e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

«ΤΟΤΕ οι Νεκροί Πεθαίνουνε, ΟΤΑΝ τους Λησμονάνε» [ολόκληρο το ντοκιμαντέρ για το Κοιμητήριο του Σισλί]


Σας παρουσιάζουμε ένα σπουδαίο ντοκιμαντέρ για την ιστορία των Ρωμηών της Πόλης και το Κοιμητήριο του Σισλί. Το εν λόγω Κοιμητήριο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μάρτυρες της ακμαίας, κοσμοπολίτικης και αρχοντικής αστικής τάξης του Eλληνισμού της Πόλης, με κομψούς οικογενειακούς οίκους για την υστεροφημία των κραταιών Ελλήνων που μονοπωλούσαν το Πέρα, το Σταυροδρόμι και τα Ταταύλα...


Το ντοκιμαντέρ ξεκινά με μια πανοραμική όψη, από ελικοπτέρου, της Πόλης, του Πατριαρχείου, της Ι. Θεολογική Σχολής Χάλκης, τα μεγαλύτερα εκπαιδευτήρια Μ. Σχολή, Ζωγράφειο, Ζάππειο, Ιωακείμειο, Κεντρικό και καταλήγει στο νεκροταφείο του Σισλί, του οποίου πολλοί χώροι ανακαινίστηκαν εκ βάθρων, όπως το Ι. Παρεκκλήσιο των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, το οστεοφυλάκιο και φυσικά πολλοί τάφοι και οικογενειακά κοιμητήρια. 

Το ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση της συντήρησης και αποκατάστασης σαράντα ταφικών μνημείων στο κοιμητήριο, ενός σημαντικού έργου που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια η Κοινότητα Σταυροδρομίου με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το Κοιμητήριο του Σισλί αποτελεί ένα υπαίθριο μουσείο με αριστοτεχνικούς τάφους, κοιμητήρια, τιμητικά κενοτάφια, από όπου ο προσκυνητής μπορεί να αντλήσει στοιχεία για την ιστορία του Γένους μας.

Το νέο τεύχος του περιοδικού "Σύναξη" για την "εκτός απροόπτου..." Πανορθόδοξη Σύνοδο του 2016

Ο ταχυδρόμος άφησε στην πόρτα μας προ ολίγων ημερών το νέο εύχυμο τεύχος (το υπ' αριθμόν 133!!!) του σοβαρού και όντως θεολογικού περιοδικού ΣΥΝΑΞΗ! Για μιαν ακόμη φορά οι φίλοι συντελεστές του τεύχους βάζουν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων, ψαύοντας με αγωνία και νηφαλιότητα το πολύ ενδιαφέρον και ιδιαίτατα απαιτητικό θέμα "Εκτός απροόπτου... οι Ορθόδοξοι σε Σύνοδο", εννοώντας την προετοιμαζόμενη Πανορθόδοξη Σύνοδο του 2016. Ιδού και τα περιεχόμενα, για να πάρετε μια πρώτη γεύση: 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ... σελ. 3

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΕΛΛΑΣ 
Ἡ Ἁγία καὶ Μεγάλη Σύνοδος τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας ... σελ. 6

π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΙΝΑΚΟΥΛΑΣ 
Τὸ πολιτικὸ καὶ ἡ ἱερότητα ἀνάμεσα στὸ κέντρο καὶ τὴν περιφέρεια ... σελ. 20

π. ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ 
«Σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν κόψη…» ... σελ. 31

Δ. ΜΟΣΧΟΣ 
Πίστις, ἐλπιζομένων ὑπόστασις ἢ φανταζομένων; ... σελ. 37

π. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΤ' ΑΛΟΪΖΙΟ 
Ἡ Ἁγία καὶ Μεγάλη Σύνοδος: ἀνοιχτὰ ἐρωτήματα ... σελ. 46

Ἕνα ἐρώτημα 
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΛΕΤΣΗΣ ... σελ. 65 
ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΙΑΓΚΑΖΟΓΛΟΥ ... σελ. 67 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ ... σελ. 69 
π. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ... σελ. 72 
π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΑΘΡΕΛΛΟΣ ... σελ. 74 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΤΑΘΟΚΩΣΤA ... σελ. 76 
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ... σελ. 78

ΘΑΝΑΣΗΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 
Ἡ χριστιανικὴ νηστεία στὴ μετανεωτερικὴ κοινωνία ... σελ. 81

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ... σελ. 98

Οἱ συνεργάτες τοῦ 133ου τεύχους ... σελ. 107

Ο ιστότοπος "poimin.gr" για το θεομητορικό Δ8 "Αληθώς"


Ο ιστότοπος εκκλησιαστικών ειδήσεων poimin.gr δημοσίευσε σήμερα εκτενή αναφορά με φωτογραφίες στο θεομητορικό αφιέρωμα στην Παναγία, που πραγματοποιήθηκε εντός του Ναού της Παναγούλας Μπανάτου το βράδυ της Κυριακής, 29 Μαρτίου 2015, με απρόσμενη επιτυχία! Πολυευχαριστώντας τον υπεύθυνο της σελίδας, μπορείτε να διαβάσετε το δημοσίευμα ΕΔΩ!

Η Παναγία στην Ποίηση μετά Μουσικής [ολόκληρη η βραδιά του Δ8 "Αληθώς" σε video]

Βράδυ Κυριακής Ε΄ των Νηστειών, 29 Μαρτίου 2015, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου