e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Εν όψει της αυριανής Πρωτοχρονιάς 2016 στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου
Πάντα κατά τάξιν στην Ενορία μας και δη στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, για την αυριανή Πρωτοχρονιά, κατά την οποίαν η Εκκλησία εορτάζει, με κάθε επισημότητα, την Περιτομή του Χριστού και τη μνήμη του Αγίου Βασιλείου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας. 
          Κατ' αρχήν θα τελεσθεί η θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, θα γίνει η Δοξολογία για το Νέο Έτος 2016 και στη συνέχεια -σύμφωνα με τη συνήθεια των τελευταίων ετών- θα κοπεί η παραδοσιακή ζακυνθινή Κουλούρα! 
          Φέτος διαθέτουμε δύο Κουλούρες για κόψιμο, συνεπώς τα "ηυρέματα" θα είναι δύο, άρα και τα ειδικά δώρα θα είναι δύο, σε αυτούς εκ του εκκλησιάσματος που θα εύρουν τα σχετικά νομίσματα. Όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, η Κουλούρα κόβεται κατ' έτος, για να τιμηθούν ιδιαιτέρως οι Ιεροψάλτες και οι βοηθοί ιεροψαλτών της Ενορίας μας!


Το κρύο και η ανάστατη ατμόσφαιρα, όντως χειμωνιάτικη πια ενέσκηψε και σ' εμάς, τελευταία ημέρα του 2015. Ο χρόνος που τελειώνει, εξουθένωσε την πατρίδα μας ως πολιτική - οικονομική - κοινωνική οντότητα. Αισθανόμαστε όλοι πρόσφυγες στον ίδιο μας τον τόπο, στο ίδιο μας το σπίτι... Ας ευχηθούμε το επί θύραις Έτος 2016 να είναι εκείνο, που θα μας φέρει ξανά στον εαυτό μας, στο σπίτι του Πατέρα, όπου θα κουρνιάσουμε υπό τη Στοργή και την Αγάπη Του. Εάν ορθώσουμε ηθικό και πνευματικό ανάστημα, εάν κρατήσουμε αγέρωχες τις έσω άμυνές μας, ουδείς ενάντιος θα μπορέσει να μας χειραγωγήσει. Μακάρι έτσι να γίνει!!!

π. Π. Κ.

Στιγμές Εσπερινού για την 1η του νέου πολιτικού Έτους 2016 στο χιονισμένο Φανάρι

Απόγευμα 31ης Δεκεμβρίου 2015, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, για την αυριανή εορτή της Περιτομής του Κυρίου Ιησού, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, συγχοροστατούντων απάντων των εν τη Πόλει Ιεραρχών, ενώ τέθηκαν σε προσκύνηση Λείψανα του τιμωμένου Αγίου Ιεράρχου Βασιλείου, τα οποία θησαυρίζονται εκεί. Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Πατριάρχης χειροθέτησε τον κ. Αντώνιο Χατζόπουλο σε Άρχοντα Ιερομνήμονα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.
Μεθ᾿ ἱεροπρεπείας καί ἐν ἑορταστικῇ ἀτμοσφαίρᾳ ἑωρτάσθη ἐν τοῖς Πατριαρχείοις κατά τά εἰωθότα, ἡ 1η τοῦ ἀνατείλαντος ἔτους 2016.
Κατά τόν Μ. Ἑσπερινόν τῆς παραμονῆς, Πέμπτης, 31ης Δεκεμβρίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κκΒαρθολομαῖος, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, ἐν συγχοροστασίᾳ μετά τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Γέροντος Νικαίας κΚωνσταντίνουΓέροντος Δέρκων κ. Ἀποστόλου, Τρανουπόλεως κ. Γερμανοῦ, Πριγκηποννήσων κ. Ἰακώβου, Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, Σεβαστείας κ. Δημητρίου, Μυριοφύτου καί Περιστάσεως κ. Εἰρηναίου, Μύρων κ. Χρυσοστόμου, Σασίμων κ. Γενναδίου, Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κΣτεφάνουΠρούσης κἘλπιδοφόρουΚυδωνιῶν κἈθηναγόρου καί Σηλυβρίας κΜαξίμου.
          Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οἱ Θεοφιλ. Ἐπίσκοποι Ἀβύδου κ. Κύριλλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου, καί Ἁλικαρνασσοῦ κἈδριανόςἌρχοντες Ὀφφικιάλιοι ἐντεῦθεν ἘντιμκΕὐάγγελος ΣέκερηςΓενΠρόξενος τῆς Ἑλλάδος ἐνταῦθα, καί πιστοί ἐντεῦθεν ὡς καί προσκυνηταί ἐξ Ἑλλάδος.
Μετά τό πέρας τοῦ Ἑσπερινοῦ Πατριάρχης ἐχειροθέτησεν εἰς τό ὀφφίκιον τοῦ Ἄρχοντος Ἱερομνήμονος τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ ΜἘκκλησίας τόν ἘλλογκἈντώνιον ΧατζόπουλοντΣχολικόν Σύμβουλον Θεολόγωνὅν προσεφώνησε διά ἐπαινετικῶν λόγων διά τήν προσφοράν αὐτοῦ εἰς τήν Ἐκκλησίαντό ἱερόν ἀναλόγιον καί τήν Κοινοτικήν ζωήν τῆς Ὁμογενείαςτοῦ νέου Ἄρχοντος ἀντιφωνήσαντος δι᾿ ἀναφορᾶς εἰς τήν μετά τῆς ΜἘκκλησίας σύνδεσίν του ἐκ τῶν μαθητικῶν του χρόνωνκαί ὑποβαλόντος τάς εὐχαριστίας του διά τήν γενομένην τιμητικήν διάκρισιν.
          Ἀκολούθως, ὁ Πατριάρχης ἐδέχθη τούς ὡς ἄνω ἁγίους Ἀρχιερεῖς ἐν τῷ ἐπισήμῳ Αὐτοῦ Γραφείῳ μετά τῶν ὁποίων ἀντήλλαξε τόν ἐπί τῷ νέῳ ἔτει ἑόρτιον ἀσπασμόν, καί εὐλογήσας διένειμεν αὐτοῖς τήν Ἁγιοβασιλόπιτταν, τοῦ χρυσοῦ νομίσματος λαχόντος εἰς τό τεμάχιον τοῦ Πατριαρχικοῦ Οἴκου.
Ἐπηκολούθησεν ἐν τῷ Πατριαρχικῷ Γραφείῳ ἡ ἐπίσημος ἀκρόασις τῆς Πατριαρχικῆς Αὐλῆς, καθ᾿ ἥν, ἐξ ὀνόματος τῶν Κληρικῶν καί λαϊκῶν ὑπαλλήλων αὐτῆς, προσεφώνησε τόν Πατριάρχην ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κΣτέφανος, Πρωτοσυγκελλεύων, καί ἀντεφώνησεν ὁ Πατριάρχης ἐπιδαψιλεύσας τάς εὐλογίας Του αὐτοῖς καί τοῖς οἰκείοις των. Ἐν συνεχείᾳ ὑπέβαλον τά ἑόρτια σεβάσματα αὐτῶν οἱ Πατριαρχικοί ὑπάλληλοι, ὑπό τήν ἡγεσίαν τοῦ ἘντιμκΣυμεῶν ΦραντζελᾶἈρχικλητῆρος.
Εἶτα, ἐν τῇ Αἰθούσῃ τοῦ Θρόνου ἐγένετο ἡ τελετή τῆς κοπῆς τῆς Ἁγιοβασιλόπιττας τῆς Πατριαρχικῆς Αὐλῆς ὑπό τοῦ Παναγιωτάτουεἰς ἥν παρέστησαν καί  ἘντιμκΓεν. Vasily Bodnar, ΓενΠρόξενος τῆς Οὐκρανίας ἐν τῇ Πόλειμετά τῆς οἰκογενείας αὐτοῦ καί πλεῖστοι ἐκ τῶν ἐκκλησιασθέντων εἰς τόν Ἑσπερινόν προσκυνητῶνΤό χρυσοῦν νόμισμα ἔλαχεν εἰς τόν υἱόν τοῦ ὡς ἄνω Διπλωμάτου Μύρωνα Bodnar.
Τό ἑσπέρας, παρετέθη εἰς τήν Πατριαρχικήν Τράπεζαν δεῖπνον καθ᾿   ΑΘΠαναγιότης συνεδείπνησε, κατά τό ἔθος, μετά τῶν κληρικῶν τῆς Πατριαρχικῆς Αὐλῆς καί ἄλλων φιλοξενουμένων λαϊκῶνεἰς οὕς προσέφερεν ἑόρτια δῶρα.

