e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Αφιερωμένη στον ρόλο του Δασκάλου, η 2η δράση του δ΄ κύκλου «Αληθώς»


Μετά την επιτυχημένη εναρκτήρια σύναξη του δ΄ κύκλου «ΑΛΗΘΩΣ», του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου της Ενορίας Μπανάτου, η δεύτερη δράση του αφορά στους Δασκάλους και στο έργο που επιτελούν διαχρονικά.
Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 7 το δειλινό, στο πλάτωμα της Φανερωμένης Μπανάτου, στην οποία περιλαμβάνονται:
Α) Ομιλία της φιλολόγου και συγγραφέως κ. ΜΑΡΙΑΣ ΡΟΥΚΑΝΑ-ΑΜΠΕΛΑ, με θέμα: «Ο ρόλος του δασκάλου στην διαμόρφωση των κοινωνιών, άλλοτε και τώρα».
Β) Αναφορά στην παλαίμαχη Δασκάλα κ. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΒΟΥΡΗ-ΚΟΥΡΤΕΣΗ. Παρουσίαση του έργου της από τον π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ και επίδοση τιμητικής διάκρισης.
Γ) Τραγούδια από τον Πρωτοψάλτη και Καλλιτέχνη κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΝΔΗΛΑ και τους συνεργάτες του και
Δ) Παραδοσιακοί Χοροί από το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα «ΥΑΚΙΝΘΗ» του εκπαιδευτικού ΝΙΚΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ.

Η παρουσία των φίλων του «Αληθώς» στην εν λόγω εκδήλωση θα χαροποιήσει ιδιαίτερα τους συντελεστές του Μορφωτικού Κέντρου!

Σημείωση: Σε περίπτωση ακατάλληλων καιρικών συνθηκών, η εκδήλωση θα γίνει στην Αίθουσα Πολιτισμού της «Υακίνθης», στον επάνω όροφο του Γυμνασίου Βανάτου.

Τρεις ιστορικές - αρχειακές φωτοστιγμές του ιερέα Ιωάννου Ζαρκάδη (1873-1956), Εφημερίου στο Μπανάτο


Εν δόξη, προσεισμικά, μπροστά στο Καμπαναρίο της Παναγούλας Μπανάτου, όπου εφημέρευε.

 Εν ασθενεία, στο Νοσοκομείο Ζακύνθου.

Προ του τάφου του, στο Κοιμητήριο Μπανάτου, το 1956.

Στην ανωτέρω τελευταία φωτογραφία αξίζει να μείνουμε επ' ολίγον. Κατ' αρχήν, ας παρατηρήσουμε το φέρετρο. Πρόκειται για το παραδοσιακό φέρετρο της Ζακύνθου, με βελούδινη μαύρη επένδυση παντού εξωτερικά, με μοβ διακοσμήσεις και με μεγάλο άνθινο σταυρό επ' αυτού. Η συνήθεια αυτή έπαψε να τηρείται κατά την τελευταία 30ετία και όλοι πια χρησιμοποιούν τα γνωστά ξύλινα φέρετρα.

Ύστερα, πλην των πολλών παλαιών και μακαριστών Μπανατιωτών, αλλά και κάποιων που ζουν ακόμη, γνωρίζουμε και τους Κληρικούς: Από δεξιά προς αριστερά ο υιός και ο πατέρας ιερείς Σπυρίδων και Χαράλαμπος Κοντονής (ή Κουμπουραίοι - και οι δύο μακαριστοί σήμερα), ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Πλαίσας, ο και ιεροκήρυκας - μακαριστός και αυτός, αλλά και ο ιερέας Διονύσιος Μαμφρέδας, ο εκ Χουρχουλιδίου ορμώμενος - μετέπειτα Εφημέριος Μπανάτου, ωσαύτως μακαριστός πλέον.

"Ανακαλυπτήρια", το νέο ποιητικό βιβλίο του π. Παναγιώτη Καποδίστρια


Αγαπητοί Φίλοι, 

Έχω στα χέρια μου μόνο τη φωτογραφία τού εξωφύλλου του και με όση γίνεται χαρά -η χαρά μου πάντα ήταν συγκρατημένη σε ανάλογες περιπτώσεις- Σας το πρωτοπαρουσιάζω, μαζί με τον τίτλο, τον οποίον δεν είχα αποκαλύψει έως τώρα. Είναι το νέο ποιητικό βιβλίο μου, το οποίο έχει ήδη τυπωθεί και βρίσκεται στον δρόμο, ερχόμενο προς τη Ζάκυνθο! 

Τιτλοφορείται, λοιπόν, "ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ", εκδίδεται από τη σειρά εκδόσεων του Μορφωτικού Κέντρου ΑΛΗΘΩΣ και τυπώθηκε στο Τυπογραφείο της Αποστολικής Διακονίας. Το εξώφυλλο κοσμεί μια πολλά ομιλητική φωτογραφία του έξοχου καλλιτέχνη της φωτογραφίας Ηλία Ταμπάκη

Το βιβλίο έχει 144 σελίδες, στις οποίες περικλείονται τέσσερις ενότητες ποιημάτων: α) "Πανουργίες της Ιστορίας" (πολυθεματικά ποιήματα), β) "Το ανθρωπάκι της εξόδου" (ποιήματα για την έξοδο του πατέρα μου από τη ζωή), γ) "Απόστιχα πατρίδων" (κάποια από τα ταξίδια μου ανά τον κόσμο σε στίχους) και δ) "Συν-ομιλίες" (ένα είδος ποιητικού διαλόγου με μεγάλες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, που υπολήπτομαι ανέκαθεν). Η κάθε ενότητα θα μπορούσε να είναι μια αυτόνομη ποιητική συλλογή, όμως συνεκδίδονται για λόγους περιορισμού των εκδοτικών εξόδων. 


Χάριτες οφείλω πολλές και από καρδιάς στον υπεύθυνο εκδόσεων της Αποστολικής Διακονίας Ευάγγελο Καρακοβούνη και στους συνεργάτες του, όπως και στον υπεύθυνο τυπογραφείου Λουκά Μιχαλόπουλο. Η ευγένεια, ο επαγγελματισμός και η καλοσύνη τους ήταν υποδειγματική!

Δυο λόγια για τον τίτλο 

Ο τίτλος της συλλογής "Ανακαλυπτήρια" προέρχεται από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με τα σχετικά λήμματα των λεξικών, ήταν αρχαία ελληνική γιορτή, κατά την οποίαν η νύφη εμφανιζόταν την τρίτη μέρα του γάμου μπροστά στον σύζυγό της, στους συγγενείς και στους φίλους χωρίς το παρθενικό κάλυμμά της και δεχόταν από αυτούς διάφορα δώρα. Η γιορτή αυτή είχε και άλλα ονόματα, όπως Διαπαρθένια, Έδνα, Επαύλια, Θεώρητρα, Οπτήρια και Προσφθεγκτήρια. Παραλλαγή της γιορτής των Ανακαλυπτηρίων διατηρήθηκε και κατά τον Μεσαίωνα. Η νύφη δεχόταν τα δώρα των συγγενών και φίλων μετά την είσοδο των νεονύμφων στο νυφικό δωμάτιο, όπου ο σύζυγος την έβλεπε για πρώτη φορά, αφαιρώντας της, αυτός ή ένας συγγενής, τον πέπλο που την κάλυπτε. 

Αυτά προς το παρόν! Μόλις λάβω και κρατήσω στα χέρια μου το ίδιο το βιβλίο, τα ξαναλέμε! 

Φιλικά
π. Π. Κ.