e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Τα Εσπέρια της ημέρας του Γενεσίου της Θεοτόκου στην πανηγυρίζουσα Μονή Ελευθερωτρίας Ζακύνθου


Μεταβροχερό δειλινό της 8ης Σεπτεμβρίου 2016, στην πανηγυρίζουσα το Γενέσιο της Θεοτόκου Γυναικεία Μονή της Ελευθερωτρίας Ζακύνθου. Με τον Εσπερινό και την Παράκληση προς την Ελευθερώτρια Παναγία ολοκληρώθηκαν οι λειτουργικές συνάξεις για την εν λόγω θεομητορική εορτή. Αφ' εσπέρας χοροστάτησε ο παρεπιδημών στη Ζάκυνθο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννης, εκ προσώπου του απουσιάζοντος και ασθενούντος οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. Στις αποψινές Ακολουθίες έλαβαν μέρος ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας -ο οποίος, σημειωτέον, ομίλησε περί της θεομητορικής θωράκισης των πονεμένων και ασθενούντων συναθρώπων- και ο π. Διονύσιος Κοργιανίτης, Εφημέριος Λιθακιάς. Ακολούθησε κέρασμα στο φιλόξενο Αρχονταρίκι της Μονής.


Η εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου στο ομώνυμο Παρεκκλήσιο του Μητροπολιτικού Οίκου Λουσάκας


Λουσάκα 8 Σεπτεμβρίου 2016. Εορτάστηκε σήμερα το Γενέσιο της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας, με την τιμητική παρουσία του Επίτιμου Γενικού Πρόξενου της Ελλάδας στην Ζάμπια κ. Μιχαήλ Κρούπνικ, της συζύγου του και παρουσία αρκετών πιστών. Προέστη ο Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Μπιάζης. 


Ο εορτασμός της Γεννήσεως της Θεοτόκου στο φερώνυμο Ορθόδοξο Μοναστήρι του Masbate των Φιλιππίνων

8.9.2016. The celebration of the feast of the Nativity of the Theotokos at the Orthodox Monastery of the Nativity of the Theotokos in Masbate, Philippines 
Χειροτονία εν Ζακύνθω ενός ιεροδιδασκάλου για τη Μητρόπολη Ζάμπιας και Μαλάουι

Με τις ευχές της Α.Θ.Μ., του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννης, χειροτόνησε σε Διάκονο και Πρεσβύτερο αντίστοιχα τον κ. Ιωάννη Φλώρο, εκπαιδευτικό στο επάγγελμα, με καταγωγή από τα Ιωάννινα. Οι χειροτονίες πραγματοποιήθηκαν στην Ζάκυνθο, με την κανονική άδεια του οικείου ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου, η μεν του Διακόνου στον Ιερό Ναού Αγίου Διονυσίου, περίλαμπρο Καθολικό της Ιεράς Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, η δε του Πρεσβυτέρου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου, Καθολικό της Ιεράς Μονής Σπηλαιωτίσσης Ορθωνιών στα ορεινά του νησιού.

Στην Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου συλλειτούργησαν ο Καθηγούμενός της Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Διονύσιος Λιβέρης, ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. π. Νικόλαος Γουρδούπης, Αρχηγός Διεύθυνσης Θρησκευτικού ΓΕΕΘΑ, ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. π. Λάμπρος Κεφαλληνός Ζακύνθιος εξ Αθηνών και πατέρες της Ιεράς Μονής, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος. Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Ελληνικής παροικίας από την Λουσάκα της Ζάμπιας και πλήθος κόσμου από την Ζάκυνθο και τα Ιωάννινα, ιδιαίτερη πατρίδα του χειροτονηθέντος.
Ο Σεβ. κ. Ιωάννης, απευθυνόμενος προς τον χειροτονούμενο, ανέφερε εν συντομία τα εξής:
«Με την ευχή και την ευλογία της Α.Θ.Μ του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β΄ και την κανονική άδεια του Αδελφού οικείου Μητροπολίτη Ζακύνθου και Στροφάδων κ.Διονυσίου και τις ευχές του παριστάμενου πολυσέβαστου γέροντά μου Σεβασμιωτάτου αγίου Δωδώνης κ. Χρυσόστομου, προσήλθαμε σήμερα στο περίλαμπρο Καθολικό της Ιεράς Αυτοκρατορικής Μονής Στροφάδων, στον Ναό του πολιούχου του νησιού μας Αγίου Διονυσίου, του αγίου της αγάπης της συγχωρητικότητας και κοινού προστάτη και εφόρου των απανταχού Ζακυνθίων, της «ωραίας και μόνης» κατά τον Κάλβο Ζακύνθου, για να ιερουργήσουμε το μέγα και φοβερό Μυστήριο της παρουσίας της Βασιλείας του Θεού στον κόσμο, αυτό της Θείας Ευχαριστίας, αλλά και του Μυστηρίου της Ιερωσύνης.
Σήμερα με την Χάρη και την Επέλευση του Παναγίου Πνεύματος, θα καταστείς Διάκονος και πολύ σύντομα Πρεσβύτερος των Μυστηρίων της Εκκλησίας του Χριστού. Θέτεις δηλαδή τον εαυτό σου στην διακονία του λαού του Θεού, με μόνο σκοπό και στόχο να τον οδηγήσεις «εις νομάς σωτηρίους». Προέρχεσαι από τα Ιωάννινα, την πρωτεύουσα πόλη της Ηπείρου και την σπουδαία Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, την οποία άξια ποιμαίνει ο φίλος και Αδελφός Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, του οποίου οι ευχές σε συνοδεύουν στην νέα σου ιερατική πορεία. Σε γνωρίζω αρκετά χρόνια πριν, όταν κατά τα έτη της υπηρεσίας μου στην Νότια Αφρική, βρισκόμαστε στο ίδιο τμήμα μεταπτυχιακών σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή στο Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ. Και σε ώριμη πλέον ηλικία, έχοντας όλα τα απαραίτητα ακαδημαϊκά προσόντα, αυτά του δασκάλου και παιδαγωγού, όντας πτυχιούχος της ξακουστής Σχολής Βελλάς, άριστος χειριστής της αγγλικής γλώσσας αφού υπηρέτησες επί δεκαετία ως δάσκαλος σε σχολεία των Ελληνικών Κοινοτήτων της Νότιας Αφρικής, ο Κύριος σε αξιώνει να γίνει πραγματικότητα ο από πολλών ετών διακαής πόθος σου, να περιβληθείς την χάρη της Ιεροσύνης για να υπηρετήσεις από «τα ενδότερα του καταπετάσματος» πλέον, την σωτηρία του κόσμου δια του Ιησού Χριστού και να γίνεις λυχνία που θα φωτίζει «τους εν σκότει και σκιά θανάτου καθημένους» με το φως του Ευαγγελίου… Θα υπηρετήσεις στο παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, και στην ιεραποστολική Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας και Μαλάουι. Το Πατριαρχείο μας, ως το πλέον ιεραποστολικό, με τις λιγοστές ανθρώπινες δυνάμεις του, αλλά με πλούσια την Χάρη του Θεού, εργάζεται δύο χιλιάδες και πλέον χρόνια, από τον Απόστολο και Ιδρυτή του Ευαγγελιστή Μάρκο έως τον σημερινό διάδοχό του Μακαριώτατο Πατριάρχη μας κ.κ. Θεόδωρο, που οργώνει κυριολεκτικά κάθε σπιθαμή της ηπείρου μας, για να συμπαρασταθεί ως στοργικός Πατέρας στο ποίμνιό του και σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη, χωρίς ποτέ να ξεχωρίζει κανέναν. Που αγωνιά και αγωνίζεται, μαζί με όλο τον κλήρο του Πατριαρχείου μας, να μεταλαμπαδεύσει το λυτρωτικό μήνυμα του Ευαγγελίου «εις πάντα τα έθνη» της Αφρικανικής γης και, ταυτόχρονα, να συνεισφέρει στην απάλυνση και τον περιορισμό του ανθρώπινου πόνου, της πείνας, της δίψας, των ασθενειών, της έλλειψης μόρφωσης και των συγκρούσεων σε όλες τις χώρες που διεξάγει το πολύπλευρο αυτό ιεραποστολικό του έργο… Σου μεταφέρω τις ευχές του Πάπα και Πατριάρχου μας κ.κ.Θεοδώρου για καλλίκαρπη και πολύκαρπη διακονία και σπορά του Ευαγγελικού λόγου στο εύφορο γεώργιο της Αφρικής. Θα είμαστε όλοι κοντά σου, συγκυρηναίοι στον ανηφορικό και δύσκολο, όμορφο όμως αγώνα σου. Με την δύναμη του Θεού, με συμπαραστάτη τη σύζυγό σου και με τις προσευχές όλων μας «είσελθε εις την χαράν του Κυρίου σου».
Σημειώνεται ότι ο π. Ιωάννης θα αποσπασθεί και θα υπηρετήσει ως εκπαιδευτικός στο υπό επαναλειτουργία Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και ως κληρικός στον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου της Ελληνικής Παροικίας στην Λουσάκα της Ζάμπιας. Αρχιερατική Λειτουργία με Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην πανηγυρίζουσα Μονή Σπηλιώτισσας Ζακύνθου


Σε τοπίο στην ομίχλη και καταιγίδα εορτάστηκε σήμερα το Γενέσιο της Θεοτόκου στην ορεινή Μονή της Σπηλαιωτίσσης Ορθονιών Ζακύνθου. Προέστη ο Ζακύνθιος Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννης, εκ προσώπου του απουσιάζοντος και ασθενούντος οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Ζακύνθου κ, Διονυσίου Δ΄. Κατά την θεία Λειτουργία έγινε η χειροτονία σε Πρεσβύτερο ενός Κληρικού, του π. Ιωάννου Φλώρου, ο οποίος, καταγόμενος από τα Ιωάννινα, θα πλαισιώσει το ιεραποστολικό έργο του Σεβ. Ζάμπιας και Μαλάουι στην Ιεραποστολή. Ακολούθησε λιτάνευση της ιερής Εικόνας στον πέριξ της παλαίφατης Μονής τόπο!
[Φωτογραφίες: Τάσης Κουρούμαλος]