e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας
Κάντε κλικ στην ανωτέρω αφίσα για να δείτε όλες τις επετειακές δημοσιεύσεις για τα 15χρονα του ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Η Νέα Ερυθραία στο Μπανάτο· Επίσκεψη προσκυνητών

 Δειλινό 3ης Ιουνίου 2014 
Μια επιπλέον χαρά ζήσαμε απόψε στην Ενορία μας, στο ναό της Παναγούλας Μπανάτου. Μας επισκέφτηκαν εκδρομείς από την Ενορία της Αγίας Ματρώνης Νέας Ερυθραίας, υπό τον Εφημέριό τους Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Κωστή, τον Ζακύνθιο. Οι εκδρομείς έφθασαν στο νησί μας ως προσκυνητές των ιερών της ζακυνθινής πίστης: μονών, ναών και λειψάνων. Απόψε, λοιπόν, τους δεχτήκαμε στο ναό μας, όπου εψάλη ο Μικρός Παρακλητικός Κανόνας προς την Παναγούλα. Προέστη ο π. Γεώργιος κι έψαλαν οι ενορίτες του. 

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο π. Παναγιώτης, ο οποίος καλωσόρισε τους κατοίκους της Νέας Ερυθραίας, τους οποίους -όπως υπογράμμισε- υπολήπτεται για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή ο Εφημέριός τους, ο ευγενικός και καλοσυνάτος παπά-Γιώργης είναι παλαιός φίλος και, δεύτερον, επειδή ο ίδιος έχει λάβει μέρος σε λειτουργικές συνάξεις στη Αγία Ματρώνα και γνωρίζει εκ του σύνεγγυς την ευσέβεια των κατοίκων της περιοχής!

Τέλος, αντηλλάγησαν δώρα αγάπης μεταξύ των δύο φίλων Κληρικών: ο π. Γεώργιος ένα αγιογραμμένο επιγονάτιο και ο π. Παναγιώτης ένα περίτεχνο επιτραχήλιο, σε ανάμνηση της όμορφης αυτής συνάντησης. Σε όλους τους εκδρομείς, εξάλλου, διανεμήθηκαν εικόνες του Αγίου Διονυσίου και δίσκοι ακτίνας με ομιλίες του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, έκδοση του Κέντρου Λόγου Μπανάτου "Αληθώς".

Ο πρώην Πρωθυπουργός Γεώργιος Α. Παπανδρέου στη Μητρόπολη Φιλαδελφείας / Αμμάν της Ιορδανίας

 Δευτέρα 21.5/2.6.2014 
Στοιχεία από την Ι. Μητρόπολη Φιλαδελφείας

Με χαρά υποδέχθηκαν κλήρος και λαός, στην Ι. Μητρόπολη Φιλαδελφείας στο Αμμάν, τον κ. Γεώργιο Α. Παπανδρέου, οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιορδανία. Συγκεκριμένα ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας, την Δευτέρα 20-5/21-5-2014 και συνοδευόμενος από την πρέσβειρα της Ελλάδας στο Αμμάν κα Μαρινάκη, ήρθε στην έδρα της Ι. Μητροπόλεως. Τον υποδέχθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτος, ενώ παρόντες ήταν ο Υπουργός Εργασίας της χώρας, ο πρ. Υπουργός των Υδάτων, εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου Ορθόδοξος Βουλευτής και υπηρεσιακοί παράγοντες. Σε όλους παρατέθηκε αβραμιαία φιλοξενία, ο δε κ. Βενέδικτος καλωσόρισε τον υψηλό επισκέπτη εκ μέρους της Α.Θ.Μ. του Πατέρα και Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. ΘΕΟΦΙΛΟΥ, έγινε ανταλλαγή δώρων και τον προσφώνησε ως εξής:

«Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,
          Χωρίς να θέλω να καταχρασθώ τον πολύτιμο χρόνο σας, καταθέτω τα συναισθήματα που έχω στην καρδιά μου και εγκάρδια σας καλωσορίζω στον τόπο της ταπεινής μου διακονίας, στην όμορφη Ιορδανία.
          Εδώ είναι μέρος της Ελλάδας. Η Ιερά Μητρόπολη Φιλαδαλφείας, είναι επαρχία ζωντανή και ακμαία του παλαίφατου ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Εδώ μαζί μας βοηθός και συμπαραστάτισσα η αξιότιμη και φίλτατη πρέσβειρα της Ελλάδας κα Μαρινάκη. Οι διπλωματικές αρχές της χώρας μας στο Αμμάν βρίσκονται πάντα δίπλα μας και μας βοηθούν άριστα και κατά τις δυνάμεις τους.
          Βρισκόμαστε υπό την πατρική σκέπη και ποιμαντορία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κου κου ΘΕΟΦΙΛΟΥ και καλούμαστε να δώσουμε το είναι μας για το καλό των ορθοδόξων ιορδανών μέσα από ποικίλες δράσεις και πρωτοβουλίες. Οι καιροί παντού και πάντα είναι δύσκολοi, γι' αυτό και οι Xριστιανοί βλέπουν την Εκκλησία τους ως την απαντοχή τους και το στήριγμά τους.
          Ζωηρές είναι οι αναμνήσεις για την οικογένειά σας νομίζω, για όσες συνδέουν την οικογένειά σας και την Ιορδανία. Η σχέση και η επίσκεψη του λαοφίλητου Πρωθυπουργού και πατέρα σας, αειμνήστου Ανδρέα, είναι χαραγμένη στην σκέψη πολλών. Ήταν σε κρίσιμες ώρες της ζωής του. Η φιλία του με τον μεγαλειότατο Ηγέτη του Χασιμιτικού Βασιλείου Αμπντάλλα ήταν γνωστές και ωφέλιμες για τις σχέσεις τόσο τις προσωπικές όσο και τις διακρατικές. Επίσης και η δική σας επίσκεψη ως Υπουργού Εξωτερικών νομίζω ότι θα είναι στην θύμησή σας με ευχάριστες αναμνήσεις.
          Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
          Ο στίχος λέει ξεκάθαρα αυτό και που μας εκφράζει: "οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα η αγάπη μένει". Είναι το συναίσθημα, που δεν πρέπει να επηρεάζεται από σκοπιμότητες ή μικρότητες. Αντίθετα, αν θέλουμε να δείξουμε το όντως ύψος μας και πνεύμα μας, αφήνουμε την ιστορία να καταγράψει τα πεπραγμένα μας και τον ερευνητή του μέλλοντος να τ’ αξιολογήσει, μακριά από πάθη και υστεροβουλίες.
          Καλώς ξαναήλθατε. Ο Τριαδικός Θεός μας να σας χαρίζει υγεία και δύναμη για να σας χαίρεται η οικογένειά σας και σεις να πραγματώνετε τα σχέδιά σας και τους οραματισμούς σας».

Ένα επιτάφιο ποίημα του π. Κωνσταντίνου Καλλιανού για τον Γέροντα Μοναχό Μωυσή τον Αγιορείτη


«Ἀνπαυσον Σωτρ μν, μετ δικαων τὸν δολον σου...»

Ἀληθείας φύτευμα
σπείρεται
εἰς γῆν, ἥν ἐγεώργησε
Μοναχὸς τις
τοὔνομα Μωυσῆς
προσδοκῶν Ἀνάστασιν Νεκρῶν,
ὅπως οἱ πατέρες του,
οἱ Ἀθωνίτες Ἅγιοι καὶ Γέροντες,
ποὺ μὲ ὑπομονὴ
«ἐκ περάτων» κάλεσε,
ἕναν-ἕναν
νὰ τοῦ συντροφεύουν τὴν ἀναχώρηση,
«ἐκ τῶν προσκαίρων ἐπί τὰ βέλτιστα καὶ θυμηδέστερα»
τοῦ Οὐρανοῦ κατοικητήρια,
ξημέρωμα
τῆς ἑορτῆς τῶν Ἁγίων Πατέρων...

π. κ. ν. καλλιανός
σκόπελος 1-6-2014

Κηδεύοντας στο Άγιον Όρος τον Γέροντα Μοναχό Μωυσή, την γλυκόλαλη αηδόνα της θεολογίας του Άθωνα

 Κυριακό της Ιεράς Σκήτης του Αγίου Παντελεήμονος - Κουτλουμουσίου, 2 Ιουνίου 2014 
Πηγή φωτορεπορτάζ: Επίσημος ιστότοπος Ι. Μητροπόλεως Καστορίας