e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραστεί εν Ζακύνθω για την 300ετηρίδα Μετακομιδής Αγίου Διονυσίου (1717-2017)


[Φωτογραφίες Αρχείου από την Πατριαρχική Επίσκεψη στη Ζάκυνθο. το 2003. Όλες τις σχετικές δημοσιεύσεις ξαναδείτε, πάντα στο Νυχθημερόν, κάνοντας κλικ ΕΔΩ.]

Επιβεβαιώθηκε χθες η έλευση της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄, για δεύτερη φορά στη Ζάκυνθο, τον ερχόμενο Αύγουστο 2017, για να συμμετάσχει στην προετοιμαζόμενη 300ετηρίδα παρουσίας του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου στο νησί μας. Θυμίζουμε στους αναγνώστες μας ότι η Μετακομιδή του Αγίου μας από τα νησιά Στροφάδες (όπου και ο τόπος της ταφής Του) στη Ζάκυνθο συνέβη στις 24 Αυγούστου 1717. 

Η πρόσκληση προς τον Προεστώτα της υπ' ουρανόν Ορθοδοξίας είχε υποβληθεί προφορικά, εκ μέρους του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, διά του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, κατά την Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Θρόνου, τον περασμένο Νοέμβριο 2016. Όμως η απάντηση εκκρεμούσε μέχρι τώρα, οπότε, κατά την προχθεσινή εορταστική σύναξη των πατριαρχικών Ονομαστηρίων στο Φανάρι, επισημοποιήθηκε ο ερχομός Βαρθολομαίου στο νησί, τιμώντας για δεύτερη φορά στην Πατριαρχία του, μετά 2003, με τη φυσική παρουσία του, τον αγαπημένο Άγιο της Συγγνώμης και της Ανεξικακίας. 

Έτσι, σύμφωνα με τον πρώτο σχεδιασμό, ο Πατριάρχης του Γένους, μετά την επίσημη Λειτουργία για τα Εννιάμερα της Παναγίας, από την Προύσα θα ταξιδέψει αεροπορικώς απευθείας για Ζάκυνθο, όπου θα προστεί στις εορταστικές-λατρευτικές εκδηλώσεις για τον Προστάτη της Ζακύνθου (Εσπερινό και Λειτουργία). 

Κατά την εν λόγω 300ετηρίδα αναμένονται να παραστούν και άλλες εκκλησιαστικές (και όχι μόνο) προσωπικότητες, περί των οποίων έπονται άλλες ανακοινώσεις, μόλις οριστικοποιηθούν.

π. Π. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: