e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Β΄ Πανελλήνιο Συνέδριο για τις Προσκυνηματικές Περιηγήσεις (Κατερίνη, 25-26.11.2016)


Το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος (τηλ. επικοιν. 2107272282 και 6976204429), η Ιερά Μητρόπολις Κίτρους και Κατερίνης και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας συνδιοργανώνουν από 25ης έως και 26ης Νοεμβρίου 2016 στην Λεπτοκαρυά Πιερίας το Β΄ Πανελλήνιο Συνέδριο επί θεμάτων Πρσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού). Γενικό θέμα του Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιείται με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, είναι «Οι Προσκυνηματικές Περιηγήσεις ως μοχλός τουριστικής ανάπτυξης. Η περίπτωση της Πιερίας».

Στο Συνέδριο, το οποίο εκτός από Πανελλήνιο έχει και Διορθόδοξο χαρακτήρα, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν εκτός από τους κληρικούς-εκπροσώπους επί θεμάτων Προσκυνηματικών Περιηγήσεων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, και εκπρόσωποι όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, ακαδημαϊκοί και επαΐοντες του Τουρισμού από την Ελλάδα και τα ομόδοξα κράτη της Ρωσίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουκρανίας κ.λπ., καθώς επίσης συνεργαζόμενοι με το Συνοδικό Γραφείο επιχειρηματίες του τουρισμού, δημοσιογράφοι κ.α.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ενώ τους Συνέδρους θα προσφωνήσουν ο φιλοξενών επίσκοπος, Σεβ. Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος, η Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, Εκπρόσωπος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ο Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Γεώργιος-Σταύρος Κούρτης, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ε.τ. και άλλοι επίσημοι.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτισθεί, στο Συνέδριο θα λάβουν χώρα τρεις Συνεδρίες.

Α΄ Συνεδρία (Πρόεδρος: Ο Σεβ. Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος). Εισηγήσεις θα πραγματοποιήσουν:
1. Ο κ. Χρήστος Τσιρώνης (Επίκ. Καθηγητής Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ.). Θέμα της Εισηγήσεως: «Οι προσκυνηματικές περιηγήσεις και η πολυμορφική τουριστική ανάπτυξη. Προκλήσεις και προοπτικές στρατηγικού σχεδιασμού».
2. Ο κ. Χρήστος Πετρέας (Εμπειρογνώμων-σύμβουλος τουριστικής και περιφερειακής ανάπτυξης - Μέλος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων). Θέμα της Εισηγήσεως: «Παρουσίαση αποτελεσμάτων ειδικής έρευνας περί προσκυνηματικών περιηγήσεων και εκκλησιαστικών και μοναστηριακών προϊόντων».
3. Ο κ. Βασίλειος Τζέρπος (Δρ Θεολογίας Παν/μίου Αθηνών-Μέλος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων). Θέμα της Εισηγήσεως: «Τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα. Οι δύο νέοι οδηγοί του ΕΟΤ και οι δυνατότητες αξιοποίησής τους από την Εκκλησία».
4. Ο κ. Σεραφείμ Πολύζος (Αν. Καθηγητής Τμ. Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παν/μίου Θεσσαλίας). Θέμα της Εισηγήσεως: «Η χωρική και οικονομική διάσταση του θρησκευτικού τουρισμού στην Ελλάδα».

Β’ Συνεδρία (Πρόεδρος: Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος). Εισηγήσεις θα πραγματοποιήσουν:
1. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος. Θέμα της Εισηγήσεως: «Εικονική περιήγηση στα Προσκυνήματα της Πιερίας».
2. Η κ. Σοφία Μαυρίδου (Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας). Θέμα της Εισηγήσεως: «Η αναπτυξιακή διάσταση και η στρατηγική marketing του Θρησκευτικού Τουρισμού. Η περίπτωση της Πιερίας».
3. Η κ. Ευαγγελία Ξυπτερά (Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας). Θέμα της Εισηγήσεως: «Δίκτυο επικοινωνίας των προσκυνηματικών προορισμών στο νομό Πιερίας».
4. Ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος (Γραμματεύς του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος). Θέμα της Εισηγήσεως: «Απολογισμός δράσεων του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Γ΄ Συνεδρία (Πρόεδρος: Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων). Εισηγήσεις θα πραγματοποιήσουν:
1. Η Δρ Φανή Γαλανοπούλου (Μέλος του Επιστημονικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ Α.Π.Θ.). Η Δρ Κλειώ Κεντερελίδου (Μέλος του Επιστημονικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ Α.Π.Θ.). Η Dr Svetlana Pereplotchykova (Associate Professor, Institute of Philosophy, Taras Shevchenko National University of Kyiv). Ο κ. Αντώνης Θ. Κιούκας (Σκηνοθέτης-Παραγωγός). Θέμα της Εισηγήσεως: «Ο Θρησκευτικός-Προσκυνηματικός Τουρισμός στα Ταξιδιωτικά Μέσα Επικοινωνίας και τον Κινηματογράφο: Αποτύπωση της Επικοινωνιακής Προβολής του».
2. Ο κ. Κωνσταντίνος Τριανταφύλλης (Marketing Manager MARKETING GREECE). Θέμα της Εισηγήσεως: «Προσκυνηματικός Τουρισμός: Προώθηση και ενίσχυση ως ειδική μορφή τουρισμού».
3. Η κ. Αγγελική Βαρελά (Μέλος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων). Θέμα της Εισηγήσεως: «Σύνθεση τουριστικού προϊόντος (Η περίπτωση της Πιερίας)».

Κάθε Συνεδρία θα κατακλείεται με συζήτηση επί των Εισηγήσεων μεταξύ των Συνέδρων και Εισηγητών και μετά το πέρας όλων των Συνεδριών θα διατυπωθούν και θα ανακοινωθούν τα Γενικά Συμπεράσματα-Πορίσματα και οι σχετικές Προτάσεις.

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 8.30 μ.μ. θα δοθεί στο χώρο διεξαγωγής του Β’ Πανελληνίου Συνεδρίου Συνέντευξη Τύπου, με την ευθύνη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: