e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Αρχιερατική Λειτουργία, στο Γαϊτάνι Ζακύνθου, για την ανάμνηση της Μετακομιδής του Οσίου Ιωσήφ του Σαμάκου από την Κρήτη στη Ζάκυνθο (1669)


Πρωί Τρίτης, 29ης Αυγούστου 2017, στον πανηγυρίζοντα Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Γαϊτανίου Ζακύνθου. Εκεί θησαυρίζεται το πανίερο και πανσεβάσμιο Λείψανο του Κρητός Οσίου Ιωσήφ του Σαμάκου, το Οποίο μετακομίστηκε, σαν σήμερα το 1669, στο -υπό Ενετική τότε Κυριαρχία- νησί μας από τους Κρήτες πρόσφυγες, μετά την πτώση του Χάνδακα στους Οθωμανούς, μετά από πολιορκία εικοσιενός ετών. 
     Της Ευχαριστιακής Συνάξεως προέστη ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, τον δε θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λυκογιάννης, Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Μεταξύ των ιερέων, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην θ. Λειτουργία, ήταν ο Μέγας Οικονόμος Σωτήριος Δραπανιώτης από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο προΕφημέριος της Ενορίας Γαϊτανίου Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Σεμιτέκολος και οι Αρχιμανδρίτες Αμφιλόχιος Γελαδάκης και Σάββας Ζέρβας από την Αίγινα, επικεφαλής νέων ομαδαρχών της Ι. Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, οι οποίοι βρέθηκαν σε προσκυνηματική περιήγηση στο νησί μας. 
     Έψαλε, κατά το ζακύνθιο μουσικό ύφος, Χορός Ιεροψαλτών, με διευθύνοντα τον Πρωτοψάλτη Κατασταρίου κ. Νικόλαο Λειβαδά.
[Φωτογραφίες: Σπύρος Νέγκας]
















































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: