e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Έλλειψη καλών έργων σημαίνει έλλειψη αγάπης

ΟΜΙΛΙΑ 
 ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής της Απόκρεω 
 19 Φεβρουαρίου 2017
(Ματθ. κε΄ 31-46 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Συγκλονιστικά είναι τα γεγονότα που περιγράφονται στη σημαντική αυτή περικοπή. Η ένδοξη και δευτέρα παρουσία του Κυρίου, θα αποδώσει στον καθένα αυτό που του ανήκει και του αξίζει, σύμφωνα με τα έργα που έχει πράξει στην επίγεια ζωή του.

Μια είναι η αρετή που τονίζεται εδώ, επισκιάζουσα όλες τις άλλες ανθρώπινες αρετές: η φιλανθρωπία! Ο Θεός δεν παραγνωρίζει την αξία των άλλων ανθρώπινων αρετών, αλλά τις θεωρεί άχρηστες, όταν δεν συνοδεύονται από την αγάπη προς τον πλησίον. Αυτή αποτελεί το επιστέγασμα και την κορωνίδα, που δίνει αξία και νοηματοδοτεί και τις άλλες ανθρώπινες αρετές.

Όπου υπάρχει αγάπη και φιλανθρωπία διώκονται οι κακίες, το ψέμα, η μνησικακία, ο εγωισμός και η αδικία. Υπάρχει μονάχα ταπεινοφροσύνη, ηρεμία, δικαιοσύνη, σεμνότητα και ανεξικακία. Η αγάπη είναι ο πιο ιερός δεσμός των ανθρώπων μεταξύ τους και όλων με τον Θεό. Με αυτή, ξεκινώντας από το «κατ’ εικόνα», οδεύουμε στο «καθ’ ομοίωσιν», που είναι και ο υπέρτατος προορισμός του ανθρώπου.

Μέγιστο παράδειγμα αγάπης αποτελεί ο παντοδύναμος και φιλεύσπλαχνος Θεός, ο οποίος έστειλε τον μονογενή Υιό Του να θυσιαστεί για την σωτηρία των ανθρώπων. Αυτό το παράδειγμα μάς καλεί να μιμηθούμε και αυτό το πρότυπο να ακολουθήσουμε.

Όμως αυτή η αγάπη πρέπει να συνοδεύεται απαραιτήτως από τα καλά έργα. Έλλειψη καλών έργων σημαίνει έλλειψη αγάπης. Τα καλά έργα δεν αφορούν μόνο στους πλούσιους ανθρώπους, όπως πολλές φορές ισχυριζόμαστε. Αυτό αποτελεί μια ολέθρια δικαιολογία. Αφορούν και στους πιο φτωχούς ακόμη. Ο καθένας από εμάς μπορεί με τον τρόπο του, και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του. Μια επίσκεψη σε έναν άρρωστο, κάποια βοήθεια στον συνάνθρωπό μας σε μια δύσκολη στιγμή, ένας παρηγορητικός λόγος στην θλίψη του πλησίον μας πολλές φορές είναι σωτήρια.

Καθημερινές είναι οι ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται για να πράξουμε το καλό. Από εκεί εξαρτάται η σωτηρία μας, το «εν Χριστώ» μέλλον μας.

Τρομερές όμως θα είναι οι συνέπειες για όσους δεν θα τα πράξουν όλα τούτα, χρησιμοποιώντας φθηνές δικαιολογίες. Ο Κύριός μας θα τους αντιμετωπίσει ως περιφρονητές του ίδιου του προσώπου Του και θα πληρώσουν ακριβά τον αμαρτωλό βίο τους, που τους έκανε να αδιαφορήσουν για τους αδελφούς του Κυρίου «τους ελαχίστους».

Ας φροντίσουμε, λοιπόν, να αποφύγουμε την τύχη αυτών, ακολουθώντας έμπρακτα τον φωτεινό δρόμο του Ευαγγελίου. Γένοιτο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: