e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Ο Θεός δε ζητά πράγματα υπεράνω των δυνάμεών μας

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής των Αγίων Πάντων 7ης Ιουνίου 2015
(Ματθ. ι' 32-33, 37-38, ιθ’ 27-30)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Πολλά τα εμπόδια και οι κίνδυνοι που θα συναντούσαν στον δρόμο τους οι Απόστολοι. Άλλωστε, ο ίδιος ο Ιησούς προείπε όλες τις δοκιμασίες που θα υφίσταντο στο δύσκολο έργο του ευαγγελισμού της οικουμένης. Ενώ αυτοί θα προσέφεραν στον κόσμο το ευαγγέλιο της χαράς και της ελπίδας, οι πονηροί και κακόβουλοι εχθροί τους θα απαντούσαν με διώξεις και βασανιστήρια. Όμως αυτοί δεν θα έπρεπε να φοβούνται τους διωγμούς και τις δυσκολίες, γιατί η υπέρτατη αμοιβή είναι σίγουρη και ο αμάραντος στέφανος της δόξας διασφαλισμένος.

Η αιώνια ζωή και σωτηρία περιμένει τόσο τους Αποστόλους, τους Αγίους και τους Δικαίους όλων των αιώνων, όσον και τον καθέναν από εμάς, που εργάζεται στον αμπελώνα του Κυρίου και βαδίζει τον δρόμο του Ευαγγελίου. Ο ίδιος ο Κύριός μας θα μαρτυρήσει υπέρ μας, ενώπιον του Πατέρα Του και των αγγελικών ταγμάτων. Όποιος όμως δείλιασε και προτίμησε τα ποταπά συμφέροντα και τις κενές φιλοδοξίες του, αρνούμενος με τον υλόφρονα τρόπο της ζωής του τον Χριστό, και ο ίδιος ο Χριστός θα τον αρνηθεί ενώπιον του Πατρός του.

Ο κάθε πιστός καλείται να αγαπά τον Σωτήρα περισσότερο από κάθε τι, συμπεριλαμβανομένων και των οικείων του. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, σε καμιά περίπτωση, ότι πρέπει να εγκαταλείπει τους οικείους του, να είναι άπονος και ασεβής προς αυτά. Άλλωστε, όποιος αγαπά τον Ιησού Χριστό με όλη του την ψυχή, αγαπά πολύ και τους δικούς του ανθρώπους, καθώς και τους άλλους αδελφούς και συνανθρώπους του. Μάλιστα τους αγαπά περισσότερο και ειλικρινέστερα από αυτούς που δεν έχουν πίστη στον Χριστό. Εξάλλου, γνωρίζει ότι ο Κύριός μας δώρισε τα παιδιά στους γονείς και τους γονείς στα παιδιά, καθώς και τα αδέλφια στους αδελφούς. Αυτό καθορίζει αυτόματα και τις αγαπητικές υποχρεώσεις και σχέσεις τού ενός προς τον άλλον.

Ο Θεός γνωρίζει τις ανθρώπινες αδυναμίες μας και δε ζητά πράγματα υπεράνω των δυνάμεών μας. Μας ζητά τουλάχιστον να προσπαθήσουμε και να αγωνιστούμε και αυτός θα μας προστατεύσει και θα μας ενισχύσει. Ας μιμηθούμε, κατά δύναμιν, λοιπόν, το παράδειγμα των Αγίων, για να αξιωθούμε εκατονταπλάσια αμοιβή από οποιαδήποτε μικρή θυσία μας. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: