e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Εθιμοτυπική επίσκεψη του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ ΒούτσιτςΕθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα, 25η Σεπτεμβρίου 2017, ο Μακ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄στον Πρόεδρο της Σερβίας κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συνοδευόμενος από τον Μακ. Πατριάρχης των Σέρβων κ.κ. Ειρηναίο, τα Μέλη της Αλεξανδρινής Αποστολής και Αρχιερείς του Σερβικού Πατριαρχείου. 

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος παρασημοφόρησε τον Πρόεδρο με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Αποστόλου Μάρκου, βραβεύοντας έτσι έναν θερμό υποστηρικτή της κατά Σερβίαν Εκκλησίας. 

Από την πλευρά του ο Σέρβος Πρόεδρος αναγνώρισε στο πρόσωπο του Μακ. κ. Θεοδώρου τον ιεραπόστολο της Αφρικής, ο οποίος αναπτύσει και ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών και των λαών. Δήλωσε, εξάλλου, ότι θα συνεχίσει ο ίδιος να ενισχύει την αποπεράτωση του μεγαλοπρεπούς Ναού του Αγίου Σάββα Βελιγραδίου.


Ορεστιάδα προς Βαρθολομαίον: "Να μας ξανάρθετε, Παναγιώτατε!"


Ολοκληρώθηκε την Δευτέρα, 25 του μηνός Σεπτεμβρίου ε.ε., η τριήμερη επίσημη επίσκεψη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.  Βαρθολομαίου στην Ορεστιάδα. Ο Παναγιώτατος, συνοδευόμενος από τον επιχώριο Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό και τον Δήμαρχο Ορεστιάδος κ. Βασίλειο Μαυρίδη, το πρωί επισκέφτηκε το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο Ορεστιάδος. Μετά την προσφώνηση του Λυκειάρχη κ. Βασιλείου Παπαμιχαήλ, αφού πρώτα προσευχήθηκε μαζί με τους μαθητές, εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψή του στο σχολείο τους και πατρικά τους συμβούλεψε να είναι επιμελείς στα μαθήματά τους, να αξιοποιούν το χρόνο τους εποικοδομητικά, να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με μέτρο και να διαβάζουν βιβλία γιατί όπως είπε «το βιβλίο είναι ο καλύτερος, ο πιο πιστός και ο πιο αφοσιωμένος φίλος». Στη συνέχεια η Α.Θ.Π. διένειμε στους μαθητές και τους καθηγητές μικρό σταυρό -φυλαχτό και είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς.

Ακολούθως η Α.Θ.Π. επισκέφθηκε στην Καβύλη – Ορεστιάδος την έδρα της 3ης Μ/Κ Ταξιαρχίας «Ρίμινι» και παρουσία του Διοικητή της 1ης Στρατιάς Στρατηγού Δημοκρίτου Ζερβάκη και του Διοικητή της XVI Mεραρχίας Στρατηγού Δημητρίου Μπονώρα, ξεναγήθηκε από το Διοικητή της Ταξιαρχιας Ανδρέα Φλωράτο στην ιστορία, στις δράσεις και στις προοπτικές της Ταξιαρχίας.

Μετά ταύτα ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε το «Καραθεοδώρειο» Δημοτικό Σχολείο Νέας Βύσσας, όπου συνάντησε και τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Νέας Βύσσας. Απευθυνόμενος στους μαθητές, με αφορμή την προσωπικότητα του Στεφάνου Καραθεοδωρή, που τιμήθηκε αυτές τις μέρες στη γενέτειρά του, τους κάλεσε να τον μιμηθούν και να τον ακολουθήσουν στην αρετή, στην κατάρτιση και στην αγάπη του για την παιδεία και ευχήθηκε να αξιωθούν να προσφέρουν και εκείνοι, όπως εκείνος, πολλαπλές ευεργεσίες στο Γένος.

Στη συνέχεια η Σεπτή Κορυφή επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης – Αγίας Παρασκευής Νέας Βύσσας, που βρίσκεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Μετά από σύντομη προσφώνηση του οικείου Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού, ο Παναγιώτατος μίλησε για την αξία του μοναχικού ιδεώδους και συνεχάρη τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Βαρθολομαίο Αστεριάδη για το ζήλο του και τις φιλότιμες προσπάθειές του και ευχήθηκε η Μονή να αναδειχθεί σε «έπαλξη» του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Στη συνέχεια η Α.Θ.Π. παρεκάθησε  στη μοναστηριακή τράπεζα.

Ακολούθως τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Βύσσας «Στ. Καραθεοδωρή» μαζί με τους παρευρισκομένους, κληρικους και λαϊκούς, τον επιχώριο Μητροπολίτη, τον Δήμαρχο Ορεστιάδος, τον Διοικητή της XVI Μεραρχίας, τον Αστυνομικό Διευθυντή Ορεστιάδος και τον Ηγούμενο της Μονής,  προέπεμψαν τον Παναγιώτατο με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς και με αισθήματα ανυπόκριτης αγάπης, βαθύτατου σεβασμού,  αφοσίωσης και ευγνωμοσύνης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε σχολεία της Ορεστιάδας
Στο 1° Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο Ορεστιάδας βρέθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σύμφωνα με το πρόγραμμα της τριήμερης επίσκεψής του στην πόλη της Ορεστιάδας στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το έτος Στέφανου Καραθεοδωρή.

Αρχικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσευχήθηκε μαζί με τους μαθητές και εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του ενώ στην συνέχεια αναφέρθηκε στον σκοπό της επίσκεψής του και μίλησε για τον Στέφανο Καραθεοδωρή.

Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας μιλώντας με τους μαθητές τους συμβούλευσε να είναι επιμελείς στα μαθήματά τους, να σέβονται την εκκλησία και να είναι καλοί Χριστιανοί, να μοιράζουν σωστά τον χρόνο τους σε διάφορες δραστηριότητες ενώ επίσης τους παρότρυνε να ασχολούνται και με το βιβλίο και όχι μόνο με το διαδίκτυο λέγοντας χαρακτηριστικά “λένε ότι το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος, ο πιο πιστός και ο πιο αφοσιωμένος” ενώ ανέφερε και ένα ανέκδοτο με θέμα το βιβλίο.

Κατά την αποχώρησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης μοίρασε σε όλους τους μαθητές από ένα σταυρό.

Εν συνεχεία του προγράμματός του ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί την Καβύλη Ορεστιάδας και την έδρα της 3ης Μ/Κ ΤΑΞ. ΠΕΖΙΚΟΥ ΡΙΜΙΝΙ ενώ στην συνέχεια θα επισκεφθεί το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο – Λύκειο της Νέας Βύσσας ενώ τέλος θα παρατεθεί γεύμα στην Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης – Αγίας Παρασκευής Νέας Βύσσας.