e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Η Κυριακή του Παραλύτου 2016 στο Μπανάτο Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής, 22ας Μαΐου 2016, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου. Λειτούργησαν ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας και ο Διάκονος Ιωάννης Ρένεσης. Ομίλησε επίκαιρα και με γλαφυρό τρόπο ο κ. Διονύσης Πομόνης, πτυχιούχος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς.


Η Κυριακή του Παραλύτου 2016 στον Ναό της Θείας Αναλήψεως πόλεως Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής, 22ας Μαΐου 2016, λειτουργούντος του οικείου Εφημερίου Πρωτοπρεσβυτέρου Χαραλάμπους Κυπριώτη
Φωτορεπορτάζ: Ευρυδίκη Κοντογιάννη 
Στιγμές χαρμολύπης κατά το Ετήσιο Μνημόσυνο του Γέροντος Χρυσοστόμου Γκέλμπεση (+21.5.2015)


Πρωί Κυριακής του Παραλύτου, 22 Μαΐου 2016, στην Γυναικεία Μονή Ελευθερωτρίας Ζακύνθου, όπου έχει ταφεί ο μακαριστός ιδρυτής της Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Γκέλμπεσης
          Έναν χρόνο μετά την είσοδό του στη Αιωνιότητα και υπό τα αλλεπάλληλα "Χριστός Ανέστη" της χαρμόσυνης περιόδου που διάγουμε, της Ευχαριστιακής Συνάξεως και του Μνημοσύνου προέστη ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, περιστοιχιζόμενος από Κληρικούς της Μητροπόλεως Ζακύνθου και άλλους ιερείς εκτός Ζακύνθου, οι οποίοι τιμούν τη μνήμη του Γέροντα. 
          Πλήθος λαού ανέβηκε στο Μοναστήρι για να αφήσει ο καθείς από ένα μαγιάτικο άνθος στο τάφο του Κεκοιμημένου, η δε Μοναστική Αδελφότητα δεξιώθηκε όλους, ιερείς και λαό, στο Αρχονταρίκι της Μονής. 
Ερασιτεχνικές φωτογραφίες: Χρυσή Μουζάκη 


Πατριαρχική Λειτουργία στην πόλη Durban της Νοτίου Αφρικής (Ι. Μητροπόλεως Καλής Ελπίδος)


Το διήμερο της 21ης και 22ας Μαΐου 2016 ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συνεχίζοντας την πολυήμερη ποιμαντική και ιεραποστολική περιοδεία του σε επαρχίες του Θρόνου στην Νότιο Αφρική, αφίχθη στην πόλη Durban της Ι. Μητροπόλεως Καλής Ελπίδος, όπου έτυχε θερμής υποδοχής υπό του επιχωρίου Μητροπολίτου κ. Σεργίου και σύσσωμης της Ελληνικής Παροικίας.

Το εσπέρας της αφίξεώς του, παρετέθη εόρτιο δείπνο προς τιμήν του Μακαριωτάτου, παρουσία του Εξοχ. Πρέσβεως της Ελλάδος κ.Ελευθερίου Κουβαριτάκη, των Επιτίμων Προξένων της Ελλάδος και της Κύπρου κ.Γιάννη Ιωάννου και κ. Σάββα Στυλιανού, Κυβερνητικών εκπροσώπων και όλων των Παροίκων.

Ο Πατριάρχης είχε την ευκαιρία να ομιλήσει πατρικώς προς τους Έλληνες ομογενείς περί αγάπης και ομονοίας, να εμψυχώσει το ηθικό όλων αυτών των Ελλήνων που ζουν για χρόνια μακρυά από τις πατρογονικές εστίες της Πατρίδος καθώς και να προτρέψει την νέα γενιά να διατηρήσει ζωντανή την φλόγα των πατρικών παραδόσεων, της ελληνικής λαλιάς και της ορθοδόξου πίστεως.

Μάλιστα κατά την διάρκεια του εορταστικού προγράμματος, οι μαθητές των ελληνικών εκπαιδευτηρίων είχαν ιδιαίτερη συνάντηση με τον Μακ. Πατριάρχη ο οποίος ευλόγησε όλα τα παιδιά, τους ευχήθηκε καλή πρόοδο και αυτά του επέδωσαν αναμνηστικά δώρα και χειροτεχνίες που είχαν φιλοτεχνήσει προς τιμήν του.

Την Κυριακή 22α Μαΐου η Α.Θ.Μ. χοροστάτησε κατά τον Όρθρον και τέλεσε την Πατριαρχική Θείαν Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Durban, συμπαραστατούμενος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Καλής Ελπίδος κ.Σεργίου και του Εξάρχου του Πατριαρχείου στην Κύπρο Αιδ. Πρωτ. Αθηνοδώρου Παπαευριπιάδου, Ελλήνων και Ρώσων πιστών και όλων των ομογενειακών παραγόντων.

Τις επόμενες ημέρες, ο Μακαριώτατος θα επισκεφθεί τα ιεραποστολικά κλιμάκια της περιοχής και θα επευλογήσει τις νέες ιεραποστολικές δραστηριότητες της Ορθοδόξου Εκκλησίας.