e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

"Ευχαίς Βαρθολομαίου"


Μετά χαράς λάβαμε από τον πολυσέβαστο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ευχαριστήριο για τις ταπεινές ευχές, τις οποίες απευθύναμε στην Παναγιότητά του, με την ευκαιρία της ονομαστικής εορτής του, την 11η Ιουνίου 2013. 

Το σημαντικό είναι ότι στην ληφθείσα πατριαρχική κάρτα, υπάρχει χειρόγραφη μια φράση του Πατριάρχου, που αφορά στο ποίημα που γράψαμε και δημοσιεύσαμε εκείνη την εορταστική  μέρα, εδώ στο Νυχθημερόν, με τίτλο "Το Δίκιο", ως κανίσκι για τα ονομαστήριά του και μιλά για τους νεκρούς της Πόλης και των άλλων ιερών τόπων της Ρωμηοσύνης (π.χ. Ίμβρο, Καππαδοκία), οι οποίοι -τρόπον τινά- ζωοποιούνται "ευχαίς Βαρθολομαίου"Το ποίημα κλείνει με την αναστάσιμη μορφή του γέροντα Αστερίου, ταπεινού ιερέα της Ίμβρου, πλάι στον οποίον ο μικρός Δημήτριος Αρχοντώνης διακόνησε ως ιερόπαις, προτού αρχίσει την πορεία προς την πατριαρχική περιωπή. Ο ίδιος ο Πατριάρχης έχει μιλήσει παλαιότερα περί αυτού ως εξής: «... έπαιρνε το δισάκι με τα άμφια στον ώμο του ο πατήρ Αστέριος και εγώ σιγά σιγά ανεβαίναμε αυτές τις πέτρες και γινόταν η λειτουργία, αλλά αποζημιώνεται κανείς εκεί, όταν θα ανεβεί, για τον κόπο του, διότι η θέα είναι απερίγραπτος. Από την κορυφή της Αρασιάς βλέπει κανείς όλα τα χωριά της Ίμβρου, όλα τα χωριά. Ο πατήρ Αστέριος, όπως είπα, ήταν καλοκάγαθος άνθρωπος και περιορισμένων μορφωτικών προσόντων, και όταν τον ρωτούσαν "πώς ανεβαίνεις στην Αρασιά, δεν κουράζεσαι, πάτερ Αστέριε;", ήθελε να πει ότι ανεβαίνει άνετα και έλεγε ότι ανεβαίνει "ανέπαφα" -αιωνία του η μνήμη. Πάντοτε τον μνημονεύω...».

Ξαναδιαβάστε το ημέτερο ποίημα, μ' ένα κλικ εδώ.

Ως αποδεικνύεται, ο Πατριάρχης έσκυψε πάνω από τους στίχους μας αυτούς και τώρα μάς γράφει: "Θερμάς ευχαριστίας και δια το ωραίον ποίημα. Μας συγκινείτε!"
π. Π. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: