e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017

Συμμετοχή της Ελλαδικής Εκκλησίας σε Διακρατικό Πρόγραμμα | Συνάντηση συνεργασίας Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου
Πραγματοποιήθηκε στα μέσα της προηγουμένης εβδομάδας συνάντηση και συνεργασία των δύο Αδελφών Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου, με θέμα την από κοινού συμμετοχή, για πρώτη φορά, σε Διακρατικό Πρόγραμμα με την επωνυμία INTERREG V-I «Ελλάδα-Κύπρος 2020 - Έργο “RE-CULT Ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσα από την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του Θρησκευτικού Τουρισμού στη νησιωτική περιοχή της Ελλάδος και της Κύπρου”», ύψους Προϋπολογισμού 2.200.000€. Με το όλο εγχείρημα θα ασχοληθούν το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου.  
Η συνάντηση συνεργασίας θεωρήθηκε απολύτως απαραίτητη και επιβεβλημένη, ώστε να υπάρξει η κατά το δυνατόν καλύτερη από κοινού προετοιμασία των στόχων προβολής, αναπτύξεως και ψηφιοποιήσεως, από της πλευράς της Εκκλησίας της Ελλάδος, των Ι. Μονών, Ι. Προσκυνημάτων και Κειμηλίων των Ι. Μητροπόλεων της νησιωτικής περιοχής του Ανατολικού Αιγαίου, που είναι επιλέξιμα στη πρώτη φάση του ως άνω διακρατικού Ευρωπαϊκού Προγράμματος, και πραγματοποιήθηκε για να επεξεργαστεί την σύνταξη και υποβολή του τελικού  Τεχνικού Δελτίου  Δράσεων.
Από πλευράς των υπηρεσιών του Συνοδικού Γραφείου Προσκηνυματικών Περιηγήσεων παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος, ο Αρχιμ. Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματέας, και τα Μέλη κ.κ. Γ. Κούρτης, Χ. Πετρέας, Β. Τζέρπος, Αθ. Ραφτόπουλος και Αγγ. Βαρελά, καθώς και τα Στελέχη των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος κ.κ. Δ. Τίκας, Π. Πόγκας και Ι. Ζιάκας. Από πλευράς της Εκκλησίας της Κύπρου παρέστη ο Δρ. Βασίλειος Δρακονάκης, Εκπρόσωπος και του Οργανισμού «ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.
Η συνάντηση εργασίας άρχισε με το καλωσόρισμα εκ μέρους του Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος απηύθυνε στους συμμετέχοντες τις ευχές, ευλογίες και την ευαρέσκεια της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Προέδρου Αυτής, για τη για πρώτη φορά συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Διακρατικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, καθώς και στις αρχές, στις αξίες και στις δράσεις που από κοινού πρέπει να τηρηθούν, ώστε η επιτυχία του INTERREG V-I «Ελλάδα-Κύπρος 2020» να μπορέσει να συνεχιστεί και με συμμετοχές σε επόμενα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Προγράμματα προς όφελος τόσο των τοπικών κοινωνιών, όσο και των κατά τόπους Ι. Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και Κύπρου. Τόνισε επίσης ότι η πρώτη αυτή συνέργεια των δύο Αδελφών Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου αποτελεί ένα πρώτο καλό αποτέλεσμα του «Πρωτοκόλλου Συνεργασίας των δύο Εκκλησιών», το οποίο έχουν συνυπογράψει  στις αρχές του έτους 2015.
Στη συνέχεια  έδωσε το λόγο στον  Αρχιμ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα, ο οποίος συνεπικουρούμενος από τον κ. Δ. Τίκα, Διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους αρχικά για την παρουσία και συμμετοχή τους στην πρώτη ενημερωτική συνάντηση με τον υπεύθυνο της Διαχειριστικής Αρχής Ευρωπαϊκών Διακρατικών Προγραμμάτων στην Θεσσαλονίκη στις 13 Οκτωβρίου τρ. έτους και στην εν συνεχεία ενημερωτική Ημερίδα συμμετοχής σε Διακρατικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα, που έλαβε χώρο την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου, στο Ηράκλειο Κρήτης.
Μετά το τέλος της εκτενούς ενημερώσεως ελήφθησαν οι τελικές αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις της ενάρξεως συμμετοχής στο Διακρατικό Πρόγραμμα και ορίστηκε η Ομάδα Εργασίας, ο Συντονιστής του έργου εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Υπεύθυνος Έργου.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: