e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Ο μακαριστός π. Νικόλαος Αβούρης ο Ζακύνθιος, υμνογράφος Ακολουθίας του Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΒΙΚΕΤΟΣ 




Από το 1992 με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Ελλάδος τιμάται την Κυριακή, πριν από την εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου) , η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου του νέου, Επισκόπου Σμύρνης και «των συν αυτώ αγίων αρχιερέων Γρηγορίου Κυδωνιών, Αμβροσίου Μοσχονησίων, Προκοπίου Ικονίου, Ευθυμίου Ζήλων καθώς και των κληρικών και λαϊκών που σφαγιάσθηκαν κατά την Μικρασιατική Καταστροφή».

Πλήρη Ασματική Ακολουθία του Αγίου Ιερομάρτυρος Σμύρνης Χρυσοστόμου, η οποία περιλαμβάνει: Μικρό και Μεγάλο Εσπερινό, Όρθρο (με το Συναξάριο), και τα ψαλλόμενα στη Θεία Λειτουργία, συνέταξε ο μακαριστός Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος (Βαλληνδράς).

Πέρσι είχα την εξαιρετική τιμή να λάβω από την Μονή Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους ένα φάκελο, ο οποίος περιείχε την «ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΝΔΟΞΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, Του νέου, Μητροπολίτου Σμύρνης και των συν αυτώ υπέρ της Ορθοδόξου Πίστεως και των δικαίων του Ελληνισμού μαρτυρησάντων», την οποία συνέγραψε την δεκαετία του 1930, ο μακαριστός σήμερα Νικόλαος Αβούρης, πρωτοπρεσβύτερος τότε και Ιεροκήρυκας Ζακύνθου.

Ο Χρυσόστομος Σμύρνης σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Χάλκης (1884-1891). Στην τροφό Σχολή του δώρισε ένα αρχιερατικό σάκο, τον οποίο φορά ο εκάστοτε σχολάρχης και ηγούμενος της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Τριάδας μια φορά το χρόνο, την Μεγάλη Παρασκευή κατά την Ακολουθία του Επιταφίου. Toν σάκο αυτό εντόπισε, πριν μερικά χρόνια, σε σκευοφυλάκιο της Μονής ο Αρχιμανδρίτης και σήμερα ιερατικώς προϊστάμενος Σμύρνης, Κύριλλος Συκής. Στην βιβλιοθήκη της Χάλκης σώζεται και η χειρόγραφη διατριβή του, με τίτλο «Θέσις Θεολογική περί του ότι Μόνη των τριών μεγάλων Εκκλησιών η Ορθόδοξος Ανατολική έστι η αληθής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: