e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας
Κάντε κλικ στην ανωτέρω αφίσα για να δείτε όλες τις επετειακές δημοσιεύσεις για τα 15χρονα του ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Οι ιερόπαιδες του Μπανάτου πλέκοντας "αλογάκια του Βαγιώνε" [+ video]

 Πρωί Κυριακής των Βαΐων 2014 στη Φανερωμένη Μπανάτου 

Μια από τις πιο αγαπημένες κατασκευές της γιορτής των Βαΐων είναι τα αλογάκια (άλλοι τα λένε γαϊδουράκια). Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας του Βαγιώνε, στην ενορία μας, εδώ στο Μπανάτο, τα παιδιά του Ιερού Βήματος ασχολούνταν με το πλέξιμο αλόγων. 

Το Νυχθημερόν αποτύπωσε τη σχετική ενασχόληση. Λαμβάνουν μέρος ο Παύλος Δρογγίτης ο νεότερος, ο Σπύρος Δρογγίτης, ο Κωνσταντίνος Μπουργάνης και ο Διονύσης Κοντονής, μαθητές του Δημοτικού, αλλά και μυημένοι κιόλας στην τοπική Παράδοση! Θαυμάστε τα παιδιά μας, ενώ στο βίντεο ακούγεται και απόσπασμα από τα τελούμενα κατά την Ευχαριστιακή Σύναξη!!!

Βαγιώνε κατάνυξη στη Φανερωμένη Μπανάτου υπό βροχήν

 Πρωί Κυριακής των Βαΐων, 13 Απριλίου 2014 
Φωτογραφίες: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας
Σε κλίμα ιεροπρεπέστατο και με έντονες τις πινελιές της Παράδοσης εορτάστηκε στην Ενορία μας η ημέρα του Βαγιώνε! Ο καιρός ήταν βαρύς και έντονα βροχερός, μέσα όμως στον ναό όλα θύμιζαν την θριαμβική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Παντού υπήρχαν οι κατασκευές από βαΐα των φοινίκων, για τις οποίες φρόντισαν οι καλοί ενορίτες μας: Αλυσίδες, ήλιοι, αλογάκια πάμπολλα και κυρίως οι βαγιοφόρες, που μοιράστηκαν -κατά το έθιμο- σε όλους τους πολυπληθείς εκκλησιαζόμενους της ημέρας! 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και αφού πάμπολλοι μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων, ο Εφημέριος επισήμανε στην ομιλία του τα ακόλουθα: 

"Αγαπητοί μου, 
     διαπιστώσατε ήδη ότι σήμερα ο λαός των Ιεροσολύμων υποδέχτηκε τον Ιησού ως βασιλιά και θριαμβευτή! Σε λίγες ημέρες όμως ο ίδιος λαός, ενεργώντας πλέον ως χειραγωγούμενος και απερίσκεπτος όχλος, θα σταυρώσει Εκείνον που σήμερα υποδέχτηκε, λέτε και ήταν ο χειρότερος εγκληματίας... 
     Ας μην επιτρέψουμε, λοιπόν, σε κανέναν ισχυρό ή λαοπλάνο των ημερών μας, να μας μετατρέψει σε όχλο, σε κανέναν να μας παρασύρει στο ρέμα των συμφερόντων του. 
     Ο κυριάρχης της Ζωής και της Ιστορίας μας θα γνωρίσει την εσχάτη προδοσία και την εσχάτη των ποινών, όμως για χάρη του ανθρώπινου γένους τα υπομένει όλα, κατανικώντας εντέλει το κράτος και την εξουσία του Θανάτου. 
     Ας ευαισθητοποιηθούμε ταπεινά ενώπιον του Νυμφίου, ο οποίος απόψε το βράδυ θα έλθει προς το μέρος μας με αγαπητική - θυσιαστική διάθεση".

Κυριακή των Βαΐων 2014 στην ιεραποστολή της Κένυα

προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Κένυας κ. Μακαρίου 
"Έλαβον τα βαΐα των φοινίκων" και στο Αμμάν της Ιορδανίας / أحد الشعانين

 Κυριακή των Βαΐων στον Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Κυρίου στην πρωτεύουσα του Χασεμιτικού Βασιλείου, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Βενεδίκτου 


Η   εορτή της θριαμβευτικής εισόδου του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα τιμήθηκε στο Αμμάν της Ιορδανίας με την δέουσα λαμπρότητα. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτος προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Καθεδρικό Ναό Υπαπαντής του Κυρίου, με την συμμετοχή ευλαβών Ιερέων και καλλίφωνων Ιεροψαλτών. Κατά την τάξη της Εκκλησίας ευλόγησε και διένειμε τα βαΐα και μετά την ευχαριστιακή σύναξη προεξήρχε της λιτανείας της εικόνας της Βαϊοφόρου στους γύρω από τον Ναό δρόμους -κατά την πατριαρχική τάξη-, σε ανάμνηση της λαμπροφόρου εισόδου του Κυρίου μας στην Αγία Πόλη, μετέφερε δε στο τέλος τις εγκάρδιες ευχές του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου.

        Σημαντική ήταν και στην γιορτή αυτή η βοήθεια από τους προσκόπους. Τόσο η συμμετοχή της φιλαρμονικής τους, όσο και η τήρηση της τάξης κατά την περιφορά της Ιερής Εικόνας ήταν δικό τους έργο. Ο Σεβ. κ. Βενέδικτος για μία ακόμη φορά τους εξέφρασε την ευαρέσκειά του ευχόμενος να έχουν καλή πρόοδο. 
   

Κυριακή των Βαΐων 2014 στη Μόσχα / Патриаршее служение в праздник Входа Господня в Иерусалим в Храме Христа Спасителя. Хиротония архимандрита Игнатия (Бузина) во епископа Армавирского и Лабинского