Ιδιοκτήτης: π. Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου της Ι. Μ. Ζακύνθου. Είναι e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου. Οι κ.κ. δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα μόνο σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, κατόπιν συνεννοήσεως και πάντως με αναφορά του συγκεκριμένου συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016

Πέρασμα από τον ΡΚαθολικό Ναό της Αγίας Μαρίας του Ποταμού στην παλαιά πόλη του Kotor, Montenegro

Ταξίδεψε, φωτο-αποτύπωσε και παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 
Η εκκλησία αυτή της Αγίας Μαρίας του Ποταμού (St Mary's Collegiate Church), εντός της παλαιάς πόλης Κότορ, στο Μαυροβούνιο, είναι κτισμένη ως μονόκλιτη μετά τρούλου το 1221, στον τόπο βυζαντινής παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 6ου αιώνα. Σπαράγματα του παλαιότερου ναού είναι εμφανή στον σημερινό, οι δε εναπομείνασες τοιχογραφίες είναι του 1300. Σημαντικές και εντυπωσιακές είναι οι νεότερες μπρούτζινες εξωτερικές θύρες του, με αξιοπρόσεκτα ανάγλυφα. Το καμπαναριό, στη βορειανατολική γωνιά του, οικοδομήθηκε το 1771.

Στο εσωτερικό φυλάσσεται, εντός λάρνακας, το λείψανο μιας οραματίστριας και ασκήτριας της περιοχής, της οσίας Osanna του Cattaro (1493-1565). Η γυναίκα αυτή των αρχών του 16ου αιώνα έζησε όλη τη ζωή της σε ένα κελί που συνδεόταν με την εκκλησία και θεωρείται η κυριότερη εκπρόσωπος του Μοναχισμού στην περιοχή.