e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Εκπρόσωποι Μητροπόλεων της Ελλαδικής Εκκλησίας ευχήθηκαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα Ονομαστήριά τουΕκπρόσωποι από Ι. Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποιούν από σήμερα 4ήμερη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, υπό την ευθύνη και τον συντονισμό του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Της Αντιπροσωπείας ηγείται ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, και συμμετέχουν επίσης ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματέας, οι Γεώργιος-Σταύρος Κούρτης, Βασίλειος Τζέρπος και Χρήστος Πετρέας, Μέλη του Συνοδικού Γραφείου, καθώς και κληρικοί-εκπρόσωποι της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ι. Μητροπόλεων Θηβών, Μεσογαίας, Καισαριανής, Μεσσηνίας, Δημητριάδος, Ιλίου, Καρπενησίου, Κορίνθου και Λευκάδος. 

Πρώτος και σημαντικός σταθμός του ταξειδίου ήταν η απογευματινή επίσκεψη της Αντιπροσωπείας στο Φανάρι και η υποβολή σεβασμάτων και ευχών στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο επί τη ονομαστική εορτή του. Η συνάντηση είχε ορισθεί για τις 4 το απόγευμα και ο Πατριάρχης του Γένους απηύθυνε λόγους αγάπης προς όλους, κυρίως δε προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Δωδώνης, ο οποίος ανέκαθεν τρέφει θερμά αισθήματα για την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία και τον ηγέτη των Ορθοδόξων. 

Κατά την παραμονή της Αντιπροσωπείας στην Πόλη του Κωνσταντίνου τα μέλη της επισκεφθούν και άλλα μνημεία της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, όπως την Αγία Σοφία, τη Μονή της Χώρας, την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, τη Μεγάλη του Γένους Σχολή κ.λπ.


ΕΥΧΕΣ ΚΛΗΡΟΥ ΚΑΙ ΛΑΟΥ 
Συμμετοχή της Επισκοπής Μοζαμβίκης σε Συνάντηση Εκκλησιών και Δογμάτων της Χώρας

Εθιμοτυπική συνάντηση Εκκλησιών και Δογμάτων για την έναρξη φιλανθρωπικής δράσης με την παρουσία συζύγου του Προέδρου της Μοζαμβίκης κ. Isaura Nyusi. Τον Επίσκοπο Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη εκπροσώπησε ο π. Χρήστος Σιτόε. 

Formal meeting of churches and denominations to launch charitable activity in the presence of First Lady of Mozambique Isaura Nyusi, Bishop John was represented by Rev. Christos Sitoe.


+ο Κ.Β.

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 
Τον Ιούνιο του 2011 έγραψα ορισμένους ταπεινούς στίχους ως κανίσκιον εορταστικόν στα ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, τους οποίους και απέστειλα στον σεπτό Παραλήπτη. Εκείνος -όντας ευγενέστατος και γαλαντόμος- ευχαρίστησε με κάρτα του. Δείτε ΕΔΩ το ποίημα κι ΕΔΩ το πατριαρχικό ευχαριστήριο. 

Το ποίημα εκείνο, με τίτλο "Το Δίκιο" βρήκε την οριστική θέση του στη νέα ποιητική συλλογή μου "Ανακαλυπτήρια", που μάλιστα απέστειλα στον εν Φαναρίω Πρώτο των Ορθοδόξων καθηκόντως και οφειλετικώς. Έτσι έληξε εκείνη η σεβαστική συναναστροφή! 

Έτσι τουλάχιστον νόμιζα!... Πριν κάμποσο καιρό έλαβα ένα γράμμα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εντός του οποίου υπήρχαν δύο φωτοτυπίες: Η πρώτη ήταν εκ του εξωφύλλου του 116ου τεύχους του περιοδικού Ίμβρος (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2014) και η δεύτερη μιας εσωτερικής σελίδας του τεύχους. Εκεί, όπως διαπίστωσα, αναδημοσιεύτηκε -με θερμά λόγια για την ταπεινότητά μου- το ποίημα "Το Δίκιο", όπου επισημαίνεται ότι "η αναδημοσίευση (...) επετράπη υπό της Α. Θ. Παναγιότητος". 

Έως εδώ καλά και άριστα! Ποιος όμως μου απέστειλε τις φωτοτυπίες για να λάβω -προφανώς- γνώση της αναδημοσίευσης;;; Η λύση του... αινίγματος ήρθε από τη φωτοτυπία του εξωφύλλου του τεύχους, όπου, σε κεντρική θέση, υπάρχουν χειρόγραφα, με κόκκινο μελάνι, τα εξής: "Μετ' ευχαριστιών και θερμών ευχών διά το Άγιον Πάσχα +ο Κ.Β." 

Κατανοείτε την έκπληξη και τον θαυμασμό μου για την υπερβάλλουσα αγάπη του Πατριάρχη μας προς πάντας!!! Ας είναι καλά να μας σκεπάζει όλους με την πατρική στοργή του!!!