e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Το επί ξύλου χάλκινο φίδι προτύπωση του Εσταυρωμένου

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής  13ης Σεπτεμβρίου 2015
ΠΡΟ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
(Ιωαν. γ’ 13-17)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

[Για το ανωτέρω εικονιζόμενο έργο τέχνης - χάλκινο φίδι, δείτε περισσότερα ΕΔΩ!]
Πολλές φορές έχουμε ακούσει τι φρικτά προβλήματα υγείας, αλλά και ακαριαίο θάνατο προκαλεί το δάγκωμα δηλητηριασμένων φιδιών. Σύμφωνα με την παλαιοδιαθηκική διήγηση τέτοια δηλητηριώδη φίδια εστάλησαν κατά των Εβραίων που βάδιζαν στην έρημο, για να τιμωρηθούν για την ασέβεια, την ανηθικότητα και την αλαζονεία τους.
            Τότε οι Εβραίοι θορυβημένοι και συγκλονισμένοι συναισθάνθηκαν την ενοχή τους και μετανόησαν πικρά. Ο Μωυσής, κατ’ εντολήν του Θεού, έφτιαξε ένα χάλκινο φίδι και το έστησε σε ένα ψηλό ξύλο, ώστε, όποιος το ατενίζει, αυτομάτως να θεραπεύεται από κάθε δηλητήριο.
            Μεγάλοι οι συμβολισμοί που περιέχονται σε αυτήν την διήγηση και μέγιστα τα διδάγματα. Το δηλητηριώδες φίδι είναι ο διάβολος, ο εχθρός του ανθρώπινου γένους, ο οποίος στήνει αιώνια παγίδες στους ανθρώπους, για να τους οδηγήσει στην καταστροφή. Το δηλητηριώδες όπλο του είναι η αμαρτία, που ενώ αρχικά είναι ελκυστική, προξενεί οδύνες και ζημιές, ανεπανόρθωτες πολλές φορές.
            Η αμαρτία συγκλονίζει και ταράζει τον άνθρωπο ψυχοσωματικά, του αφαιρεί την γαλήνη και την ησυχία, κατακλύζοντάς τον από ζοφερές τύψεις. Τον γεμίζει φόβους και ανασφάλειες, παίρνοντάς του την χαρά. Και τέλος τον οδηγεί στην κόλαση και στον χαμό! Η αμαρτία –κατά τον θείο Παύλο– είναι το κεντρί του θανάτου, ψυχικού και σωματικού. Μόνον ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός μπορεί να λυτρώσει απ’ αυτήν το ανθρώπινο γένος. Να προσφέρει στον πάσχοντα άνθρωπο θεραπεία και ασφάλεια. Γι’ αυτό και ο χάλκινος όφις επί του ξύλου συμβολίζει τον Χριστό πάνω στον Σταυρό, ο οποίος αίρει την αμαρτία του κόσμου, χύνοντας το Άγιο Αίμα Του.
            Στην Παλαιά Διαθήκη οι Ιουδαίοι διέφυγαν τον σωματικό μόνο θάνατο. Δια της σταυρικής θυσίας του Ιησού όμως, όλοι εμείς γλιτώνουμε από τον πνευματικό θάνατο, ο οποίος είναι ασύγκριτα χειρότερος.
            Οι Εβραίοι έβλεπαν με τα σωματικά μάτια το χάλκινο φίδι, εμείς ατενίζουμε τον Χριστό με τα μάτια της ψυχής και λυτρωνόμαστε από όλα τα αμαρτήματά μας, κερδίζοντας την αιώνια ζωή.
            Ας επωφεληθούμε, λοιπόν, όλοι για το καλό μας από την Αγάπη και τις άπειρες ευεργεσίες του Θεού, ώστε να κερδίσουμε την πραγματική χαρά και σωτηρία. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: