e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017

Συμμετοχή της Ελλαδικής Εκκλησίας σε Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού στο Βελιγράδι (7-9.6.2017)


Συμμετείχε για πρώτη φορά στο Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού SITCON 2017 το οποίον είχε ως γενικό θέμα του: «Θρησκευτικός Τουρισμός και η Σύγχρονη Τουριστική Αγορά» το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αντιπροσωπεία η οποία αποτελείτο από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, Πρόεδρο, τον Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα και τον κ. Χρήστο Πετρέα, Μέλος, του ως άνω Συνοδικού Γραφείου.
Το Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας και το Πανεπιστήμιο SINGIDUNUM, την έναρξη του οποίου κήρυξε ο Μακ. Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος. Ως επίσημοι συμμετείχαν και ομίλησαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Σερβίας και Υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού, εκπρόσωποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, της Εβραϊκής και της Μουσουλμανικής Κοινοτήτων της Σερβίας, ο Πρόεδρος, ο Πρύτανης και πολλοί καθηγητές και συγκλητικοί του Πανεπιστημίου, ενώ προσκεκλημένοι ομιλητές προήρχοντο και από τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος στον χαιρετισμό του μετέφερε τις ευχές του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και των μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και αναφέρθηκε στην ίδρυση του Συνοδικού Γραφείου το 2001, που μεταξύ των άλλων ήταν η επιθυμία της Εκκλησίας της Ελλάδος να διατηρήσει την ιερότητα των Ι. Προσκυνημάτων, Μονών και Μνημείων της χώρας, να εργαστεί για την ανάπτυξη και συστηματική προβολή αυτών εντός και εκτός του Ελληνικού χώρου, και να συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας. Τόνισε ότι η Εκκλησία δεν κρατάει τα Ι. Μνημεία και Προσκυνήματα της διαθέσιμα μόνο για τους πιστούς αλλά ανοικτά και προσβάσιμα σε όλους με απαράβατη προϋπόθεση την τήρηση από μέρους των προσκυνητών και επισκεπτών της κοσμιότητας και ευπρέπειας καθώς και τον σεβασμό προς την ιερότητα των χώρων. Στο τέλος του χαιρετισμού του επέδωσε αναμνηστικά δώρα εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος στον Μακ. Πατριάρχη Σερβίας, στον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως και στον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου.
Ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε σε όλες τις δράσεις του Συνοδικού Γραφείου από την ίδρυσή του το 2001, μέχρι και το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, που έλαβε χώρα τον Νοέμβριο 2016, στην Λεπτοκαρυά Πιερίας, και συνδιοργανώθηκε από την Ι. Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, και μεταξύ των άλλων τόνισε ότι οι Χριστιανοί πιστεύουμε ότι τα προσκυνήματα αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά, καταδεικνύουν την προσφορά του Χριστιανισμού στην ανθρωπότητα, στην ιστορία, στην τέχνη και τον πολιτισμό της, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τουριστικής επισκεψιμότητας τις Ιερές Μονές και την ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων. Προσέθεσε ότι η επικοινωνία του επισκέπτη με τα Ι. προσκυνήματα παρέχει πρόταση ποιότητας ζωής, ανοίγει τον ορίζοντα της αιωνιότητας, ενισχύει στις δοκιμασίες, εμπνέει, στηρίζει, εμψυχώνει, ιδιαίτερα στις μέρες αυτές της σύγχυσης και της οικονομικής κρίσης, ανασφάλειας και αβεβαιότητας, παντού σε όλου τον κόσμο. Επανέλαβε το του Οικουμενικού Πατριάρχου κκ. Βαρθολομαίου «υποχρέωσις ιερά της Εκκλησίας τυγχάνει η επιμελημένη διαφύλαξις και εξασφάλισις των στοιχείων της Ιεράς παραδόσεως και της λειτουργικής ζωής ημών». Και ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας ότι οι Χριστιανικές χώρες μπορούν και οφείλουν να γίνουν κέντρα ιεραποστολικής ζωής και κοινωνίας μέσω των προσκυνηματικών περιηγήσεων, και να συντελέσουν κατά το μέτρο του δυνατού και στην υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, ενώ παρέχουν μία πρόταση ζωής στον σύγχρονο άνθρωπο, πρόταση που στηρίζεται στις αξίες του Χριστιανικού πνεύματος, την πίστη, την αγάπη, την ανεκτικότητα, την αλληλεγγύη και την ελπίδα.
Ο κ. Χρήστος Πετρέας στην ομιλία του παρουσίασε μεταξύ άλλων και αποτελέσματα διακίνησης προκυνηματικών επισκεπτών από τις ερευνητικές εργασίες που έχουν επιτελεσθεί από διεθνή ινστιτούτα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, επίσης αναφέρθηκε και έδωσε συνοπτικά στοιχεία από τις έρευνες που έχουν υλοποιηθεί με την επιστημονική του υποστήριξη δια του Συνοδικού Γραφείου, σχετικώς με τις δραστηριότητες προσκυνηματικών περιηγήσεων στις διάφορες περιοχές της Ελλάδος, καθώς και στοιχεία από τις μοναστηριακές παραγωγές πρότυπων προϊόντων, εκκλησιαστικών ειδών, υψηλής ποιότητος και αναγνωρισιμότητας.
Μετά την λήξη του Συνεδρίου ο Μακ. Πατριάρχης Σερβίας κκ. Ειρηναίος, δεξιώθηκε την Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος στην ανακαινισμένη Πατριαρχική κατοικία, όπου δόθηκε η ευκαιρία της συνομιλίας και στενότερης συνεργασίας των δύο αδελφών Εκκλησιών, στα θέματα προσκυνηματών περιηγήσεων.
Η Αντιπροσωπεία, μετά την επίσκεψή της στον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, θα επιστρέψει την Παρασκευή 9.6.2017 το βράδυ στην Αθήνα.
Εκ του Συνοδικού ΓραφείουΔεν υπάρχουν σχόλια: