e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Πρώτη ελληνορθόδοξη Λειτουργία στην περιοχή Ρογκαλάντ της Νορβηγίας
Το Σάββατο 20 Ιουνίου 2015 ο π. Αλέξανδρος Λουκάτος ταξίδεψε στο Sandnes και τέλεσε την πρώτη ελληνορθόδοξη λειτουργία για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Σταβάνγκερ. 

Ευχαριστούμε τον πατέρα Αλέξανδρο για την πρώτη αυτή "ιστορική" λειτουργία ελληνορθόδοξου ιερέα στο Sandnes και για το ζήλο του και την προθυμία που δείχνει να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες των ελληνορθοδόξων και εκτός του Όσλο. 

Ας ευχηθούμε να έχει την ευλογία του Θεού στη διακονία του και σε άλλες εκτός Όσλο περιοχές και σύντομα να μπορέσει να λειτουργήσει και σε άλλα μέρη της Νορβηγίας όπου υπάρχουν άνθρωποι που τον χρειάζονται.

Κυριακή Παπαδοπούλου Σάμουελσεν
Πρόεδρος της Κοινότητας

Ένα δεητικό κεράκι στον Άγιο Αντώνιο Σπετσών

Ταξίδεψε, φωτο-αποτύπωσε και παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 
Πρόκειται για τον κεντρικότερο ναό των Σπετσών, στην Ντάπια του νησιού. Αποτελεί -τρόπον τινά- την καρδιά της πόλης, ενώ τριγύρω του εξελίσσεται η ζωή με όλες τις μορφές της: Εμπόριο, τουρισμός, διασκέδαση κ.ο.κ. Έτσι ο εν λόγω ενοριακός Ναός είναι και μαρτυρία Χριστού στον 21ο αιώνα, όπως ήταν κατά τα διακόσια χρόνια παρουσίας του στον ίδιο τόπο (1815-2015). Για να μνημονευτεί εορταστικά η συμπλήρωση δύο αιώνων ζωής του Ναού εκδόθηκε πρόσφατα κι ένας συλλεκτικός τόμος, όπου καταγράφεται η ιστορική πορεία του μέσα στον μακρύ χρόνο! 

Εφημέριος του Αγίου Αντωνίου είναι από το 2007 ο π. Ανδρέας Κουμπής, ο οποίος εισήλθε στον ιερό Κλήρο, αφού αφυπηρέτησε από τη θέση του ως μαθηματικού, εκπαιδευτικού και διευθυντή σε σχολεία των Σπετσών. Ο π. Ανδρέας κάνει το παν δυνατόν εφ'  ώ ετάχθη, εδώ στην πνευματική έπαλξη της Ντάπιας των Σπετσών! 


Περί βιοτικών μεριμνών και ουράνιας προοπτικής

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής Γ’ Ματθαίου 21ης Ιουνίου 2015
(Ματθ. ς' 22-33)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Ο άνθρωπος, ενώ έχει στην διάθεσή του όλες τις θείες δωρεές, τις αρνείται και ζητάει να βρει ικανοποίηση στην αμαρτία, στο σκοτάδι και τον βούρκο. Ο άνθρωπος γίνεται δούλος της ύλης, ο νους του σκοτίζεται και δεν βλέπει την αλήθεια. Όπως το σωματικό μάτι, όταν δεν βλέπει καλά οδηγεί τον άνθρωπο στον γκρεμό, το ίδιο κάνει και ο νους, ο οποίος είναι το μάτι της ψυχής, όταν είναι σκοτισμένος από την αμαρτία. Οδηγεί την ψυχή στον χαμό και το σκοτάδι.

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να υπηρετεί δυο κυρίους, τον Θεό και τον Διάβολο ταυτόχρονα. Πρέπει να επιλέξει να ακολουθήσει ή τον ένα ή τον άλλον. Δεν μπορεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα και να εναρμονίσει τα αντίθετα. Δεν μπορεί να αρέσκεται στην ύλη και το συμφέρον και παράλληλα να παριστάνει τον Χριστιανό.

Ο άνθρωπος που προτιμά τον Κύριο, προτιμά την γαλήνη και το φως! Προσανατολίζεται στον ουρανό, χωρίς να περιφρονεί τον κόσμο. Προχωρά σταθερά –όχι από το κακό στο χειρότερο, όπως ο χοϊκός άνθρωπος– αλλά από το καλό στο καλύτερο, από το τέλειο στο τελειότερο. Και πάνω απ’ όλα δεν πρέπει την ζωή του να την καταδυναστεύουν οι βιοτικές έννοιες. Πολλές φορές, αν προσέξουμε γύρω μας, θα ακούσουμε τους συνανθρώπους μας να έχουν σχεδόν μοναδικό και κύριο θέμα συζήτησης τα υλικά συμφέροντά τους: τα χρήματα, τις επιχειρήσεις, τα κοσμήματα, τα ενδύματα, τα φαγητά, τις πολυτελείς κατοικίες τους. Και για να αυξηθούν τα κέρδη τους, δεν διστάζουν να αδικήσουν και να καταπιέσουν τους αδύναμους συνανθρώπους τους, που δεν μπορούν να αντισταθούν στις αυθαιρεσίες τους!

Όμως, αν κοιτάξουμε την φύση, θα δούμε τα πετεινά του ουρανού, που χωρίς να κοπιάζουν, εξασφαλίζουν τα προς το ζην. Αφού ο Κύριος φροντίζει γι’ αυτά τα ταπεινά όντα, για κάθε ασήμαντο φυτό ή ζώο, δεν θα φροντίσει για το αγαπημένο δημιούργημά του, τον άνθρωπο;

Αυτά, δεν τα είπε βέβαια ο Ιησούς για να μας κάνει άεργους και οκνηρούς. Απλά θέλει να μας τονίσει ότι δεν πρέπει να απολυτοποιούμε την εργασία και την ύλη και να υποδουλωνόμαστε σε αυτά. Ο άνθρωπος χρειάζεται να μεριμνά, ώστε να ζει αξιοπρεπώς, διασφαλίζοντας τα απολύτως απαραίτητα γι’ αυτόν και τους οικείους του. Πρώτα απ’ όλα, όμως, να επιδιώκει την Ουράνια Βασιλεία, γιατί μόνον έτσι θα πετύχει την σωτηρία του. Γένοιτο!