e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

9η δράση LECTURES ΑΛΗΘΩΣ

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014

Προσδοκώντας και βιώνοντας Ανάσταση στη Νιγηρία {β΄ μέρος - videos}

Μεταδίδει από το Λάγκος, αποκλειστικά για το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ, ο Σεβ. Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος [Τα ανωτέρω ερασιτεχνικά βιντεάκια προέρχονται από την Αναστάσιμη θεία Λειτουργία τής 20ής Απριλίου 2014. Το α΄ περιλαμβάνει τα εξής: Το Άγιος, άγιος, άγιος Κύριος σαβαώθ… (αγγλικά, σε νιγηριάνικη μουσική), την Κυριακή Προσευχή και την Κοινωνία των Πιστών, ενώ το β΄ αποτυπώνει την ευλογία των πασχαλινών αυγών και την απόλυση με τοπικούς ύμνους]. 

Τιμώντας τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Χουρχουλίδι Ζακύνθου

 Πρωί Νέας Τετάρτης, 23ης Απριλίου 2014 
Τετάρτη της Διακαινησίμου, ημέρα κατά την οποία η Ορθοδοξία τιμά τη μνήμη του αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, το Νυχθημερόν εκκλησιάστηκε στον ενοριακό ναό του Αγίου Γεωργίου Χουρχουλιδίου Ζακύνθου, μια μικρή ενορία κοντά στο Μπανάτο, όπου εφημερεύει ο νέος ιερέας Νικόλαος Γουσέτης. Την καθιερωμένη τους επίσημη πανήγυρη οι Χουρχουλιδιώτες κάνουν πατροπαράδοτα την Δευτέρα του Πάσχα, εάν όμως η μνήμη του Αγίου είναι άλλη μέρα (όπως εφέτος), τότε πραγματοποιείται θεία Λειτουργία, χωρίς περαιτέρω πανηγυρικές εκδηλώσεις. 

Σήμερα συλλειτούργησαν ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας και ο π. Νικόλαος Γουσέτης, εκκλησιάστηκαν αρκετοί ενορίτες και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, ενώ όλοι σχεδόν μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων, εφαρμόζοντας την ορθόδοξη ευλαβή συνήθεια περί καθημερινής θείας Κοινωνίας κατά την Διακαινήσιμο Εβδομάδα. 

Ο π. Παναγιώτης επεσήμανε στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τα εξής: 

"Ο άγιος Γεώργιος υπήρξε ένας αναστάσιμος άνθρωπος. Στοιχήθηκε στην παράταξη του Κυρίου Ιησού και γνώρισε ο ίδιος και πάθος και ανάσταση. Η ανάσταση αυτή σημαίνει την διαρκή παρουσία του, ως ηγιασμένου ανθρώπου, πλάι στον νικήσαντα το κράτος του Θανάτου και αναστάντα εκ νεκρών Χριστό. 
          Τι αξιολογότερο βραβείο θα μπορούσε ο άνθρωπος να ποθήσει; Απέκτησε την αιωνιότητα, διότι ομολόγησε δημοσίως Εσταυρωμένο και Αναστάντα. Εμείς, άραγε, κατά πόσον Τον ομολογούμε, όταν μάλιστα δεν καλούμαστε -όπως ο άγιος Γεώργιος- να σκορπίσουμε το αίμα μας για Εκείνον; Η απάντηση ας δοθεί από τον καθένα μας στον εαυτό του, επιποθώντας την αποκατάσταση της παλαιότητάς μας διά του φωτός του Κενού Τάφου!"

Αξιοσημείωτο είναι ότι καθ΄ όλη τη θεία Λειτουργία περιΐπτατο στην ουρανία του ναού ένα χελιδόνι. Ο Επίτροπος μάς ενημέρωσε ότι αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο την ίδια μέρα!!!


Η εορτή του Άι Γιώργη στο κτητορικό εκκλησάκι του μακαριστού π. Γεωργίου-Εδουάρδου Καρύδη, στον Άγιο Προκόπιο Μέσης Κέρκυρας [videos]

 Μέση Κέρκυρα, δειλινό 22ας Απριλίου 2014 
Αποκλειστική ανταπόκριση: Τατιάνα Καρύδη 
Το ανωτέρω οπτικοακουστικό υλικό (ερασιτεχνικό, πλην όμως εκφραστικότατο) περιλαμβάνει κατανυκτικά στιγμιότυπα από τον εσπερινό της εορτής του Αγίου Γεωργίου στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου - Αγίου Δημητρίου και Αγίας Τατιανής, κτητορικό του αοίδιμου Κερκυραίου Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου-Εδουάρδου Καρύδη, κείται δε στο σπίτι του, στον Άγιο Προκόπιο Μέσης Κέρκυρας

Στα βιντεάκια ψάλλει ο παπα-δάσκαλος Σπυρίδων Άνθης, από το ίδιο γραφικό χωριό των Κορφών, που μάλιστα είναι και ο εφημέριος του χωριού.

Ανάσταση και Αγάπη 2014 στην Accra

 Άκκρα της Γκάνα, 19 και 20 Απριλίου 2014 

Ανάσταση 

Ο Εσπερινός της Αγάπης