e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Η Αγρυπνία της Αποδόσεως του Πάσχα από την Αγία Βαρβάρα Αττικής [live μετάδοση]

με παρόν το εκ Βενετίας Λείψανο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας. Νύκτα 19ης προς 20ή Μαΐου 2015 
Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ για την Έμφυλη Βία

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Ζακύνθου, σε συνεργασία με το τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Ζάκυνθο, διοργανώνει Εκδήλωση με τίτλο «Έμφυλη Βία: ένα καλά κρυμμένο μυστικό», η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο, 20 Μαΐου 2015 και ώρα 6 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τη βία κατά των γυναικών, ένα φαινόμενο που επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει εισηγήσεις από τους ειδικούς επιστήμονες του Συμβουλευτικού Κέντρου και θα προβληθεί ντοκιμαντέρ με περιεχόμενο σχετικό με την Έμφυλη Βία. 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, επειδή δεν θα παρασταθεί αυτοπροσώπως, εξαιτίας του Εσπερινού της Θείας Αναλήψεως, που θα τελείται εκείνη την ώρα, απέστειλε τον ακόλουθο χαιρετισμό προς τους διοργανωτές: 


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δ΄
ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ
(20 Μαΐου 2015)
Αγαπητοί μου, χαίρετε εν Κυρίω!
Με καρδιακή αγαλλίαση έγινα γνώστης του πολύ σπουδαίου θέματος, που απασχολεί την εκλεκτή συνάντηση σας. Η έμφυλη βία, που έχει ως θύμα της τη γυναίκα.
Η γυναίκα βάλλεται από τον σύζυγο, τον εργοδότη, την οικογένεια, τα μέσα ενημέρωσης. Οι πλείστοι την πλησιάζουν και την προβάλλουν για να την εκθέσουν, να την εκμεταλλευτούν και τελικά να την αφήσουν μόνη και αβοήθητη. Αυτή η κατάσταση φανερώνει μια πολύ μεγάλη και βαριά ασθένεια του πολιτισμού μας. Πρόκειται για την πνευματική αυτάρκεια, που θέλησε να αποκτήσει, μακριά από την παρουσία του Προσώπου του Θεού.
Η βία κατά της γυναίκας είναι πρωτίστως θεολογικό θέμα. Ο άνθρωπος, ζώντας μακριά από το θείο θέλημα, νόμισε ότι μπορεί να εκμεταλλεύεται τον άλλο κατά τις επιθυμίες, τα πάθη, τις ιδιαιτερότητές του. Η γυναίκα γίνεται αντικείμενο πόθου, διαστροφής, ικανοποίησης αδυναμιών. Γίνεται αντικείμενο, γιατί χάνει τη θεία αναφορά της. Ο Θεός όμως είναι εκείνος, που νοηματοδοτεί την αλήθεια του ανθρώπινου Προσώπου, αφού το πλάθει κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση δική Του, δίδοντάς του την δυνατότητα της θέωσης. Δημιουργεί τη γυναίκα από την πλευρά του άνδρα, για να τονίσει την μεταξύ τους απόλυτη ισότητα. Αποκαθιστά το χαμένο κάλλος και την απολεσθείσα δόξα της Εύας στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, που την υψώνει πάνω από όλους τους Αγίους και την δέχεται τιμητικά πλησίον Του, αφού γεννά τον Υιό και Λόγο του Θεού, διακονώντας το σχέδιο της σωτηρίας των ανθρώπων. Έπειτα την τοποθετεί πλησίον του άνδρα, για να τον βοηθά στον καθημερινό αγώνα προς την κατάκτηση της Βασιλείας των Ουρανών. Ταυτόχρονα όμως οριοθετεί την στάση του άνδρα προς εκείνη. Αναλαμβάνει να διαδραματίσει τον ρόλο του Εσταυρωμένου Νυμφίου. Εκείνος καλείται να την αγαπά, όπως ακριβώς ο Χριστός την Εκκλησία, προσφέροντας τον εαυτό του, για χάρη της. Η Εκκλησία προβάλλει την σχέση του άνδρα με την γυναίκα μέσα από την αγάπη που διατηρεί ο άνδρας για τον εαυτό του. Δεν δικαιούται να ξεχωρίζει την γυναίκα από τον εαυτό του, αφού εκείνη αποτελεί προέκταση του ίδιου του τού είναι.
Σας συγχαίρω και σας ευλογώ από την καρδιά μου, ώστε ο Θεός να σας φωτίζει και να οδηγεί τα βήματα όλων μας στον σεβασμό των άλλων και στην βίωσή τους ως δικών μας αδελφών.