e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Εξόδια πεντάστιχα για τον Γέροντα Χρυσόστομο Γκέλμπεση (+21.5.2015)π. Παναγιώτης Καποδίστριας 

ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ 

Αιωνόβιος 
σημαίνει μια στιγμούλα 
εντός του Παντός 
κι όμως το Αιώνιο 
πάντα θα χωρά εδώ. 

Καλλιγραφώντας 
με στεναγμούς ιερούς 
το Μυστήριο 
νοιώθεις από τα τώρα 
την δρόσο των Εσχάτων.

Του μνήματός σου 
ο μέγας Λιθοξόος 
και του σώματος 
θα κηρύξει το πότε 
θα συμβούν τα δέοντα. 

Να πώς γεννιέται 
το θαύμα: Με καημούς 
ποτίζεις τ' άνθη 
στην αυλή της Παναγιάς 
και ξημερώνει Πάσχα. 

[Ποιήματα και φωτογραφίες: π. Π. Κ. | Μπανάτο Ζακύνθου, 21-25.5.2015]


Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων σε Σύναξη των Ιερέων της Ιορδανίας στο Αμμάν | لقاء غبطة البطريرك ثيوفيلوس مع الكهنة في الأردن ٢٠١٥

Σήμερα, 25 Μαΐου 2015, στο Αμμάν. Συμμετείχαν όλοι οι ορθόδοξοι Ιερείς της Ιορδανίας, ήτοι και των δύο μητροπολιτικών επαρχιών, νότου και βορρά: Της Μητροπόλεως Φιλαδελφείας υπό τον κ. Βενέδικτο και της Αρχιεπισκοπής Πέλλης υπό τον κ. Φιλούμενο. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος συνοδευόταν από τον Γέροντα Αρχιγραμματέα της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχο, ενώ στο γεύμα παρέστη και ο Ιορδανός Μητροπολίτης Χαρτούμ και πάσης Νουβίας κ. Νάρκισσος (του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας). 
Αναγόρευση του Μητροπολίτου Καλλίστου Ware σε Επίτιμο Διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Με χαρά και ικανοποίηση πληροφορείται ο θεολογικός κόσμος ότι την Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015, στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ. και από ώρα 7 έως 8.30 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί η τελετή αναγορεύσεως σε Επίτιμο Διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., δια προτάσεως του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, του Μητροπολίτη Διοκλείας κ. Καλλίστου Ware, Ομοτίμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. 

Τον έπαινο προς τον τιμώμενο θα εκφωνήσει ο Καθηγητής του Τμήματος Συμεών Α. Πασχαλίδης. Μετά την αναγόρευσή του ο τιμώμενος θα μιλήσει με θέμα: "Η τριαδική εξεικόνιση του ανθρωπίνου προσώπου κατά τους βυζαντινούς θεολόγους"

Το αναλυτικό πρόγραμμα πρόγραμμα της εορτής ακολουθεί εδώ: Επικρατέστερος για Μητροπολίτης Κεφαλληνίας ο π. Γεράσιμος Φωκάς

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 


Όπως πληροφορούμαστε από τους κεφαλονίτικους ιστότοπους, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας, Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Φωκάς, αναχώρησε στις 22 Μαΐου 2015, για την Αθήνα (δείτε την ανωτέρω φωτό), ενόψει των αρχιερατικών εκλογών που θα γίνουν αύριο, τις πρωινές ώρες στο Συνοδικό Μέγαρο, στη Μονή Πετράκη. Θυμίζουμε ότι ο μητροπολιτικός θρόνος της γείτονος Κεφαλληνίας χηρεύει από μηνών, ο δε π. Γεράσιμος Φωκάς διαφαίνεται να είναι ο επικρατέστερος για Μητροπολίτης της γενέτειράς του

Ο π. Γεράσιμος έζησε όλα τα χρόνια τής μέχρι τώρα ιερατικής διαδρομής του στο νησί του, εκδαπανώντας τον εαυτό του για την ωφέλεια της τοπικής Εκκλησίας, ιδιαίτερα σε εποχές δύσκολες, όπως κατά την μακρά περίοδο της ασθενείας του μακαριστού Μητροπολίτου Σπυρίδωνος ή πρόσφατα κατά τους σεισμούς του Ληξουρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο π. Γεράσιμος απολαμβάνει της αγάπης όλης της Ορθοδοξίας, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη έως τους Αγιορείτες, αλλά και τους Μητροπολίτες Δωδώνης και Ζακύνθου. Οι δύο τελευταίοι μάλιστα τον υπεραγαπούν και μάχονται υπέρ της αίσιας έκβασης της υποψηφιότητάς του. 

Άσχετο με την εκλογή και την προσωπικότητα του υποψηφίου, αλλά αξίζει να το πληροφορούν οι αναγνώστες μας, είναι ότι ο π. Γεράσιμος Φωκάς είναι αδελφός κατά σάρκα του μεγάλου μαθηματικού, αεροναυπηγού, ιατρού και πανεπιστημιακού Αθανασίου Φωκά, Μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.

Τιμώντας τον Άγιο Κωνσταντίνο στον ομώνυμο Ναό της Μενεμένης
Απόγευμα της Κυριακής των Αγίων Πατέρων, 24 Μαΐου 2015, ολίγα μέλη της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης, υπό τον π. Κύριλλο Συκή, δεν λησμόνησαν τον Άγιο Κωνσταντίνο στη Μενεμένη. Έσπευσαν εκεί, τέλεσαν εσπέρια προσευχή εντός του αποκατεστημένου Ναού τους, όπου προ 15νθημέρου ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε, μετά από έναν σχεδόν αιώνα, το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.


Κυριακή των Αγίων 318 θεοφόρων Πατέρων στην Αγία Φωτεινή της Σμύρνης
Στην Αγία Φωτεινή της Σμύρνης δεν παύει να συντελείται το Μυστήριο της Θείας Δόξας, μες από την Ευχαριστιακή Σύναξη των εκεί παρεπιδημούντων! Τελετουργός πάντα ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής, υπεύθυνος της Ορθόδοξης Κοινότητας της Σμύρνης. Ευάριθμοι εκκλησιασθέντες το πρωί της Κυριακής, 24ης Μαΐου 2015, τίμησαν τους 318 Πατέρες τους συνελθόντας και την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο αποτελέσαντας, το 325, στη Νίκαια της Βιθυνίας. Όλα κατ' ευχήν και προσευχήν!