e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Πανηγυριώτικη ξεφάντωση 15αύγουστου 2016 στο πλάτωμα τση Παναγούλας Μπανάτου


Βράδυ Δεκαπενταύγουστου 2016, με φ(ρ)υτούρες, παστέλια, σμπάρα, μάσκουλα, παραδοσιακούς και λαϊκούς χορούς! Και του χρόνου στο Πανηγύρι του Μπανάτου!!! 
[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]
Κοσμοσυρροή και κατάνυξη στη Λιτανεία της Μάνας Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου
Πλήθος προσκυνητών από όλη τη Ζάκυνθο, παρά τα παραπλήσια πανηγύρια, έφτασαν ώς το Μπανάτο της Ζακύνθου, το απόγευμα του Δεκαπενταύγουστου 2016, για να τιμήσουν την Κοίμηση της Παναγίας ή μάλλον να τιμηθούν οι ίδιοι από την ευλογημένη παρουσίας Της κατά την εθιμική Λιτάνευσή Της ανά την Ενορία μας! 

Δεκατρείς (13) ιερείς έλαβαν μέρος, με πρώτο τον Καθηγούμενο της Μονής Προδρόμου της Λαγκάδας Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Λαυρεώτη. Το Ευαγγέλιο απέδωσε ζακυνθινοπρεπώς ο εν Αυστραλία υπηρετών Ζακύνθιος Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μποζίκης, ενώ καλλίφωνοι ιεροψάλτες, υπό την διεύθυνση του κ. Παναγιώτη Κάνδηλα, έψαλαν την Παράκληση προς την Μεγαλόχαρη κατά το πατροπαράδοτο του νησιού μουσικό ύφος, αναπτερώνοντας τους εκκλησιασθέντες. 

Μεταξύ των προσκυνητών ήταν ο Μπανατιώτης Βουλευτής Ζακύνθου και Υπουργός κ. Σταύρος Κοντονής, ο οποίος, λίγο πριν αναχωρήσει αεροπορικώς για την Αθήνα, έσπευσε να προσκυνήσει την Κυρά την Παναγούλα, την εφέστια Εικόνα του γενέθλιου χωριού του. Θυμίζουμε ότι ο παππούς του Υπουργού, ο μακαριστός παπα-Μπάμπης Κοντονής ή Κουμπούρας, υπήρξε επί πολλές δεκαετίες Εφημέριος της Παναγούλας του Μπανάτου.

Μετά την Παράκληση ακολούθησε η επίσημη και μεγαλοπρεπής Λιτανεία του Επιταφίου και της Εικόνας της Παναγίας στους δρόμους της Ενορίας, διαβαίνοντας μες από τα αλώνια με την απλωμένη σταφίδα και τις γραφικές επαύλεις του Μπανάτου, ενώ κάποιοι παραδοσιακοί πιστοί άναβαν στις εξώπορτες τον λιβανωτό της πίστης και των δακρύων τους στο πέρασμα τση Κυράς Παναγούλας. 

Σημειωτέον ότι καθοριστική συμβολή στην επιτυχία και του φετινού Πανηγυριού είχε το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα "Υακίνθη" του εκπαιδευτικού Νίκου Αρβανιτάκη. Οι νέοι και οι νέες του Συγκροτήματος σήκωσαν την "Ουρανία" και πλαισίωσαν ως Μυροφόρες τον Επιτάφιο, ενώ μετά χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς στο πλάτωμα του Ναού. Εύγε τους! Μια διμοιρία μαθητών του Γυμνασίου Βανάτου, εξάλλου, με μπροστάρισσα τη σημαία του Σχολείου συμμετείχε, καθώς επίσης η Φιλαρμονική του Μαχαιράδου απέδιδε τα καθορισμένα μουσικά μέλη. 

Μετά την δέηση στα σκαλούνια του Ναού της Παναγούλας, ο οικείος Εφημέριος, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, ευχαρίστησε θερμά όσους συμμετείχαν στην προετοιμασία και πραγματοποίηση της Πανηγύρεως, κυρίως τον Αντιδήμαρχο Αρκαδίων κ. Ιωάννη Κόκλα, τα Μέλη της Ερανικής Επιτροπής, η οποία, με επικεφαλής τον σημερινό και τον προηγούμενο Πρόεδρο Μπανάτου, κ.κ. Τιμόθεο Ελ. Στραβοπόδη και Χαράλαμπο Δημ. Κοντονή αντίστοιχα, υπερέβαλαν εαυτούς για την επιτυχία της όλης διοργάνωσης. 

Μετά το εκκλησιαστικό - λειτουργικό μέρος της Πανηγύρεως ακολούθησε ξεφάντωμα, αφενός μεν με παραδοσιακούς χορούς από την "Υακίνθη", αφετέρου δε με λαϊκούς χορούς υπό τους ήχους της Ορχήστρας του κ. Δημήτρη Ματθ. Παπαδάτου έως τις πρωινές ώρες!

[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]Έπεται συνέχεια με το γλέντι του Πανηγυριού!