e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Οικουμενικός Πατριάρχης: «Τα αρχαιολογικά ευρήματα της Αμφίπολης να μείνουν στον τόπο τους»

Σέρρες, 20 Απριλίου 2015 
Πηγή: serrestv.gr


Στον μακεδονικό πολιτισμό και στα αρχαιολογικά ευρήματα της Αμφίπολης αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρατέθηκε προς τιμήν του από τον Προέδρο του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρη Πασχαλούδη, προτρέποντας να παραμείνουν στον τόπο τους.

«Ο μακεδονικός πολιτισμός που αναπτύχθηκε στην Αμφίπολη, τα θαυμαστά λείψανα του οποίου έρχονται διαρκώς στο φως από τα σπλάχνα της Στρυμονικής γης, αποτελεί τεκμήριο το πού είναι δυνατόν να φτάσει το γένος μας, όταν εργαστεί με ομοψυχία, σύμπνοια, προσήλωση και συνέπεια προς ένα υψηλό στόχο και σκοπό», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και επεσήμανε ότι «είναι μια πρόκληση για όλους τα ευρήματα της Αμφίπολης να μείνουν στον τόπο τους, να εργαστούν με αυταπάρνηση και ζήλο προκειμένου να βοηθήσουν την χώρα και να την κρατήσουν όρθια, τη δύσκολη αυτή στιγμή κατά την οποία έχει την ανάγκη όλων. Εάν το πράξουμε αυτό να είμαστε βέβαιοι ότι ο Θεός θα μας ευλογήσει και θα μας σώσει. Εάν ο καθένας προσβλέπει στο ατομικό και όχι στο συλλογικό συμφέρον, τότε τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα».

Παράλληλα, ο πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΤΕΙ Σερρών, Κεντρικής Μακεδονίας, ανακήρυξαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη επίτιμο Πρόεδρο του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας για να τον ευχαριστήσουν και να τον τιμήσουν για την συμβολή του στα γράμματα και τον πολιτισμό και την παρουσία του στις Σέρρες.

«Γίνεται πρώτη φορά σε Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και θέλουμε να δείξουμε την αγάπη και την αφοσίωση που έχουμε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την αγάπη που δείχνει αυτός καθημερινώς και για το ποίμνιό του, αλλά και για την επιστήμη και τα γράμματα», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρης Πασχαλούδης. 

Λαμπρή υποδοχή για τον Οικουμενικό Πατριάρχη στη Νιγρίτα

Νιγρίτα, 20 Απριλίου 2015 
Πηγή: serrestv.gr


Λαμπρή υποδοχή επιφύλαξαν οι κάτοικοι της Νιγρίτας και της ευρύτερης περιοχής στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, έξω από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, όπου τελέστηκε δοξολογία.

«Επιμένουμε στην επιστροφή των κλεμμένων κειμηλίων με συνεχείς παρεμβάσεις, για την επάνοδο τους στον οικείο τους χώρο, ο οποίος με αίμα και θυσία τα δημιούργησε», ανέφερε στην ομιλία του ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, εξαίροντας την αγάπη και το φρόνημα των κατοίκων της περιοχής προς τη Μητέρα Εκκλησία.

Αναφέρθηκε στη μακραίωνη ιστορία της περιοχής και στις σημαντικές προσωπικότητες που «γέννησε» και αγωνίστηκαν για την ελευθερία του έθνους. Επίσης, ο κ. Βαρθολομαίος έκανε σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτας, η οποία για ένα χρονικό διάστημα είχε χωριστεί.

Στην προσφώνηση του ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην περιοχή της Βισαλτίας, που «ανέδειξε σπουδαίες και ηρωικές προσωπικότητες», ενώ εξέφρασε τη χαρά και την ευγνωμοσύνη του για την παρουσία του αυτές τις ημέρες στην Ιερά μητρόπολη. Όπως είπε «Με τη σεπτή παρουσία σας αγιάσατε το λαό του Θεού, τονώσατε μνήμες αιώνων, δώκατε οράματα ζωής, φέρατε όλους μας εγγύτερον, και ανοίξατε νέους ορίζοντες αισιοδοξίας και ελπίδας στην ζωή μας». Παράλληλα του προσέφερε ως δώρο μια εικόνα της Παναγίας Ελεούσης της Νιγριτινής.

Με θερμά λόγια υποδέχτηκε τον Πατριάρχη και η Δήμαρχος Βισαλτίας Αγνή Δουβίτσα. «Είστε ένας πνευματικός οιακοστρόφος που περιβάλλει τους πάντες με αγάπη, που στηρίζει και καθοδηγεί το λαό στο δρόμο του χρέους της εν Χριστώ σωτηρίας, που εύχεται για την ειρήνη και αγωνίζεται για τα πανανθρώπινα ιδανικά. Σε μια τέτοια περίοδο ιδιαίτερης αβεβαιότητας και ανασφάλειας σε παγκόσμιο, εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο, ο λόγος σας δεν είναι απλά ελπιδοφόρος, αλλά όντως αναστάσιμος. Η παρουσία σας, μας δίνει κουράγιο να ξεπεράσουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και ως κοινωνία», επεσήμανε.

Παράλληλα του δώρισε έναν πίνακα ενός τοπικού ζωγράφου που απεικονίζει την Ιερά μονή Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους.

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρόσφερε στο ιερό ναό ένα θυμιατό και ένα σταυρό και έναν καθρέφτη με τη σφραγίδα του Πατριαρχείου στην κ. Δουβίτσα. 

ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ!

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο των Σερρών

Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015
Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος
Το Μαξίμειο Πνευματικό κέντρο επισκέφθηκαν το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, με τους Μητροπολίτες Ξάνθης, Σερρών και τους Ιεράρχες που τον συνοδεύουν. 

Ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος καλωσόρισε τον Πατριάρχη στο "Μαξίμειο" και τον ενημέρωσε για τις δραστηριότητες και τις δράσεις του Πνευματικού Κέντρου. 

Ο Πατριάρχης ξεναγήθηκε στους χώρους και στην έκθεση Αγιογραφίας των μαθητών της Σχολής Αγιογραφίας και απευθυνόμενους προς τους μαθητές επεσήμανε πως "δεν διακονείτε μία τέχνη κλασσική, αλλά ιερογραφείτε το Ευαγγέλιο του Χριστού".

Στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο λειτουργούν: Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας, Χορωδία και Ορχήστρα της Σχολής Β. Μ., Σύλλογος Παιδική ορχήστρα - χορωδία Ι. Μ. Σερρών και Νιγρίτης.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης τέλεσε τα εγκαίνια του Κοινωνικού Παντοπωλείου "Κιβωτός Αγάπης" της Μητροπόλεως.

Το απόγευμα θα επισκεφθεί τη Νιγρίτα, όπου θα τελεσθεί επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης και αμέσως μετά θα επισκεφθεί τον Ιερό Ναό Αγίων Τριών Ιεραρχών Τερπνής και θα εγκαινιάσει τη Στέγη Φιλοξενίας Ηλικιωμένων. 

Το βράδυ θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με παραδοσιακή μουσική προς τιμήν του Πατριάρχη στο αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας. 

Αύριο το πρωί ολοκληρώνεται η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης με την άφιξη του στην Ορθόδοξη Ιεραποστολική Αδελφότητα "Λυδία η Φιλιππησία". 

ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ!

"Δείγμα απομάκρυνσης από τον Θεό" η ενδοσχολική βία, κατά τον Οικουμενικό Πατριάρχη [+video]

Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015
Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος 


"Δείγμα απομάκρυνσης από το Θεό", χαρακτήρισε την ενδοσχολική βία ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, μιλώντας σε μαθητές του 1ου Γυμνασίου Σερρών. 

Ο Πατριάρχης, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ξάνθης ως εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, τον Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο και τους Ιεράρχες της συνοδείας του επισκέφθηκαν το 1ο Γυμνάσιο Σερρών και συνομίλησαν με τους καθηγητές του σχολείου, οι οποίοι ζήτησαν να προσεύχονται για την πρόοδο των μαθητών του σχολείου. 

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης παρακολούθησε την μαθητική θεατρική παράσταση "Οι Άγιοι επτά παίδες εν Εφέσω". Ο Πατριάρχης συγκινήθηκε από την ερμηνεία των παιδιών και ζήτησε να τον συνοδεύσουν στις αρχές Μαϊου στην Έφεσο με έξοδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να επισκεφθούν όλοι μαζί την σπηλιά των Αγίων επτά Παίδων. 

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία του σχολείου και μίλησε για τις προκλήσεις του σύγχρονου αποπροσανατολισμού. Κάλεσε τους μαθητές να μην εγκαταλείπουν το δρόμο της Εκκλησίας, "δρόμος", που όπως είπε "είναι δύσκολος αλλά καταλήγει στην αληθή γνώση, που ελευθερώνει τον άνθρωπο".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πατριάρχης μίλησε για την ενδοσχολική βία με αφορμή το τραγικό συμβάν με τον φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη και υπογράμμισε πως "πρόκειται για δείγμα απομάκρυνσης των νέων από το Θεό, διότι αυτός που πιστεύει στο Θεό τιμά και σέβεται τον πλησίον του".

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πατριάρχης ζήτησε από τους μαθητές να αγωνίζονται να μείνουν ελεύθεροι με την ελευθερία που χαρίζει το Άγιο Πνεύμα και κανείς δε μπορεί να αφαιρέσει. "Αυτή είναι η ελευθερία από τα πάθη μας", είπε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης.

Αμέσως μετά μοίρασε σε όλους τους μαθητές από ένα μικρό σταυρό ως ευλογία και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στους στόχους και τους οραματισμούς τους. 

Νωρίτερα ο Πατριάρχης μίλησε στον Ιερό Κλήρο της Μητροπόλεως στο Πνευματικό Κέντρο, όπου του επιδόθηκε ψήφισμα για την ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης. 


ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ!

Μεγάλη Παρασκευή 2015 στον Ιορδάνη Ποταμό
Ζούμε εδώ και μια εβδομάδα την χαρά της θριαμβευτικής Αναστάσεως του Κυρίου. Αυτό δεν μας απαγορεύει όμως να αναπολήσουμε τι βιώσαμε την αγία Μεγαλοβδομάδα που πέρασε, με σύμμαχο τον φωτογραφικό φακό.
Στις όχθες του Ιορδάνη ποταμού, εκεί που βαπτίσθηκε ο Κύριος και Θεός μας, στην έρημο που έζησε η Οσία Μαρία η Αιγυπτία και που τον πότισε με τα δάκρυα της μετάνοιάς της, εκεί υπάρχει ελληνορθόδοξη Ιερά Μονή προς τιμήν του Τιμίου Προδρόμου. Εμπνευστής και κτήτοράς της είναι ο ρέκτης Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτος. Με τα καλαίσθητα κτίρια, τα χιλιάδες δέντρα και το υπό διαμόρφωση εκκλησιαστικό Μουσείο, ο τόπος έχει γίνει πραγματική όαση πνευματική και φυσική, που την απολαμβάνουν ποικιλότροπα όλο τον χρόνο άτομα κάθε ηλικίας, ιδίως νέοι.
Εκεί τελέσθηκαν ιερές ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, για τρίτη χρονιά, πριν λίγες ημέρες. Ιδιαίτερη φορτισμένη συναισθηματικά ήταν η Μεγ. Παρασκευή, με την συμμετοχή εκατοντάδων πιστών, από το Αμμάν και τα περίχωρά του. Με υποδειγματική τάξη παρακολούθησαν τα ιερά δρώμενα, όχι ως ωραία αναπαράσταση, αλλ΄ ως βίωμα καρδιακό. Στο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Βενέδικτος δεν παρέλειψε να μεταφέρει τις πατρικές ευχές και παραινέσεις του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου.