e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Καντήλι ακοίμητο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Πέτρας Νεκτάριο

Φωτο-κατέγραψε και σχολιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 
Ευρισκόμενοι πριν λίγες ημέρες (27.10.2015) στο Ρέθυμνο κι επισκεπτόμενοι το σπίτι του τοπικού Μητροπολίτου, εκεί στο με περισσή φροντίδα αγιογραμμένο παρεκκλήσιο του επισκοπικού οίκου, ένα καντήλι ακοίμητο μάς τράβηξε την προσοχή! Βρισκόταν και συνεχίζει να βρίσκεται μπροστά στη χαμογελαστή φωτογραφία τού πρόσφατα εκδημήσαντος προς την πολιτεία των Ουρανών Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου Νεκταρίου, πολυφίλητου πνευματικού πατρός τού Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου. 

Η αλησμόνητη πατερική και πανσέβαστη μορφή του Γέροντος Νεκταρίου, λαμπρυνομένη ολοένα από την ιλαρή λάμψη του καντηλιού της άφθιτης μνημοσύνης του υιού του Ευγενίου! Ο στρατευόμενος επί σκοπόν ευγενής Ευγένιος ενώπιον του θριαμβεύοντος και ήδη προγευομένου το υπέροχο νέκταρ του Παραδείσου Νεκταρίου! Τουτέστιν, μια διαρκής ευχή και προσευχή για την αιώνια ανάπαυση και την εντέλει μετοχή στη θεία Δόξα της άδολης ψυχής του αλησμόνητου κορυφαίου Αρχιερέως της των Κρητών Εκκλησίας!

-->

Πλούτος, η φοβερότερη πυρκαγιά

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής Ε’ Λουκά (Κοσμά και Δαμιανού)
1ης Νοεμβρίου 2015
(Λουκ. ις’ 19-31)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Καύχηση μεγάλη και αλαζονεία διακατείχε τον πλούσιο της παραβολής. Θεωρούσε τον εαυτό του σαν προνομιούχο της γης, σαν τον τυχερότερο άνθρωπο όλης της οικουμένης. Πίστευε ότι τα πράγματα δεν θα άλλαζαν ποτέ και πως είχε εξασφαλίσει την παντοτινή ευτυχία και αθανασία.
Οι κόλακες που τον περιστοίχιζαν παριστάνοντας τους πιστούς φίλους τον έκαναν να πιστεύει ότι είναι άνθρωπος με ανυπολόγιστη αξία και υπόληψη. Έτσι, βλέποντας τον εαυτό του μέσα από ένα παραμορφωτικό καθρέπτη παρεκτράπηκε κι έφυγε από τον δρόμο της σωφροσύνης και της αρετής, όπως συμβαίνει –δυστυχώς– με κάθε υλόφρονα άνθρωπο σε όλες τις εποχές.
Κατά τον απόστολο Παύλο, ρίζα όλων των κακών της γης είναι η ανθρώπινη φιλαργυρία. Αυτή προκαλεί αδικίες, πολέμους, καταστροφές και άλλες ηθικές και κοινωνικές αναστατώσεις. Και, δυστυχώς, οι ηθικές παρεκτροπές, που προξενεί ο πλούτος, δεν είναι αποκλειστικότητα μόνο των ήδη πλουσίων, αλλά και αυτών που, μη όντας ακόμη πλούσιοι, επιθυμούν να πλουτίσουν, έχοντας το χρήμα ως μόνο σκοπό και ιδανικό τους, παραμερίζοντας μάλιστα όλα τα άλλα.
Ο φτωχός επιθυμεί τον πλούτο, διότι έτσι πιστεύει ότι θα αποκτήσει μιαν άνετη και αξιοπρεπή ζωή, χωρίς φόβους και ανασφάλειες για το αύριο. Θα έχει υπόσταση, θα είναι «κάποιος», κανείς δεν θα τολμά να αμφισβητήσει την αξία του και να τον περιφρονήσει όπως γινόταν έως τότε. Έτσι τρόπον τινά πέρα από την υλική ευημερία είναι και ένας τρόπος να λάβει κοινωνική εκδίκηση και με την δύναμη που θα αποκτήσει να γίνει ο φόβος και ο τρόμος όλων όσων τον περιφρόνησαν και τον έβλαψαν.
Κανείς από τους δύο όμως, ούτε ο ήδη πλούσιος, μήτε ο υποψήφιος πλούσιος δεν έχει συλλογιστεί το επέκεινα, δεν έχει σκεφτεί σοβαρά την προσωρινότητα της ζωής και την μεταθανάτια κατάστασή του. Δεν κατανοούν ότι ο πλούτος είναι η πονηρότερη παγίδα του διαβόλου, που οδηγεί τον άνθρωπο στην απληστία, στο έγκλημα, αλλά και στην απώλεια της ψυχής του. Ο πλούτος –κατά τον Μέγα Βασίλειο– είναι η φοβερότερη πυρκαγιά, η οποία κατατρώει τα πάντα και κρατάει τον άνθρωπο σε διαρκή δυστυχία και αγωνία. Και το χειρότερο, τον οδηγεί στην αιώνια κόλαση, όπως τον πλούσιο της παραβολής, ο οποίος περιφρονούσε τον φτωχό και ρακένδυτο Λάζαρο, αλλά όταν «απέθανε» και «ετάφη» δεν οδηγήθηκε στις αγκάλες του Θεού, όπως ο περιφρονημένος και φτωχός ζητιάνος Λάζαρος, αλλά στα αιώνια μαρτύρια της κόλασης, απ’ όπου κανείς δεν μπορούσε πλέον να τον γλυτώσει, όσο κι αν εναγωνίως παρακαλούσε.
Ας φροντίσουμε, λοιπόν, όλοι μας να αποφύγουμε την οικτρή τύχη του μεριμνώντας μόνο για τα πλούτη των αρετών και της πίστεως και μιμούμενοι την αφιλοκέρδεια των Αγίων Αναργύρων, οι οποίοι τιμώνται σήμερα.
 

Ο ιστότοπος "orthodoxia.info" για το Ε3 "Αληθώς"


Ο έγκριτος ιστότοπος εκκλησιαστικών ειδήσεων ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO, στις 26 Οκτωβρίου 2015 έκανε ειδική αναφορά στης 3η δράση του ε΄ κύκλου δράσεων του Κέντρου Λόγου "Αληθώς" της Ενορίας μας. Μπορείτε να την δείτε και αναγνώσετε ΕΔΩ! Ευχαριστούμε τον Ανδρέα Λουδάρο για την τιμή!