e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Το Μέγα Μήνυμα του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας Κυρίλλου

Το Μέγα Μήνυμα του Θεοφιλεστάτου Εψηφισμένου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου εδόθη σημερα Κυριακήν, 16ην Οκτωβρίου και ώραν 6.00 μ.μ. εν τω Ιερώ Μητροπολιτικώ Ναώ Αγίου Μηνά Ηρακλείου. 
Φωτορεπορτάζ: Αντώνης Τζατζάνης 
Η Κυριακή Δ΄ Λουκά (16.10.2016) στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου


Σήμερα, Κυριακή Δ΄ Λουκά, 16 Οκτωβρίου 2016, των Αγίων και θεοφόρων Πατέρων της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου, συναχτήκαμε ευχαριστιακώς εν Βανάτω στον Ναό της Παναγούλας μας. Κατά την θεία Λειτουργία ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας ομίλησε απ'  άμβωνος περί της Παραβολής του Σπορέως, καλώντας τους πιστούς να αφήσουν ευδιάθετο τον αγρό της ψυχής τους, ώστε να καλλικαρπήσει ο σπειρόμενος αφειδώλευτα Λόγος του Ευαγγελίου. Έψαλε η Χορωδία του Ναού μας, υπό τους καλούς Ιεροψάλτες μας κ.κ. Δημήτρη Κάνδηλα και Χρυσοβαλάντη Δρογγίτη. 
          Κατ' αυτή την ημέρα τελέστηκαν δύο Μνημόσυνα καλών Ενοριτών μας: α) το 40νθήμερο Κωνσταντίνου Χαρ. Στραβοπόδη και β) το Εξάμηνο Αθανασίου Διον. Κοντονή. Όλο το εκκλησίασμα συλλυπείται για τις απώλειες αυτές τους συγγενείς τους: ιδιαίτερα τις μητέρες τους Καλλιόπη και Μαρία, αλλά και τους εγγύτερους δικούς τους: Νίκη, Σπύρο, Αγγελική, Μαρία, Θάνο και άπαντες τους λοιπούς. Αιωνία αυτών η μνήμη! 


Μνήμη Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου Α΄ Παπαδοπούλου (+22.10.1938)

Το μνημόσυνο του πρώτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου του Α΄ (+22.10.1938) τέλεσε κι εφέτος την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016, η εκκλησιαστική κοινότητα Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως. 

Στην περίοδο της ποιμαντορίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, κτίσθηκε ο πρώτος ναός της Αγίας Μαρίνης, αλλά και έγιναν οι ενέργειες ιδρύσεως της ενορίας.

Την Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο τέλεσε ο παρεπιδημών στην Αθήνα, Επίσκοπος Ναυκράτιδος Μελέτιος, Ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο και Καθηγούμενος της περιωνύμου μονής του Οσίου Σάββα Αλεξανδρείας.

Ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, αφορμώμενος από την αποστολική περικοπή, εντόπισε δύο σημεία τα οποία και ανέπτυξε ως επίκαιρα στο σημερινό γίγνεσθαι.

Κατά πρώτον από το «μωρὰς δὲ ζητήσεις καὶ γενεαλογίας καὶ ἔρεις καὶ μάχας νομικὰς ­περιίστασο· εἰσὶ γὰρ ἀνωφελεῖς καὶ μάταιοι» προέτρεψε τους ενορίτες να αποφεύγουν να παρακολουθούν από της τηλοψίας ειδήσεις για κακά και δυσάρεστα γεγονότα τα οποία η γνώση τους δεν τα διορθώνει, αλλά και συζητήσεις πάνω στα λεγόμενα περί την οικονομική κρίση, τα οποία κουράζουν το πνεύμα, ταράζουν την ψυχή και αρρωσταίνουν το σώμα .

Στρέφοντας δε τον λόγο στο χωρίο «Ζηνᾶν τὸν νομικὸν καὶ ᾿Απολλὼ σπουδαίως πρόπεμψον, ἵνα μηδὲν αὐτοῖς λείπῃ. μανθανέτωσαν δὲ καὶ οἱ ἡμέτεροι καλῶν ἔργων προΐστασθαι εἰς τὰς ἀναγκαίας χρείας, ἵνα μὴ ὦσιν ἄκαρποι», μίλησε για την φιλολογία που προκαλεί ο επανελθών στο προσκήνιο λεγόμενος χωρισμός κράτους εκκλησίας. Εντόπισε το φαινόμενο να συζητούνε αρμόδιοι και αναρμόδιοι τα περί χωρισμού, ως διακοπή της μισθοδοσίας του κλήρου από το δημόσιο και  κατέδειξε ότι ο απόστολος Παύλος συνιστά να μην λείπει τίποτα στους συνεργούς του, από τα απαραίτητα για τις αναγκαίες χρείες, υποδεικνύοντας ότι οι δικοί μας – οι πιστοί – πρέπει να μάθουν να δίδουν τα χρειώδη στους λειτουργούς της μάνας Εκκλησίας και εκείνη να είναι πλούσια για τις ανάγκες των παιδιών της.

Κατέληξε ευχαριστώντας τον ιερουργό Αλεξανδρινό Επίσκοπο και αναφέρθηκε στην αγαθή συγκυρία της παρουσίας του, που συνέπεσε με το μνημόσυνο  του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ο οποίος διετέλεσε εφημέριος στην Αλεξάνδρεια αλλά και υπήρξε ο συγγραφέας της Ιστορίας της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

Ο επίσκοπος Μελέτιος, προ της απολύσεως ευχαρίστησε  τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την ευλογία που του έδωσε να λειτουργήσει στην Αγία Μαρίνα και να έχει συλλειτουργούς τον συμφοιτητή του Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ αλλά και τον Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Φυλακτό τον οποίο βρήκε διάκονο στην Αλεξάνδρεια όταν μετέβη προς διακονία εκεί και ο οποίος του συμπαραστάθηκε στην γνωριμία και την προσαρμογή με την Αιγυπτιακή πραγματικότητα.

Μετά τον απόλυση ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ ανακοίνωσε την έναρξη το απόγευμα με αγιασμό, των πνευματικών συγκεντρώσεων στις οποίες ομιλεί ο Πρωτοσύγκελος του Μητροπολίτη Φωκίδος και ηγούμενος της Μονής Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ Τρικόρφου Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης, αλλά και την κατά την ερχόμενη Κυριακή 23 Οκτωβρίου τέλεση της αρχαιοπρεπούς Λειτουργίας του Αγίου Ιακώβου κατά την Α΄ λειτουργία από τον Μητροπολίτη Βελεστίνου Δαμασκηνό και τα εγκαίνια το απόγευμα του παρακείμενου στο Ναό καταστήματος ειδών ευλαβείας και μοναστηριακών προϊόντων. 


Εκ του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως

Η Κυριακή Δ΄ Λουκά (16.10.2016) στο αειφεγγές Φανάρι

Η Κυριακή Δ΄ Λουκά και των Αγίων Πατέρων της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου πέρασε στο Φανάρι με Πατριαρχική Χοροστασία. Ο Πρώτος των Ορθοδόξων από του Θρόνου του Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Γεωργίου, αγέρωχος και κυριαρχικός, άγων συνάμα τα 25χρονα από της αναρρήσεώς του Εκεί, "επί την λυχνίαν και φαίνει πάσι τοις εν τη οικία"!
Φωτορεπορτάζ: Yani Kayakoparan ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ  Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ κατά τόν Μ. Ἑσπερινόν τοῦ Σαββάτου, 15ης Ὀκτωβρίου, καί τήν Θείαν Λειτουργίαν τῆς Κυριακῆς τῶν Ἁγίων Πατέρων τῆς Ζ´ Οἰκουμενικῆς Συνόδου, καθ᾿ ἥν ἐκκλησιάσθησαν οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Σεβαστείας κ. Δημήτριος, Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στέφανος καί Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόρας, ὡς καί ὅμιλος ὀρθοδόξων νέων ἐκ Φιλλανδίας.