Κάλαντα Πρωτοχρονιάς από παιδιά της Ζακύνθου

Πρωί 31ης Δεκεμβρίου 2015, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Ζακύνθου 
Κάλαντα Πρωτοχρονιάς από τραγουδιστές της Ζακύνθου

Πρωί 31ης Δεκεμβρίου 2015, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Ζακύνθου 
Τα κωμικά πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα του Μπαμπουράνου [φωτογραφίες + 2 videos]

Πρωί 31ης Δεκεμβρίου 2015, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Ζακύνθου 
Κάλαντα Πρωτοχρονιάς από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ζακύνθου [2 videos]

Πρωί 31ης Δεκεμβρίου 2015, έξω από το Μητροπολιτικό Μέγαρο Ζακύνθου 


Κάλαντα Πρωτοχρονιάς από τη Φιλαρμονική Κατασταρίου [video]

Πρωί 31ης Δεκεμβρίου 2015, έξω από το Μητροπολιτικό Μέγαρο Ζακύνθου  

Κάλαντα Πρωτοχρονιάς από νέους της Ζακύνθου [2 videos]

Πρωί 31ης Δεκεμβρίου 2015, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Ζακύνθου 


Ζακυνθινά Κάλαντα Πρωτοχρονιάς από τον Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο [video]

Πρωί 31ης Δεκεμβρίου 2015, στο Μητροπολiτικό Μέγαρο Ζακύνθου 
Εικόνες χιονιού από το Φανάρι, τους απάνου μαχαλάδες και τη Χάλκη

Φωτογραφίες: Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, π. Αμβρόσιος, Σωτήρης Μητραλέξης και Αριστείδης Βικέτος
Ευχές Μητροπολίτου Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννου για το 2016


Στην ανατολή ενός Νέου Έτους, του 2016, και μίας νέας εποχής γεμάτης αμφιβολία, πόνο, χαμένα όνειρα και απογοήτευση, υπάρχει πάντοτε ένα ΦΩΣ!!! Ένα ΦΩΣ που γεμίζει την καρδιά μας και την ψυχή μας, μας βοηθά να ξαναχτίσουμε τα όνειρά μας, να ελπίσουμε ξανά και να πιάσουμε το χέρι των συνανθρώπων μας καθώς αναγεννιόμαστε από τη στάχτη μας!!! Αυτό το ΦΩΣ είναι ο νεογέννητος Χριστός!!, ήτοι ευκαιρία! 

Για να αγαπήσουμε τον Χριστό περισσότερο. Να είμαστε όλοι αισιόδοξοι ότι με πολλή δουλειά, με γνώση και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας θα τα καταφέρουμε! 

Εύχομαι η Νέα Χρονιά να είναι ευλογημένη, γεμάτη αγάπη και υγεία, αισιοδοξία και δημιουργία, για ολόκληρο τον κόσμο! 

 +Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι Ιωάννης Τσαφταρίδης