e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2015

Συγκινημένος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εγκαινίασε την 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας (φωτογραφίες + πλήρες video)

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη | Karfitsa. gr
Με κάθε μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Β΄ Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης, υπό την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας εξήρε το έργο και τη συμβολή του ποντιακού ελληνισμού στην ορθόδοξη παράδοση, επισημαίνοντας ότι «οι Πόντιοι ακόμα και σήμερα πραγματοποιούν θαύματα». «Πόντος δεν είναι μόνον ο τόπος, είναι ιδέα», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, θέλοντας να επισημάνει τη σημαντικότητα της συγκέντρωσης νέων Ποντίων από όλον τον κόσμο για τη συνδιάσκεψη που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

«Το νερό της Παναγίας Σουμελά έχει πιει και ο Πατριάρχης σας και για αυτό το λόγο επισκέπτομαι κάθε χρόνο τον αγιοτόκον Πόντο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.κ. Βαρθολομαίος, θέλοντας να θυμίσει τον θρύλο που θέλει όποιον έχει πιει το νερό της Παναγίας Σουμελά να μην ξεχνά τον πόντο.

Τέλος, ευχήθηκε συγκινημένος η χάρη της Παναγίας της Σουμελιώτισσας να είναι πάντα μαζί με τον Ποντιακό Ελληνισμό.


Βαρθολομαίος: "Ζούμε στην Πόλη αλλά έχουμε το βλέμμα μας στη Θεσσαλονίκη" (φωτογραφίες + video)


Τη σημασία της σχέσης μεταξύ δικαιοσύνης και Ορθοδοξίας υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος παρευρέθηκε στην επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

"Το τιμιότερο των ζώων είναι ο άνθρωπος. Η απόδοση της δικαιοσύνης οφείλει να συνδυάζεται με την άρση της αδικίας και τη στήριξη του αδυνάτου", τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και Επίτιμος Πρόεδρος του Δ.Σ.Θ.

Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέφερε: "Παρότι ζούμε στην Κωνσταντινούπολη, δεν παύουμε να έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας στη συμβασιλεύουσα Θεσσαλονίκη. Συντήρησε την κλαπείσα ελπίδα του δικαίου, τα ελληνικά γράμματα και την Ορθόδοξη πίστη".

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης ανέφερε ότι είναι μεγάλη τιμή για την πόλη μας η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη και επεσήμανε ότι "ο Νόμος επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας".

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, σημείωσε ότι στη σημερινή εκδήλωση η κεφαλή της Ορθοδοξίας συναντά τους λειτουργούς της δικαιοσύνης. "Είναι μια σπάνια ευκαιρία να φέρουμε αυτούς τους δύο κόσμους πιο κοντά και να δούμε τα πράγματα πιο πνευματικά και πιο Ορθόδοξα", τόνισε η κ. Κόλλια-Τσαρουχά.

"Είναι κόσμημα πολύτιμο για τον σύλλογό μας να είναι επίτιμος πρόεδρος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος", ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Βαλεργάκης, ο οποίος στο τέλος της εκδήλωσης παρέδωσε στον κ. Βαρθολομαίο τιμητική πλακέτα.

Στην εκδήλωσε παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η υπηρεσιακή πρωθυπουργός και πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ενώ σημειώνεται ότι ακολούθησε πανηγυρική σύσκεψη του Δ.Σ.Θ., προεδρεύοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Δείτε τις ΦΩΤΟ και το VIDEO του Thestival.gr:
Μνήμη Δημητρίου, του μειλίχιου Πατριάρχου (+2.10.1991)

Σκέψεις του π. Νικοδήμου Κεφαλληνού 


Στις 2 Οκτωβρίου 1991 παρέδωσε την ψυχή του στο Δημιουργό της, ο μακαριστός Πατριάρχης του Γένους Δημήτριος. Υπήρξε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης εκκλησιαστικής Ιστορίας. Εξελέγη Πατριάρχης σε μια δύσκολη περίοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων διαδεχόμενος τον μεγάλο Αθηναγόρα και μετά την επέμβαση των τουρκικών αρχών στον κατάλογο των εκλογίμων και τη διαγραφή των ονομάτων των επικρατέστερων διεκδικητών. Δεν επεδίωξε ο ίδιος την εκλογή του αλλά η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου τον εξέλεξε ως τον καταλληλότερο να διοικήσει το πηδάλιο της Πρωτόθρονης Εκκλησίας. 

Η πατριαρχεία του υπήρξε πλούσια σε έργα και δραστηριότητες. Επί των ημερών του αναπτύχθηκαν και εδραιώθηκαν οι διαχριστιανικοί και διαθρησκειακοί διάλογοι, αποκαταστάθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι σχέσεις Φαναρίου με τις τουρκικές αρχές και ευτύχησε να δει ολοκληρωμένα και αναστηλωμένα τα πατριαρχικά Γραφεία. Το 1987 ξεκίνησε την ειρηνική πορεία Αγάπης προς όλες τις κατά τόπους Εκκλησίες και τις Επαρχίες του Θρόνου. Αυτή η πορεία ανέδειξε τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τη θέση του μέσα στη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία.

Ο μακαριστός Δημήτριος χαρακτηριζόταν για το απλό, πράο και μειλίχιο του χαρακτήρα του, γνωρίσματα που τα διατήρησε και κατά τη διάρκεια της Πατριαρχείας του και μέχρι το τέλος της ζωής του. Με τη βιωτή του ενσάρκωσε την αρετή  της ταπεινοφροσύνης ενώ η σιωπή του «ακουγόταν εκκωφαντικά» από το πολύπαθο κέντρο της Ορθοδοξίας, το Φανάρι. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο αείμνηστος «Δεν επιθυμώ να με γράψει η ιστορία όταν θα πεθάνω, ούτε να με θυμούνται οι άνθρωποι. Το μόνο που θέλω είναι να ζει το Φανάρι για να ζωντανεύει την ακοίμητη συνείδηση του Γένους». 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της απλότητας που τον διέκρινε αποτελεί ένα στιγμιότυπο της επισκέψεως του στην Εκκλησία της Ελλάδος τον Νοέμβριο του 1987. Στο τέλος του Εσπερινού κι ενώ οι χοροί ψάλλουν τις φήμες των δύο Προκαθημένων Κωνσταντινουπόλεως και Αθηνών, ο αείμνηστος Δημήτριος καλεί στον θρόνο τον μακαριστό Σεραφείμ και από κοινού ευλογούν το πλήθος που έχει κατακλύσει τον Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών, του μεγαλυτέρου Ναού των Βαλκανίων.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του μακαριστού Πατριάρχου Δημητρίου, ας αποτελέσει για όλους μας φωτεινό παράδειγμα και να έχουμε την ευχή του!


-->

Φωτο-γραφήματα λίαν πρωί 2ας Οκτωβρίου 2015 εν Βανάτω

Φωτογραφική βόλτα: π. Παναγιώτης Καποδίστριας