e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Οικουμενικός Πατριάρχης: "Οι Μάρτυρες του Γιασένοβατς, ως θύματα του ναζιστικού καθεστώτος, αντιπροσωπεύουν μια σκοτεινή εποχή της ανθρωπότητας"





Κείμενο: π. Παναγιώτης Καποδίστριας, με στοιχεία από το διαδίκτυο 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ταξίδεψε χθες, 9 Σεπτεμβρίου 2016, στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας για να τιμήσει τους Νεομάρτυρες του Γιασένοβατς και να παρακολουθήσει το Συμπόσιο και την 75η επέτειο από τις φρικαλεότητες που υπέστησαν τα θύματα του εν λόγω στρατοπέδου συγκέντρωσης Γιασένοβατς. 

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι αυτό το στρατόπεδο του στην Κροατία, που ιδρύθηκε από το φιλοναζιστικό καθεστώς των Ουστάζι κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρξε το τρίτο σε μέγεθος στρατόπεδο συγκεντρώσεως στην Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι περίπου 700.000 άνθρωποι έχασαν εκεί τη ζωή τους, στην πλειοψηφία Εβραίοι, Σέρβοι, αθίγγανοι, κομμουνιστές και Κροάτες αντικαθεστωτικοί.

"Οι Μάρτυρες του Γιασένοβατς αντιπροσωπεύουν μια σημαντική και ειδική κατηγορία στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, ως θύματα του ναζιστικού καθεστώτος και μια σκοτεινή εποχή της ανθρωπότητας, που είναι αδύνατο να ξεχάσω", είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ανοίγοντας το συμπόσιο των κοινωνιολόγων και των θεολόγων από την Πολωνία, τη Ρωσία, τη Ρουμανία, την Κροατία, το Ισραήλ, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Σερβία, καθώς και εκπρόσωπων όλων των θρησκευτικών δογμάτων στην Κροατία.

Καταδίκασε, εξάλλου, εκείνους που ήταν ηθικά υπεύθυνοι, γιατί ακόμα και αν δεν πήραν τα όπλα, επέλεξαν να αποσιωπούν τα εγκλήματα εναντίον άλλων ανθρώπων και συνεπώς είναι υπεύθυνοι.

"Ο Βαρθολομαίος είναι ένας άγγελος της ειρήνης με την πραγματική έννοια και αυτός δίνει κίνητρο για να χτίσει γέφυρες ειρήνης", δήλωσε ο Επίσκοπος Σλαβονίας Ιωάννης, υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ένας Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης επισκέπτεται αυτές τις περιοχές και την Κροατία.

"Στον σημερινό διαιρεμένο και αντιμαχόμενο κόσμο, μαρτυρεί ότι κάθε άνθρωπος είναι άξιος προσοχής, ότι είναι εικόνα του Θεού και ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε τον αδελφό μας σε αυτόν", είπε ο Επίσκοπος Ιωάννης.

Σήμερα Σάββατο, 10.9.2016, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος θα λάβουν μέρος σε επιμνημόσυνη λειτουργία στο κολαστήριο του Γιασένοβατς.







Δεν υπάρχουν σχόλια: