e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Με αφορμή την σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας

Σκέψεις του Σεβ. Μητροπολίτου Χονγκ Κονγκ κ. Νεκταρίου 

Με αφορμή την σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας πολλοί γράφουν κι εκφράζουν την άποψή τους.

Αυτό είναι καλό και θεμιτό. Η Εκκλησία είναι κοινότητα στην οποία μαθαίνουμε να διαλεγόμαστε και να σεβόμαστε την άποψη και του ελαχίστου αδελφού.

Δυστυχώς μερικοί, κληρικοί και λαϊκοί, δεν έχουν την διάθεση να διαλεχθούν αλλά αποφαίνονται με απόλυτο τρόπο. Και επηρεάζουν κάποιους πιστούς εναντίον της συγκλήσεως της Μεγάλης Συνόδου.

Για όσους είναι καλοπροαίρετοι σημειώνω με συντομία μερικά βασικά θέματα.

Παρά τα όποια προβλήματα και τις αδυναμίες, η σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου είναι καλό και άγιο γεγονός. Τα πράγματα είναι απλά. Κάθε τοπική Εκκλησία έχει την Σύνοδο των Επισκόπων της αλλά είναι επιβεβλημένο να συνέρχεται μία Μεγάλη Σύνοδος ώστε να εξετάζονται θέματα και προβλήματα που ξεφεύγουν από τον τοπικό χαρακτήρα μιας τοπικής Εκκλησίας. Δεν είναι αναγκαίο να υπάρχουν μόνο θέματα πίστεως. Υπάρχουν και θέματα πρακτικά που χρήζουν καθολικής συζητήσεως και αντιμετωπίσεως. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι δεν θέλουν την πραγματοποίηση μιας Μεγάλης Συνόδου. Τι φοβούνται; Τι επιδιώκουν; Τα παραμύθια περί προστασίας της Ορθοδοξίας που πουλάνε μερικοί δεν με πείθουν. Ορθοδοξία σημαίνει Σύνοδος και διάλογος.

Κάποιοι διαδίδουν ότι η Μεγάλη Σύνοδος θα αποφασίσει την ένωση με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Όχι. Κατηγορηματικά Όχι. Δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Αυτοί που διαδίδουν τέτοια ανυπόστατα σενάρια διαπράττουν μεγάλη αμαρτία ενώπιον Θεού και ανθρώπων. Και ας πάψουν να ομιλούν για δήθεν προδοσίες κι άλλα συναφή. Ποιος προδίδει; Ο υποφαινόμενος είναι Επίσκοπος σε μία περιοχή όπου οι Ορθόδοξοι είμαστε σαν την μύγα μέσα στο γάλα όσον αφορά την παρουσία των διαφόρων χριστιανικών εκκλησιών και ομολογιών. Ποιος ο λόγος να ταλαιπωρούμαι καθημερινά και να υφίσταμαι πάμπολλες δυσκολίες; Δεν θα ήταν ποιο εύκολο για μένα να ενωθώ με τους Ρωμαιοκαθολικούς και να λύσω όλα τα προβλήματα της τοπικής μου εκκλησίας; Ντροπή λοιπόν, και μόνο ντροπή σε όσους ομιλούν περί προδοσιών και άλλων φαιδρών και ανοήτων.

Επίσης αυτοί που αντιδρούν για την συζήτηση που πρόκειται να διεξαχθεί στην Μεγάλη Σύνοδο για την σχέση με τις άλλες χριστιανικές εκκλησίες και ομολογίες έχω να ρωτήσω το εξής: Γιατί δεν θέλετε τον διάλογο με τους άλλους χριστιανούς; Φοβάστε τόσο πολύ ότι θα χάσετε την ορθόδοξη πίστη σας; Αν συμβαίνει αυτό τότε πηγαίνετε στην ενορία σας και ενταχθείτε και πάλι σε μαθήματα κατηχήσεως. Δεν είναι ντροπή αυτό. Εμπιστευθείτε την αδυναμία σας και στον πνευματικό σας ώστε να σας βοηθήσει πνευματικά. Αν νομίζετε ότι κάμετε όλα αυτά για να υπερασπισθείτε την πίστη και την Ορθοδοξία, κάνετε μεγάλο λάθος. Έχετε καταλάβει ότι οι χριστιανοί οφείλουμε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε να δείχνουμε αλληλεγγύη; Γνωρίζετε τι συμβαίνει εκτός Ελλάδος; Όταν ενεργείται διωγμός εναντίον του Χριστιανισμού, οι χριστιανοί δεν μπορούν να στέκουν απαθείς και διηρημένοι. Ψάξτε και ανοίξτε τα μάτια σας.

