e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Αστακός η Λέσβος για την "ιερή" συνάντηση Πάπα-Πατριάρχη-Αρχιεπισκόπου! ΟΛΟ το πρόγραμμα

Έφτασε ο Ιερώνυμος - Το βράδυ ο Βαρθολομαίος


​Ιστορικές στιγμές ετοιμάζεται να ζήσει όχι μόνο η Λέσβος αλλά και όλη η Ελλάδα, καθώς το Σάββατο αναμένεται στο νησί ο Πάπας Φραγκίσκος. Να σημειωθεί ότι το νησί είναι γεμάτο αστυνομικούς ενώ σε ισχύ είναι δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο, στο λιμάνι, και σε άλλα σημεία της Μυτιλήνης.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα έχουμε το Σάββατο σε όλη την προκυμαία από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις τρεις το μεσημέρι  και ελεγχόμενη διέλευση  απ’ όπου θα περάσουν οι επίσημοι προσκεκλημένοι.

Περί τους πεντακόσιους δημοσιογράφους απ’ όλο τον κόσμο θα βρίσκονται μέχρι το Σάββατο στο νησί για να καλύψουν την επίσκεψη των προκαθήμενων των τριών εκκλησιών που θα απευθύνουν μήνυμα αλληλεγγύης στους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες και μετανάστες.

Έφτασε στο νησί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος-Το βράδυ φτάνει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Σήμερα πάντως, στις 8:30 το πρωί έφτασε στο αεροδρόμιου της Λέσβου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.

Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος με αντιπροσωπεία από την Μητρόπολη Μυτιλήνης, αντιπροσωπεία από την στρατιωτική ηγεσία, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και πολίτες.

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, σε μια πρώτη δήλωσή του, ευχήθηκε να ευοδωθεί η πρωτοβουλία που αναλήφθηκε. «Στόχος μας» είπε «είναι, το πρόβλημα που έχουμε να το διεθνοποιήσουμε. Να δείξουμε πως δεν είναι πρόβλημα μόνο των Ελλήνων, ή ακόμα και μόνο των Ευρωπαίων, αλλά όλης της ανθρωπότητας».

Το απόγευμα σήμερα και μετά από συναντήσεις του Αρχιεπισκόπου με τους επιχώριους μητροπολίτες του νησιού, τον Μυτιλήνης Ιάκωβο και τον Μηθύμνης Χρυσόστομο, ο Αθηνών θα κινηθεί προς την Καλλονή. Εκεί θα τελέσει τρισάγιο στον τάφο του Στρατή Δήμου, γνωστού ως «παπά Στρατή» ο οποίος πέθανε πρόσφατα και ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στην περίθαλψη προσφύγων αλλά και ντόπιων που το είχαν ανάγκη.

Θα ακολουθήσουν (στις 16:00) τα εγκαίνια του κοινωνικού παντοπωλείου «Αποστολή του παπά Στρατή» στην Καλλονή της Λέσβου.

Στις 20:00 το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται στο νησί και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα πάει με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών στην Αγιάσο, όπου στο ναό της Παναγίας θα χοροστατήσουν στην Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου.

Όλοι μαζί το Σάββατο, μαζί και με τον κύριο Τσίπρα, θα υποδεχθούν στο αεροδρόμιο τον Πάπα.

Το πρόγραμμα του Πάπα

Με δελτίο Τύπου της, η Αγία Έδρα ανακοίνωσε το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο.

7:00 Αναχώρηση από το Διεθνές αεροδρόμιο της Ρώμης-Φιουμιτσίνο προς Μυτιλήνη

10:20 Άφιξη στο Διεθνή Αερολιμένα Μυτιλήνης και τελετή υποδοχής

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό, και εν συνεχεία θα τον υποδεχθούν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος και, αμέσως μετά, η Αυτή Εξοχότης  Επίσκοπος Φραγκίσκος Παπαμανώλης, του Τάγματος των Φραγκισκανών, Πρόεδρος της Ελληνικής Επισκοπικής Συνόδου.

10:35 Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό (στο αεροδρόμιο)

10:55 Μεταφορά με μίνι λεωφορείο με την Αυτού Αγιότητα Βαρθολομαίο και το Μακαριώτατο Ιερώνυμο στη Μόρια, στο κέντρο προσφύγων.

11:15 Άφιξη στο κέντρο της Μόρια (το οποίο στεγάζει περίπου 2.500 πρόσφυγες αιτούντες άσυλο)

Επίσκεψη στους πρόσφυγες

Εντός του χώρου θα είναι συγκεντρωμένοι περίπου 150 ανήλικοι φιλοξενούμενοι του κέντρου.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες θα διασχίσουν τον προαύλιο χώρο όπου γίνεται η καταγραφή των προσφύγων και θα φτάσουν στην μεγάλη σκηνή για να χαιρετήσουν ατομικά περίπου 250 αιτούντες άσυλο.

12:25: Ομιλίες του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αγίου Πατέρα Φραγκίσκου από την εξέδρα στο προαύλιο της καταχώρισης των προσφύγων.

12:40: Υπογραφή κοινής δήλωσης.

12:45: Γεύμα των τριών θρησκευτικών ηγετών με πρόσφυγες σε κοντέινερ πίσω από την εξέδρα.

13:30 Μετάβαση στο λιμάνι

13:45 Άφιξη στην έδρα του Λιμενικού Σώματος.

Συνάντηση με τους πολίτες και με την καθολική κοινότητα. Μνημόνευση των θυμάτων της μετανάστευσης.

Ομιλία του Πάπα

Στο τέλος, οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες θα αναπέμψουν ο καθένας σύντομη προσευχή για τα θύματα της μετανάστευσης.

Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, οι τρεις ηγέτες θα λάβουν από τρία παιδιά δάφνινα στεφάνια που θα ρίξουν στη θάλασσα.

14:15 Μετάβαση στο αεροδρόμιο με μικρό λεωφορείο (3 χιλιόμετρα).

14:30 Στο αεροδρόμιο:

Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος

Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

15:00 Τελετή αποχαιρετισμού

15:15 Αναχώρηση από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Μυτιλήνης για τη Ρώμη.

Πηγή: star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: