e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Η κυριακάτικη Λειτουργία για τον Άι Νικόλα τον Περαστό στα Καρκαναίικα Μπανάτου

 [Η μετακομιδή των λειψάνων του Αγίου Νικολάου από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι της Ιταλίας, το 1087. Εικόνα του 17ου αιώνα από το Μουσείο Ιστορίας της πόλης Σανόκ της Πολωνίας]


















































Η Ευχαριστιακή Σύναξη της Ενορίας μας, σήμερα, Κυριακή της Σαμαρείτιδος 2015, πραγματοποιήθηκε στο εξωκλήσι του Άι Νικόλα, της Οικογένειας Ιωάννου Καποδίστρια, στην περιοχή Καρκαναίικα Ζακύνθου. Και τούτο, διότι το εν λόγω εξωκλήσι, ανάμεσα στ' αμπέλια και την ανοιξιάτικη φύση σε πλήρη ανάπτυξη, εορτάζει σήμερα την Πάροδο του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Νικολάου από το νησί μας, όταν μετακομίσθηκε από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι της Ιταλίας, το 1087. 

Ευάριθμο ήταν το εκκλησίασμα, προερχόμενο τόσο από το Μπανάτο, όσο και από διάφορες περιοχές της Ζακύνθου. Όλοι προσήλθαν να τιμήσουν τον "Περαστό" Άγιο, τον αγαπημένο ανοιξιάτικο Άγιο, πάμπολλοι μάλιστα μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων. 

Τον θείο Λόγο κήρυξε ο θεολόγος και βοηθός ψάλτου κ. Σταμάτιος Ζούλας, ο οποίος αναφέρθηκε στο πώς η παραβατική φυσιογνωμία της Σαμαρείτιδος συναπαντήθηκε με τον Ιησού Χριστού και, ακούγοντας από το αψευδές στόμα Του τα περί "ζώντος ύδατος", μετεβλήθη σε Ισαπόστολο Αγία Φωτεινή, απολαμβάνοντας έκτοτε την ευλάβεια και τον σεβασμό των αιώνων! 

Στο πλαίσιο του εορτασμού έγινε και Αρτοκλασία και μετά το τέλος της θ. Λειτουργίας τα Αδέλφια Ιωάννου Καποδίστρια, μαζί με τη μητέρα τους Γεωργία, προσέφεραν πλούσια κεράσματα σε όλους κι έτσι έληξε αισίως η αναστάσιμη αυτή σύναξη.

1 σχόλιο:

P. Kapodistrias είπε...

ΛΑΒΑΜΕ ΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΕΣΩ fb:

Voultsou Athina και του χρονου με υγεια πατερ.πολυ συγκινητικες στιγμες και κατανυξη απο τους παρεβρισκομενους.ειναι θειο δωρο να ακους εκκλησιαστικους υμνους απο τους καλυτερους ψαλταδες της Ζακυνθου και να μεθας απο τις μυρωδιες των ανθεων και της γης(φρεσκο οργωμενο χωμα).πολυ ωραια η ομιλια σας!!!ηταν απο τις πιο ομορφες κυριακες που περασα με την οικογενεια Καποδιστρια!!να εχουν ολοι τους υγεια και η θεια Γεωργια να ειναι παντα καλα και να μαγευει τα εγγονια και μη με τις ομορφες ιστοριες της!!!