Άλλοι διαδίδουν ότι η Μεγάλη Σύνοδος οφείλει να αναγνωρίσει προγενέστερες ως Οικουμενικές για να αποκτήσει εγκυρότητα. Δεν είναι αναγκαίο αυτό και φυσικά έστω κι αν στενοχωρεί κάποιους, η επιμονή σε αυτό το επιχείρημα δεν είναι σοβαρή.

Άλλοι αποφαίνονται ότι δεν χρειαζόμαστε μια Μεγάλη Σύνοδο διότι όλα τα θέματα είναι λυμένα. Αλήθεια; Εσείς από την άνεση του καναπέ σας, ή από ένα ασκηταριό του Αγίου Όρους, γνωρίζετε τα ποιμαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζω ως Επίσκοπος στην Άπω Ανατολή; Και θέλετε να σας αντιμετωπίσω με σοβαρότητα; Ένα παράδειγμα απλό θα καταθέσω. Μιλάτε για τη νηστεία. Και καλά κάνετε. Γνωρίζετε όμως ότι όταν το τυπικό αναγράφει ότι πχ σήμερα λόγω της τάδε εορτής επιτρέπεται κατάλυσις οίνου και ελαίου, αυτή η διάταξη δεν γίνεται κατανοητή από τον Ασιάτη; Τι σημαίνει ότι σήμερα μπορεί να καταναλώσει οίνο και έλαιον; Ο Ασιάτης δεν χρησιμοποιεί κρασί φτιαγμένο από σταφύλια αλλά από ρύζι. Και ποτέ δεν χρησιμοποιεί λάδι από ελιές. Λοιπόν, ως Επίσκοπος δεν πρέπει να καθορίσω τους κανόνες της νηστείας και της καταλύσεως ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες του λαού που ποιμαίνω; Σας παρακαλώ λοιπόν μην γίνεσθε ανόητοι όσοι υποστηρίζετε ότι δεν υπάρχει λόγος και δεν υπάρχουν θέματα να συζητηθούν σε μία Μεγάλη Σύνοδο.

Υπάρχουν και αυτοί που ωρύονται για τον Οικουμενισμό. Μετά λόγου γνώσεως σας δηλώνω ότι δεν γνωρίζετε τι σας γίνεται. Βρίστε με όσο θέλετε και χτυπηθείτε κάτω σαν τα χταπόδια. Τα περί Οικουμενισμού είναι καθαρές ανοησίες και φαιδρότητες. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία και απειλεί πραγματικά την ενότητά της είναι ο εθνοφυλετισμός. Οι Εθνικές Εκκλησίες. Το πρόβλημα της Διασποράς και των παραλλήλων εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών. Γιατί δεν μιλάτε γι' αυτό το μέγιστο πρόβλημα; Είναι θέμα που δεν πουλάει όταν ψάχνετε κορόιδα για να το παίξετε γεροντάδες ή απολογητές της Ορθοδοξίας;

Τέλος, με πολύ μεγάλη ευκολία βγαίνουν κάποιοι και δηλώνουν ότι θα δημιουργήσουν σχίσμα στην Εκκλησία, ότι θα παύσουν το μνημόσυνο των κανονικών επισκόπων και άλλα συναφή. Εσείς που τολμάτε να τα λέτε αυτά, έχετε ορθόδοξο φρόνημα; Μην μου αραδιάσετε ανούσια επιχειρήματα. Κανείς πραγματικά Ορθόδοξος δεν μπορεί να διανοηθεί να σχίσει την Εκκλησία. Να αποκόψει τον εαυτό του από την Εκκλησία.

Κάποιοι ξεχνούν ότι οι αποφάσεις της Μεγάλης Συνόδου θα περάσουν μετά και από τις τοπικές Επισκοπικές Συνόδους για επικύρωση. Ποιος ανόητος πιστεύει ότι ανάμεσα στους χιλιάδες επισκόπους δεν θα βρεθεί κάποιος να αντιδράσει αν υπάρχει κάτι στις αποφάσεις της Μεγάλης Συνόδου που αντιτίθεται σε όσα περιέχονται στο ιερό Ευαγγέλιο και στις αποφάσεις των Επτά Οικουμενικών Συνόδων;

Σοβαρότητα χρειάζεται και κοινός νους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: