e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Δύο σημαντικές έκτακτες συμμετοχές στο Δ9 λαογραφικό "Αληθώς" του ερχόμενου Σαββάτου

Το ερχόμενο Σάββατο, στο πλάτωμα της Φανερωμένης Μπανάτου, όπου θα παρουσιασθεί η λαογραφική δράση του Κέντρου Λόγου "Αληθώς", με διάλεξη του Δρ Διονύση Κάρδαρη και παρουσίαση ζακυνθινών χορών από το Συγκρότημα "Υακίνθη" του Νίκου Αρβανιτάκη, θα υπάρξουν δύο σημαντικές έκτακτες συμμετοχές, στο πλαίσιο μάλιστα των 20ών γενεθλίων του εν λόγω μουσικοχορευτικού αυτού σχήματος:


Α. Οι χορευτές του Χορευτικού Συγκροτήματος "ΤΟ ΦΙΟΡΟ ΤΟΥ ΛΕΒΑΝΤΕ" θα χορέψουν, όπως αυτοί μόνο γνωρίζουν, με το δικό τους εκπληκτικό τρόπο, τους ζακυνθινούς λαϊκούς χορούς "Η άμοιρη" και το "Γαργηττό ή Χορό του Θησέα" και 


Β. Ο Μπάμπης Μαρίνος ή Τσάκαλης, ένας από τους αυθεντικότερους λαϊκούς παραδοσιακούς χορευτές του νησιού μας, θα χορέψει με την παρέα του το Λεβαντίνικο Συρτό Ζακυνθινό της ορεινής Ζακύνθου, όπως αυτός απαράμιλλα μπορεί να χορέψει.

Αναμένουμε την παρουσία τους με μεγάλη ανυπομονησία!

Υποδοχή της τιμίας Χειρός της Αγίας Μαρίνας από τη Μονή Ιβήρων στην Εκάλη [φωτογραφίες + video]

Του Σπύρου Παπαγεωργίου 

Με λαμπρότητα και αισθήματα αγαλλιάσεως η ενορία της Κοιμήσεως Θεοτόκου και Αγίας Μαρίνας Εκάλης, υποδέχθηκε απόψε, 12 Μαΐου 2015, την τιμία Χείρα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης από την Ιερά Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους.

Η υποδοχή ήταν περίλαμπρ, καθώς πλειάδα ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, μοναχές από την παρακείμενη Ιερά Μονή Αγίας Φιλοθέης, η Φιλαρμονική του Δήμου Κηφισιάς και οι Τοπικές Αρχές, συνόδευσαν εν πομπή το ιερό λείψανο, το οποίο μετέφερε ο ίδιος ο Ηγούμενος της Μονής Γέροντας Ναθαναήλ, μέχρι τα προπύλαια του Ναού όπου το υποδέχθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Ναζιανζού Θεοδώρητος. 

Στη συνέχεια το ιερό λείψανο τοποθετήθηκε σε ειδικά ευπρεπισμένο χώρο όπου προσκύνησε πλήθος πιστών. Στον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε τόσο ο προϊστάμενος του Ναού π. Νικόλαος Μωραΐτης, ο Καθηγούμενος Γέροντας Ναθαναήλ, όσο και ο Σεβ. κ. Κύριλλος, μίλησαν για την πραγμάτωση ενός μεγάλου ονείρου καθώς και τις αδελφικές σχέσεις που συνδέουν το Ναό με την Μονή Ιβήρων από τα χρόνια προϊσταμενίας του μακαριστού πρωθιερέως π. Κωνσταντίνου Φιοράκη.

Το ιερό σέβασμα θα παραμείνει στο Ναό μέχρι την Δευτέρα 18 Μαΐου 2015.

Προσκυνηματική συμμετοχή στον Εσπερινό των Ελευθερίων της Κομοτηνής

Ταξίδεψε και μεταδίδει ο π. Νικόδημος Κεφαλληνός 


Εσπέρας Τετάρτης, 13ης Μαΐου 2015. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν προέρχονται από την υποδοχή και τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης εκ της Μονής Βαθυρρύακος Ροδόπης. Ακολούθησε ο πανηγυρικός Εσπερινός των Ελευθερίων, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, επί παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος. 


Συνάντηση του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων με την Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Irit Ben-Abba
Συνάντηση εργασίας με την Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Irit Ben-Abba είχε σήμερα, Τετάρτη 13 Μαΐου 2015, Αντιπροσωπεία του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα.

Η Αντιπροσωπεία του Συνοδικού Γραφείου αποτελείτο από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, Πρόεδρο, τον Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα, και τους κ.κ. Βασίλειο Τζέρπο και Χρήστο Πετρέα, Μέλη.

Η συνάντηση αυτή της Αντιπροσωπείας του Συν. Γραφείου με την κ. Πρέσβη αποτελεί συνέχεια της συνάντησης εργασίας που είχε κατά το πρόσφατο ταξίδι της στο Ισραήλ με την Εκπρόσωπο του Υπουργού Τουρισμού του Κράτους του Ισραήλ και Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Τουρισμού του Ισραήλ κ. Ahuva Zaquen και συνεργάτες της (10.3.2015).

Ο Σεβ. Πρόεδρος, αφού παρουσίασε τα Μέλη της Αντιπροσωπείας, αναφέρθηκε στο έως σήμερα επιτελούμενο έργο του Συνοδικού Γραφείου, εντός και εκτός Ελλάδος, με ιδιαίτερη έμφαση στις αναπτυσσόμενες συνεργασίες με άλλες χώρες. Επεσήμανε τις ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις μεταξύ Εβραίων και Ελλήνων στην πατρίδα μας, αναφερόμενος ειδικότερα στους τρόπους με τους οποίους οι Έλληνες χριστιανοί προστάτευσαν τους Εβραίους συμπολίτες τους κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, κάνοντας μάλιστα ειδική μνεία στη σωτηρία της ιουδαϊκής κοινότητας της Ζακύνθου.

Στη συνάντηση αυτή και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη χαρά και την ικανοποίησή τους για την αγαστή έως και σήμερα συνεργασία, συναντίληψη και τις εν γένει άριστες σχέσεις των δύο λαών σε θέματα που αφορούν την ιστορία, τον πολιτισμό, την θρησκεία και την ανάδειξη και προβολή των ιερών προσκυνημάτων και θρησκευτικών μνημείων. Διαπιστώθηκε δε η αυξανόμενη και στις δύο χώρες τουριστική δραστηριότητα και επισκεψιμότητα.

Η κ. Πρέσβης από την πλευρά της εξέφρασε τη διάθεση του Υπουργείου Τουρισμού του Ισραήλ για τη βελτίωση των προσκυνηματικών περιηγήσεων των Ελλήνων επισκεπτών στο Ισραήλ και δέχθηκε με χαρά να ενεργήσει υπέρ της πρότασης περί συστάσεως «Κοινής Επιτροπής» συνεργασίας μεταξύ του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού του Ισραήλ και της Πρεσβείας του στην Ελλάδα, καθώς επίσης και των αρμοδίων Υπηρεσιών του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, για όλα τα κοινού ενδιαφέροντος θέματα.

Μια λαϊκή προσευχή που τα λέει όλα


"Δόξα σοι ο Θέος για ίσαμε έδωπα 
και Παναγία βόηθα για από 'δω κι ομπρός" 

[Ταύτα έφη μια ταπεινή Ζακυνθινιά, η Δημητρία (Μιμίνα) Μπακούνη. Έζησε στα μέσα του 20ού αιώνα]