e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Η μεγαλειώδης βραδιά του "Αληθώς" για τους Χορούς της Ζακύνθου [πλήρες video]

Δειλινό Σαββατόβραδου, 16 Μαΐου 2015, στο πλάτωμα της Φανερωμένης Μπανάτου Ο ιστότοπος "orthodoxia.info" για το Δ9 λαογραφικό "Αληθώς"


Ο έγκριτος ιστότοπος ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.INFO αναφέρθηκε απόψε εκτενώς στη χθεσινοβράδινη εκδήλωση του Κέντρου Λόγου Μπανάτου Αληθώς, που αφορούσε στους παραδοσιακούς χορούς της Ζακύνθου. Ευχαριστούμε ολόθερμα τον δημοσιογράφο Ανδρέα Λουδάρο για την τιμή! Οι φίλοι που επιθυμούν μα δουν το δημοσίευμα, ας κάνουν κλικ ΕΔΩ

Φωτοστιγμές και πλήρες video από τη Χειροτονία του Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. Μακαρίου

Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Μηνά Ηρακλείου Κρήτης, Σάββατο 16.5.2015 


Με την ευλογία και την εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, τελέσθηκε το Σάββατο, 16 Μαΐου 2015, η Χειροτονία του εψηφισμένου Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. Μακαρίου. Η χειροτονία τελέσθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου, κατά την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία της οποίας προεξήρχε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος. 

Ο νέος Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος υπηρέτησε ευδοκίμως, με ένθεο ζήλο και αφοσίωση για περισσότερο από είκοσι έτη την Εκκλησία της Κρήτης και την Ιερά Αρχιεπισκοπή από διάφορες επιτελικές θέσεις, μέχρι πρότινος υπήρξε διευθυντής του γραφείου τύπου και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, ενώ διδάσκει ως Καθηγητής στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης και σε πολλά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Χώρας μας και του εξωτερικού.

Φαντασμαγορική και ενθουσιώδης η βραδιά του Κέντρου Λόγου «Αληθώς» για τους παραδοσιακούς Χορούς της Ζακύνθου

60 φωτογραφίες: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας 
Το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου «Αληθώς», η πολιτισμική έκφραση της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, είχε μεγάλη λαϊκή γιορτή, το δειλινό του Σαββάτου, 16 Μαΐου 2015, στο ευρύχωρο και γραφικό αμφιθεατρικό πλάτωμα του ναού της Φανερωμένης Μπανάτου. Ήταν η 9η εκδήλωση του δ΄ κύκλου δράσεών του, τελευταία του λήγοντος ακαδημαϊκού έτους 2014-15 και 36η της ιστορίας του.

Προς τούτο, τη βραδιά άνοιξε ο υπεύθυνος του Κέντρου, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, με έναν συνοπτικό απολογισμό του έτους, ευχαριστώντας όσους συμμετείχαν στις εννέα συνάξεις του, καταθέτοντας κάθε φορά την επιστημοσύνη και τις δεξιότητές τους στην κοινή μορφωτική προσπάθεια.

Το κυρίως μέρος της εν λόγω εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στους παραδοσιακούς Χορούς της Ζακύνθου, ευκαιρίας δοθείσης από τη συμπλήρωση 20ετίας ζωής και δράσης στο νησί της Ζακύνθου του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος «Υακίνθη», το οποίο, υπό την ανύστακτη μέριμνα του εκπαιδευτικού κ. Νίκου Αρβανιτάκη, έχει αναθρέψει μορφωτικά και ψυχαγωγικά -με την έννοια της αγωγής της ψυχής- περισσότερα από 1500 παιδιά του τόπου. Έτσι οι λαϊκοί ερμηνευτές του «Υακίνθης» έπαιξαν και τραγούδησαν παραδοσιακά άσματα, ενώ πολλές δεκάδες χορευτών όλων των ηλικιών, από τα τμήματα υποδομής έως τους πεπειραμένους ενήλικες, απέδωσαν γνωστούς τοπικούς χορούς, ενθουσιάζοντας τους θεατές, οι οποίοι είχαν κατά εκατοντάδες κατακλύσει από νωρίς το πλάτωμα του Ναού.

Την κεντρική ομιλία, με θέμα «Χορευτικές αναζητήσεις στη Ζάκυνθο», παρουσίασε ο κ. Διονύσιος Κάρδαρης, Δρ Χορολογίας – Αναπληρωτής Καθηγητής Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών – Διευθυντής Τομέα Φυσικής και Πολιτισμικής Αγωγής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, χρησιμοποιώντας σπάνιο αρχειακό και σύγχρονο εποπτικό υλικό. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο κ. Κάρδαρης, ένας σεμνός και έγκριτος επιστήμονας, έχει παρουσιασθεί σε πάμπολλα μέρη της πατρίδας μας κι έχει τιμηθεί από ευάριθμους φορείς, εκτός -δυστυχώς- από τη γενέτειρα Ζάκυνθο. Αυτή, στο «Αληθώς», ήταν η πρώτη παρουσίασή του στο νησί. Γι’ αυτό και ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας, εκ προσώπου του απουσιάζοντος Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, τίμησε τον κ. Καθηγητή, δωρίζοντάς του μιαν Εικόνα του Αγίου Διονυσίου, προστάτη των απανταχού Ζακυνθίων. Παρόμοια Εικόνα επέδωσε στον κ. Νίκο Αρβανιτάκη, επιβραβεύοντας έτσι -έστω και συμβολικά- την 20ετία της «Υακίνθης».

Οι εκπλήξεις της βραδιάς ήταν δύο: α) Εκτάκτως παρουσιάστηκαν -ευγενώς προσφερθέντες- χορευτές του άλλου εύρωστου και ιστορικού Χορευτικού Συγκροτήματος της Ζακύνθου «Το Φιόρο του Λεβάντε» (σημειωτέον, πρόσφατα συμπλήρωσε πενήντα χρόνια δημιουργικής ύπαρξης), οι οποίοι παρουσίασαν τους ιδιαίτερα απαιτητικούς χορούς «Η Άμοιρη» και «Γιαργη(υ)ττός» ή «Χορός του Θησέα» και β) Ο παλαιός πρωτοχορευτής Μπάμπης Μαρίνος ή Τσάκαλης, μαζί με άλλους έμπειρους χορευτές (π.χ. τον Καθηγητή Διονύση Κάρδαρη, τον Θανάση Λυμούρη, τον Νίκο Αρβανιτάκη) απέδωσαν εκπληκτικά τον λεβαντίνικο συρτό ζακυνθινό χορό, ενθουσιάζοντας το πλήθος των θεατών!

Υπό το χαρμόσυνο και ταυτόχρονα συγκινητικό αυτό κλίμα, ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας, κλείνοντας τη βραδιά, ανέφερε ότι η άνοιξη και μάλιστα η πολιτιστική άνοιξη είναι διαρκής στη Ζάκυνθο, οπότε μπορούμε να ελπίζουμε για την καλή συνέχεια, παρά τα προβλήματα που φύονται τριγύρω μας.