e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Για 6η μέρα ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος στη Μητρόπολη Μουάνζας Τανζανίας
Συνεχίζοντας για έκτη μέρα την περιοδεία του ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος στην Ιερά Μητρόπολη Μουάνζας, την 13η Οκτωβρίου, με τη συνοδεία του οικείου Μητροπολίτου κ. Ιερωνύμου μετέβη στην πόλη RUBALE – KAGERA για να ευλογήσει τους 300 μαθητές του Ορθοδόξου Γυμνασίου «Άγιος Σωσθένης».

Το γυμνάσιο αυτό ανοικοδομήθηκε δι’ εξόδων δωρητών εξ Ελλάδος, της μακαριστής κ. Γεωργίας Κλήρου εκ Τριπόλεως και του μακαριστού Εισαγγελέως κ. Ευαγ. Κρουσταλλάκη, ενώ τα παρακείμενα οικοτροφεία κτίστηκαν δια δωρεών, το μεν αρρένων του Οφθαλμιάτρου κ. Θωμά Κίτσου, το δε θηλέων του κ. Κωνσταντίνου Εμμανουήλ, αμφοτέρων εξ Αθηνών.

Είναι μεγάλο πράγμα τα παιδιά να έχουν διατροφή και διαμονή κι έτσι δεν είναι αναγκασμένα να διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα.

Επίσης, δύο ενορίες από την Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η ενορία του Αγ. Παύλου της πόλεως IRVINE και η ενορία της Αγίας Βαρβάρας της ομωνύμου πόλεως, δώρισαν στο Γυμνάσιο του «Αγίου Σωσθένη» μια αίθουσα για το μάθημα της πληροφορικής με τον ανάλογο εξοπλισμό σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. 

Ο Πατριάρχης χάρηκε την ζωντάνια των παιδιών και τους συνεχάρη για τις επιτυχίες τους στα Πανεπιστήμια, τονίζοντας πάντα την ανάγκη Σχολείων με τα οποία επενδύει κανείς στο μέλλον της χώρας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι φοιτούν μαζί Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, κάτι το οποίο χαρακτηρίζει το πνεύμα του Ιεραποστολικού Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.Η ημερίδα ενημέρωσης Σχολικών Συμβούλων για τα νέα προγράμματα σπουδών στα Θρησκευτικά [πλήρες video]


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ
Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016
Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Αίθουσα Γαλάτεια Σαράντη

09.00 – 09.30 Προσέλευση, εγγραφή Σχολικών Συμβούλων 
09.30 – 10.00 Χαιρετισμοί 
10.00 - 10.20 Τα καινοτομικά στοιχεία του Προγράμματος Σπουδών στα Θρησκευτικά (Σταύρος Γιαγκάζογλου, Σύμβουλος ΥΠΠΕΘ/Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής)
10.20 – 10.40 Η φιλοσοφία του νέου Προγράμματος Σπουδών (Ομάδα Ευθύνης της Επιμόρφωσης στο ΙΕΠ) 
10.40 – 10.50 Τι αλλάζει στα Θρησκευτικά στο Δημοτικό (Αντώνης Παναγάκης, Εκπαιδευτικός ΠΕ 70)
10.50 – 11.50 Το Πρόγραμμα Σπουδών Δημοτικού - σχεδιασμός και διδασκαλία, πρακτικές οδηγίες, συζήτηση (Άγγελος Βαλλιανάτος, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων) 
11.50 – 12.10 Διάλειμμα 
12.10 – 13.10 Το Πρόγραμμα Σπουδών Γυμνασίου - Παρουσίαση του Προγράμματος και σχεδιασμός Θεματικής Ενότητας, πρακτικές οδηγίες, συζήτηση (Γιώργος Στριλιγκάς, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων)
13.10 – 14.10 Το Πρόγραμμα Σπουδών Λυκείου - Παρουσίαση του Προγράμματος, βήματα διδασκαλίας, πρακτικές οδηγίες, συζήτηση (Μαρία Συργιάννη, Σχολική Σύμβουλος Θεολόγων)Στιγμές από την εν Θεσσαλονίκη παρουσίαση της έκδοσης "Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης. Το κτίριο και η αποκατάστασή του"


Η άρτια και καθόλα επιστημονικη μελέτη από ομάδα 26 καθηγητών καθώς και μεταπτυχιακών φοιτητών και αποφοίτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα "Μωρίς Σαλτιέλ" του Μεγάρου Μουσικής της Θεσσαλονίκης.

Παρόντες στην εκδήλωση, οι Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσοστομος, Ξάνθης κ. Παντελεήμωνας, οι Επίσκοποι Αμορίου κ.. Νικηφόρος, Ηγούμενος της Μονής Βλατάδων, ο Επίσκοπος Θεουπόλεως κ. Παντελεήμωνας, ο Αρχων Μέγας Χαρτοφύλακας της Μ.τ.Χ.Ε. κος Λάκης Βίγκας, ο Άρχων Χαρτουλάριος της Μ.τ.Χ.Ε κος Απόστολος Γλαβίνας, ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. κος Περικλής Μήτκας, ο Κοσμήτορας του Ποιμαντικού Τμήματος του Α.Π.Θ κος Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, εκπρόσωποι των Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης και Λαγκαδά, ο πρώην Νομάρχης Θεσσαλονίκης κος Παναγιώτης Ψωμιάδης, ακαδημαϊκοί και πλήθος κόσμου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, ανέγνωσε τον Χαιρετισμό της Α. Θ. Παναγιότητας του Οικουμενικου Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ενώ ο Ιερολογιώτατος Διάκονος και αδελφός της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης κ. Φιλάδελφος Καφαλής ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Νικολάου Κοτζιά, στην συνέχεια χαιρετισμούς απηύθυναν ο κος Νικόλαος Μαρινάκος, υπεύθυνος χορηγιών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και η κα Αλέκα Αλεξοπούλου, διευθύντρια του Διατμηματικού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του ΑΠΘ για την προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων πολιτισμού.

Την παρουσίαση της μελέτης έκαναν οι καθηγητές κα Βίλμα Χαστάογλου-Μαρτινίδη Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ, επιμελήτρια της έκδοσης, η κα Σάσα Λαδά Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ, επιμελήτρια της έκδοσης, ο κος Σάββας Τσιλένης Δρ Αρχιτέκτων, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ο κος Κώστας Γαβρόγλου Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ και ο κος Κώστας Καρράς Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Την εκδήλωση έκλεισε με σύντομο χαιρετισμό του ο Ηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής και Πατριαρχικής Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, όπου εντός της Μονής βρίσκεται η Θεολογική Σχολή.

Τον συντονισμό της εκδηλώσεως είχε η δημοσιογράφος κα Έλλη Στάη.

Μια πολυτελής έκδοση για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης


Το σημαντικό και πολύπλευρο έργο για την αποκατάσταση της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί το αντικείμενο νέας, πολυτελούς έκδοσης, που τέθηκε πρόσφατα σε κυκλοφορία. 

Ελκυστική και τεκμηριωμένη, η έκδοση αυτή θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση που διοργανώνει η Μονή Αγίας Τριάδας Χάλκης απόψε, Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, στις 6 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτήριο Μ2, Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ) με είσοδο ελεύθερη για το κοινό [25ης Μαρτίου και Παραλία].

Η έκδοση, η οποία κατέστη δυνατή με τη χορηγία της Εθνικής Τράπεζας, παρουσιάζει τα πορίσματα του ερευνητικού έργου, που ανέλαβε και έφερε με επιτυχία σε πέρας το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, χάρη στην αρωγή ερευνητικής ομάδας 26 Καθηγητών και 26 μεταπτυχιακών και αποφοίτων της Πολυτεχνικής Σχολής. Οι εργασίες άρχισαν τον Ιανουάριο του 2012 και η σχετική μελέτη κατατέθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Μάιο του 2013.