e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Εν όψει της αυριανής εορτής για την Αγία Βαρβάρα, την "ιατρό" της Ζακύνθου












Είμαστε πανέτοιμοι ως Ενορία να τιμήσουμε αύριο το πρωί, με κατανυκτική -όπως ελπίζουμε- λειτουργική σύναξη, την πανεύφημη μνήμη της Αγίας Παρθενομάρτυρος Βαρβάρας. Βεβαίως δεν είμαστε μόνον εμείς, αλλά πάμπολλες Ενορίες της Ζακύνθου τιμούν την Μεγαλομάρτυρα, θεωρώντας Την ιατρό του νησιού, επειδή κατά το πρώτο τέταρτο του 17ου αιώνα διέσωσε τους προπάτορές μας από την πανδημία της Βλογιάς. Έτσι, αύριο, εκτός από τις λειτουργίες στους ναούς μας, όπου μάλιστα υπάρχουν καθέδρες με το εικόνισμά Της, πολλοί κάνουν νηστεία με αλάδωτο ή άλλοι με κατάλυση ψαριού. 

Εμείς εδώ, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, παραλάβαμε από τους πατέρες μας παλαιά ξυλόγλυπτη καθέδρα με ένθετη την θαυματόβρυτη εικόνα με την γλυκύτατη μορφή Της, όπου συχνά-πυκνά οι ευσεβείς ενορίτες μας αποθέτουν τα δάκρυα της ικεσίας τους υπέρ της καλής ψυχοσωματικής υγείας εαυτών και αλλήλων. Απόψε, πριν και μετά την σεμνή εσπέρια Ακολουθία, αρκετοί προσήλθαν στο Μυστήριο της Εξομολόγησης, ώστε αύριο το πρωί να μεταλάβουν Σώματος και Αίματος Χριστού! 

Εκείνο που πάντως ευχαρίστησε όσους ενορίτες το πληροφορήθηκαν -κάτι που εκφράστηκε ήδη με ενθουσιασμό- είναι ότι κατά την αυριανή θεία Λειτουργία θα προεξάρχει ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λιβέρης, Καθηγούμενος της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, ένας πολυσέβαστος Γέροντας του καιρού μας, πνευματικός πατέρας εγνωσμένου κύρους, υπό το πετραχήλιο του οποίου αναψύχεται πλήθος ψυχών εντός και εκτός της Ζακύνθου. Θα συμμετέχουν και άλλοι Ιερείς, οι οποίοι ευλαβούνται την Αθληφόρο Αγία μας και ήδη εξέφρασαν την επιθυμία να παραστούν.

Ο Όρθρος θα αρχίσει περί τις 8 το πρωί, στη συνέχεια θα γίνει Αρτοκλασία και ακολούθως το Ιερατικό Συλλείτουργο.

π. Π. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: