e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Αναστάσιμες φωτοστιγμές από τον Εσπερινό των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας Μαχαιράδου εν Ζακύνθω
Δειλινό 2ας Μαΐου 2015, στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ναό των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ και συμπροσευχομένου στο Ιερό Βήμα τού Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου. Ομίλησε για την θυσία του μαρτυρικού ζεύγους των τιμωμένων Αγίων ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας. Ολόκληρη την ομιλία μπορείτε να αναγνώσετε ΕΔΩ!
[Φωτογραφίες: Παναγιώτης Ν. Κλάδης]

Στιγμές από την αποψινή κουρά του Μοναχού Ισιδώρου


Καθολικό Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, εσπέρας Σαββάτου, 2ας Μαΐου 2015, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ και συμπροσευχομένου του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου. Ο νέος, ο οποίος εκάρη είναι ο 23χρονος Αντώνιος Αρβανιτάκης, απόφοιτος Ε.Ι.Ε.Κ. Ριζαρείου κι έλαβε το μοναχικό όνομα "Ισίδωρος". Αύριο το πρωί, στον πανηγυρίζοντα Ναό των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας Μαχαιράδου, ο νέος Μοναχός θα χειροτονηθεί Διάκονος από τον οικείο Μητροπολίτη.
Φωτογραφίες για το Νυχθημερόν: π. Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

Ο Μητροπολίτης Ιταλίας λειτούργησε στην κρύπτη της Βασιλικής του Αγίου Νικολάου Bari [video]

Σάββατο, 2 Μαΐου 2015, 11 το πρωί, τελέστηκε Αρχιερατική Λειτουργία από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιταλίας και Μελίτης κ. Γεννάδιο, συμπαραστατούμενον από τον Κλήρο της Μητροπόλεώς του, με πρώτο τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Ευάγγελο Υφαντίδη, στο πλαίσιο της 8ης Ιερατικής Σύναξής τους.

Απώλεια της Βασιλείας του Θεού, αν δεν μετουσιώσουμε τα λόγια σε πράξεις

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής  του Παραλύτου 3ης Μαΐου 2015
 (Ιωαν. ε΄ 1-15)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Τριανταοχτώ μαρτυρικά χρόνια ο δυστυχής παραλυτικός του Ευαγγελίου προσπαθούσε να πλησιάσει την ιαματική κολυμβήθρα Βηθεσδά. Μάταια όμως περίμενε ένα σπλαχνικό ανθρώπινο χέρι να τον οδηγήσει και να τον ρίξει στο θαυματουργό ταρασσόμενο ύδωρ. Ποιος άνθρωπος θα έμενε ασυγκίνητος μπροστά σε τέτοιο πόνο και στην αγωνία του πάσχοντος αδελφού του; Δυστυχώς, πάρα πολλοί!
            Όπως και τώρα, έτσι και τότε, υπήρχαν άνθρωποι άπονοι, ασυγκίνητοι στον πόνο τού συνανθρώπου τους, που επιδίωκαν μόνο το συμφέρον και την ησυχία τους. Και, δυστυχώς, τέτοιοι άνθρωποι θα υπάρχουν πάντα, όσο θα υφίσταται ο κόσμος αυτός. Σε αυτούς, τους αδιάφορους και ανάλγητους ανθρώπους, απευθύνεται ο Κύριός μας, κάνοντας το θαύμα, που περιγράφει η σημερινή ευαγγελική περικοπή. Ο Ιησούς λυπήθηκε -μόνος αυτός- τον έρημο και αβοήθητο άνθρωπο, του έδωσε αμέσως την υγεία του και του είπε να πάρει στον ώμο το κρεβάτι του και να περπατήσει.
            Η φράση «ἄνθρωπον οὐκ ἔχω», που εκστόμισε με παράπονο ο άρρωστος αυτός, θα ηχεί πάντοτε στα αυτιά μας και θα ελέγχει την συνείδησή μας. Είναι μια δραματική επίκληση στην ανθρωπιά μας, που διαπερνά όλες τις εποχές και τους αιώνες και φθάνει μέχρι τις μέρες μας. Πόσοι και πόσοι συνάνθρωποί μας δεν έχουν δίπλα τους κανένα να τους βοηθήσει, να τους προσφέρει ένα ποτήρι νερό, ένα πιάτο φαγητό, το φάρμακό τους, παρηγοριά στον πόνο τους; Ο Κύριος λέει «ἀσθενής ἤμην καί ἐπεσκέψασθέ με», ενώ εμείς, αδιαφορώντας για κάθε εμπερίστατο συνάνθρωπό μας, έχουμε τον νου μας στις υλικές απολαβές και τις διασκεδάσεις, για τις οποίες δεν φειδόμαστε να ξοδεύουμε τα χρήματά μας.
            Ο ιερός Χρυσόστομος λέει ότι, ακόμη κι αν δεν έχουμε χρήματα να βοηθήσουμε τον άλλον, έχουμε πόδια να τον επισκεφτούμε, έχουμε γλώσσα να τον παρηγορήσουμε. Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλοι μας, λοιπόν, αυτά τα μεγάλα διδάγματα, αν θέλουμε να λεγόμαστε πραγματικοί Χριστιανοί. Χρειάζεται να ξέρουμε ότι κανένας δεν πρόκειται να κερδίσει την Βασιλεία του Θεού, αν μείνει μόνο στην τυπολατρία και αν δεν μετουσιώσει τα λόγια σε πράξεις.
Ας ευχηθούμε όλοι να το πράξουμε, όπως το έπραξαν οι Άγιοι Μάρτυρες Τιμόθεος και Μαύρα, τους οποίους εορτάζουμε σήμερα. Γένοιτο!