e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Η 3η μέρα του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ισλανδία
Το πρωί του Σαββάτου, 14 Οκτωβρίου 2017, η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, επισκέφθηκε το ιστορικό πνευματικό κέντρο Skálholt της Λουθηρανικής Εκκλησίας, το οποίο διετέλεσε από το 1056 έως το 1785 ως μια από τις δύο αρχικές επισκοπές της Ισλανδίας.

Τον Παναγιώτατο και τη συνοδεία του υπεδέχθη ο Επίσκοπος του Skálholt κ. Kristján Valur Ingólfsson, ο οποίος και τους προσέφερε ιδιωτική ξενάγηση στον ιστορικό ναό και την κατακόμβη του ναού, όπου εκτίθενται μια επισκοπική σαρκοφάγος και τάφοι επισκόπων της περιόδου του πρώιμου μεσαίωνα.

Η κ. Margrét Bóasdóttir έψαλε παραδοσιακούς ισλανδικούς εκκλησιαστικούς ύμνους και ο πρώην επίσκοπος της Ισλανδίας κ. Karl Sigurbjörnsson έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στους δέκα αιώνες πνευματικής προσφοράς του ιστορικού κέντρου του Skálholt.

Η γυναικεία χορωδία του Skálholt τραγούδησε παραδοσιακά ισλανδικά τραγούδια και ύμνους και στη συνέχεια παρετέθη γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχου, στο οποίο συμμετείχαν, πέραν του ιδίου και της συνοδείας του, η επικεφαλής της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Ισλανδίας κ. Agnes M. Sigurðardóttir με συνεργάτες της και ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος κ. David Bartimej Tencer.

Μετά το γεύμα, σε μια συμβολική χειρονομία, έκφραση σεβασμού προς το περιβάλλον, οι προαναφερθέντες φύτεψαν τρία δενδρύλλια στον περίβολο του ιστορικού κέντρου.

Καθ’ οδόν προς το Ρέικιαβικ, ο Παναγιώτατος και η συνοδεία του ξεναγήθηκαν στο παλαιό Ισλανδικό Κοινοβούλιο Thingvalla, όπου ο βασιλιάς της Δανίας υπέγραψε την ανεξαρτησία της Ισλανδίας το 1907, και θαύμασαν τις φυσικές ομορφιές του ισλανδικού τοπίου.

Το απόγευμα της ιδίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απηύθυνε χαιρετισμό στο σεμινάριο που διοργάνωσε το Ισλανδικό Ινστιτούτο Θρησκευμάτων και Συμφιλίωσης Sigurbjörn Einarsson, στο πολιτιστικό κέντρο Safnahús, στο Ρέικιαβικ. Στο μήνυμά του, ο Παναγιώτατος μίλησε για τη σπουδαιότητα και αναγκαιότητα του διαλόγου ανάμεσα σε θρησκείες, πολιτισμούς και έθνη. 

Αμέσως μετά, ο Πατριάρχης μετέβη στο οικόπεδο όπου θα ανεγερθεί ο ναός του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, του Πατριαρχείου Μόσχας, κατόπιν προσκλήσεως του εφημερίου, Αιδ. Πρεσβυτέρου κ. Timur Zolotuskiy, και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο υλοποιούμενο έργο, προσφέροντάς του ένα ασημένιο θυμιατό και τον επιστήθιο σταυρό της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Η τρίτη ημέρα της επισήμου επισκέψεως του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ισλανδία ολοκληρώθηκε με το δείπνο που παρετέθη προς τιμήν του από τον Ρώσο Πρέσβη στην Ισλανδία, Εξοχ. κ. Anton Vasiliev. Κατά τη διάρκεια του δείπνου στη Ρωσική πρεσβευτική κατοικία, ο Πρέσβυς ευχήθηκε να αρχίσουν σύντομα οι εργασίες ανεγέρσεως του Ρωσικού ναού στο Ρέικιαβικ, ο δε Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στη σχέση του με τους Πατριάρχες Μόσχας και τα ταξίδια τα οποία έχει ο ίδιος πραγματοποιήσει στη Ρωσία ως επικεφαλής αποστολών και ως πνευματικός ηγέτης της ανά τον κόσμον Ορθοδοξίας. Το δείπνο επισφραγίστηκε με την ανταλλαγή συμβολικών δώρων.​

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: