e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Χαράς ευαγγέλια: Έγιναν τα Θυρανοίξια και η πρώτη θ. Λειτουργία στον νεόδμητο Καθεδρικό των Ορθοδόξων στο Lagos της Νιγηρίας
















































Μέσα σε κλίμα κατάνυξης αλλά και ανείπωτης χαράς τελέσθηκαν τα Θυρανοίξια του νεόδμητου Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως στο Λάγκος (7.5.207). Ο νέος Καθεδρικός Ναός θεμελιώθηκε το 2012 από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, στη θέση του πρώτου Ορθοδόξου Ναού στη Νιγηρία που χτίστηκε το 1966.

Της τελετής των Θυρανοιξίων και της πρώτης Θείας Λειτουργίας, προέστη ο Μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος, πλαισιούμενος από τους εφημερίους του Ναού και εκπροσώπους ιερείς των Αρχιερατικών περιφερειών της Δημοκρατίας του Μπενίν και του Τόγκο. Έψαλε η μικτή χορωδία του Ναού στα αγγλικά αλλά και σε άλλες τοπικές και μη γλώσσες (ελληνικά, αραβικά, ρωσικά).

Στην τελετή και στην πρώτη Θεία Λειτουργία συμμετείχε μεγάλος αριθμός πιστών διαφόρων εθνικοτήτων που ασφυκτικά κατέκλυσαν τον ναό και τον προαύλιο χώρο του. Στην Τελετή παρέστη ο πρόεδρος του Ιδρύματος Λεβέντη κ. Αναστάσιος Λεβέντης με τη σύζυγό του εκ μέρους του ΔΣ του Ιδρύματος και της ευρυτέρας οικογενείας (κτήτορες του Ναού). Επίσης εκπρόσωπος του Ρωμαιοκαθολικού Αρχιεπισκόπου Λάγκος καθώς και φοιτητές καθολικού Σεμιναρίου, εκπόσωποι διαφόρων διπλωματικών αποστολών, και άλλοι τοπικοί παράγοντες.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος προσεφώνησε τον κτήτορα, αλλά και όλους όσοι συνέβαλλαν στην αποπεράτωση και στην διακόσμηση του Ναού. Επίσης ευχαρίστησε τους εφημερίους, το Ενοριακό Συμβούλιο, τους κατηχητές, τη χορωδία, τους ιερόπαιδες γιά την θυσιαστική προσφορά τους, κάλεσε δε τους πιστούς να αποκτήσουν εντονότερη λειτουργική ζωή, με τη συμμετοχή τους στα μυστήρια της Εκκλησίας και τις διάφορες κατηχητικές, φιλανθρωπικές και ιεραποστολικές δράσεις του Ναού.

Γιά τη συμβολή τους ο Μητροπολίτης προσέφερε στο Ίδρυμα Λεβέντη εικόνα του Χριστού ενώ στους υπολοίπους δωρητές και χορηγούς αναμνηστικές τιμητικές πλακέτες. Εμφανώς συγκινημένος ο κτήτορας αντεφώνησε εκφράζοντας την ικανοποίηση του γιά το νέο Ναό και εξήρε την αρμονική συνύπαρξη Ορθοδόξων διαφόρων εθνικών καταβολών και παραδόσεων κάτω από μιά κοινή στέγη, αυτή της Ορθοδόξου πίστεως και Εκκλησίας.

Στο τέλος παρετέθη δεξίωση στον προαύλιο χώρο του Ναού, προσφορά μεγάλου ξενοδοχειακού Ομίλου του Λάγκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: