e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Όλα εντάσσονται στο έργο και στο σχέδιο της ανθρώπινης σωτηρίας

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής της ΠΕΡΙΤΟΜΗΣ Ι. ΧΡΙΣΤΟΥ 
1 Ιανουαρίου 2017
(Λουκ. β΄ 20-21)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Συγκλονιστικές και συγκινητικές είναι οι διηγήσεις του Ευαγγελιστού Λουκά για τα πρώτα βήματα επί γης του Κυρίου Ιησού Χριστού. Αρχικά, αναφέρεται ότι τηρήθηκαν όλα τα έθιμα και τα θρησκευτικά τελετουργικά της ιουδαϊκής παράδοσης. Το παιδί περιτμήθηκε και ονομάστηκε Ιησούς, όπως είχε παραγγείλει ο Άγγελος, πριν ακόμη το Βρέφος υπάρξει στην κοιλιά της Υπεραγίας Θεοτόκου. Αυτό υπήρξε το προαιώνιο θείο θέλημα και αυτό ακολουθήθηκε κατά γράμμα.

Τούτο αποτελεί μέγιστο παράδειγμα για όλους εμάς, διδάσκοντάς μας ότι χρειάζεται να υπακούμε στις θείες εντολές, διότι τίποτε ο Παντοδύναμος Θεός δεν κάνει και δεν παραγγέλλει άνευ λόγου. Όλα εντάσσονται στο έργο και στο σχέδιο της ανθρώπινης σωτηρίας. Τίποτε δεν πρέπει να αγνοούμε και να περιφρονούμε, όσο μικρό κι αν το θεωρεί το περιορισμένο ανθρώπινο μυαλό μας. Γιατί κάτι που ο άνθρωπος -πλανημένα- θεωρεί μικρό, τελικά στα μάτια του Θεού είναι πολύ μεγάλο και θεμελιώδες.

Η Αγία Οικογένεια συμμορφώνεται πλήρως, όχι μόνο με το θείο θέλημα, αλλά και με την μακραίωνη ιουδαϊκή θρησκευτική παράδοση. Και αυτό αποδεικνύει ότι ο Κύριος δεν ήλθε «καταλύσαι» τον Μωσαϊκό Νόμο, αλλά «πληρώσαι». Δεν ήλθε, δηλαδή, ισοπεδωτικά να ρημάξει τα πάντα, αλλά να τα νοηματοδοτήσει εκ νέου και να τα συμπληρώσει.

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς αφηγείται επίσης την λαμπρή είσοδο του Ιησού, δωδεκαετούς ήδη, στον Ναό του Σολομώντος. Εκεί εξέπληξε  έμπειρους σοφούς, οι οποίοι ολόκληρη τη ζωή τους ανάλωσαν στη μελέτη των Γραφών. Κανένας όμως δεν έφθασε μέχρι το βάθος, την ουσία που είναι η έλευση του Μεσσία και η σωτηρία του ανθρώπου. Ερμήνευσαν τις Γραφές κατά γράμμα, στερεότυπα, στείρα και πεπλανημένα πολλές φορές, βασιζόμενοι μόνο στο ανθρώπινο μυαλό. Αυτό δείχνει ότι η ανθρώπινη σοφία, παρ’ ότι σημαντικό θείο δώρο, δεν είναι τίποτε μπροστά στην Σοφία του Θεού.

Εμείς «εκ μέρους προφητεύομεν», όπως λέει ο Απόστολος Παύλος. Η γνώση μας δηλαδή είναι μονομερής, αδύναμη και ελλιπής. Μόνον η γνώση και η σοφία του Θεού είναι τέλεια και απρόσιτη. Για τούτο, αυτήν χρειάζεται να εμπιστευόμαστε, ώστε να πετύχουμε την εν Χριστώ σωτηρία μας. Και ο σήμερα τιμώμενος Άγιος Βασίλειος, ο μέγας διδάσκαλος της Εκκλησίας, αποτελεί το λαμπρότερο παράδειγμα για εμάς. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: