e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί την Ισλανδία (12-15.10.2017)


Η Ιερά Μητρόπολις Σουηδίας και πάσης  Σκανδιναυΐας ανακοινώνει με ιδιαίτατη χαρά ότι η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ο Α', Πνευματικός Ηγέτης των ανά τον κόσμον 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών, θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ισλανδία από τις 12 έως τις 15 Οκτωβρίου 2017, ως επίσημος προσκεκλημένος και κύριος ομιλητής στο Διεθνές Συνέδριο του Αρκτικού Κύκλου (Arctic Circle).

Στο πλαίσιο της επισκέψεώς του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία που θα τελεσθεί το πρωί της Κυριακής, 15ης Οκτωβρίου 2017, στο Ρέικιαβικ.

Το πρόγραμμα της επισήμου επισκέψεως του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ισλανδία θα ξεκινήσει το απόγευμα της Πέμπτης, 12 Οκτωβρίου 2017, όπου θα γίνει επίσημη υποδοχή του στο αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ και θα ακολουθήσει δείπνο στην Λουθηρανική Επισκοπή του Ρέικιαβικ.

Την επομένη, Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017, ο Παναγιώτατος θα παρακολουθήσει την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου του Αρκτικού Κύκλου, την εισήγηση του διοργανωτή του συνεδρίου και πρώην Προέδρου της Ισλανδίας Εξοχ. κ. Olafur Ragnar Grimsson και τον χαιρετισμό του Πρωθυπουργού της χώρας Εξοχ. κ. Bjarni Benediktsson.

Την ίδια ημέρα έχει καθοριστεί κατ’ ιδίαν συνάντηση της Α. Θ. Παναγιότητος με τον Πρωθυπουργό της Ισλανδίας, η εισήγηση του στο συνέδριο του Αρκτικού Κύκλου και δείπνο προς τιμήν του στη Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή της Ισλανδίας.

Το Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017, ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί το ιστορικό πνευματικό κέντρο Skálholt της Λουθηρανικής Εκκλησίας, θα απευθύνει χαιρετισμό στο σεμινάριο που διοργανώνει το Ινστιτούτο Sigurbjörn Einarsson (Ισλανδικό Ινστιτούτο Θρησκευμάτων και Συμφιλίωσης), θα επισκεφθεί τον χώρο όπου θα ανεγερθεί ο νέος Ρωσικός Ναός του Πατριαρχείου Μόσχας και θα παραστεί στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του η Ρωσική Πρεσβεία στην Ισλανδία.

Την Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017, θα χοροστατήσει στο ναό Hallgrímskirkja, θα παραστεί σε εκδήλωση που διοργανώνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών σε συνεργασία με τη Λουθηρανική Εκκλησία της Ισλανδίας και τους τοπικούς εκκλησιαστικούς και πολιτειακούς φορείς, θα παραστεί σε γεύμα που θα παραθέσει  στην Προεδρική Κατοικία Bessastadir προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Ισλανδίας Εξοχ. κ. Guðni Th. Jóhannesson και το απόγευμα της ιδίας θα αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη.

Η Ι. Μητρόπολις Σουηδίας εκφράζει τις ευγνώμονες ευχαριστίες της προς τον Εξοχώτατο κ. Olafur Ragnar Grimsson, Πρόεδρο του Διεθνούς Συνεδρίου του Αρκτικού Κύκλου, για την ευγενική του πρόσκληση προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και προς όλους ανεξαιρέτως τους εκκλησιαστικούς και πολιτικούς φορείς της χώρας, οι οποίοι συνετέλεσαν τα μέγιστα στη διοργάνωση της πρώτης ιστορικής επισκέψεως του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ισλανδία. 

Η Ισλανδία είναι νησιωτική χώρα της βόρειας Ευρώπης στο Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό. Βρίσκεται ανάμεσα στη Γροιλανδία, τη Σκωτία, τις Νήσους Φερόες και τη Νορβηγία. Ο πληθυσμός της είναι 330.000 κάτοικοι και πρωτεύουσά της το Ρέικιαβικ. Η Ισλανδία είναι το 18ο νησί σε έκταση στον κόσμο, και το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη μετά την Μεγάλη Βρετανία. Η Ισλανδία έχει περίπου 333.000 κατοίκους. Η επικρατούσα θρησκεία είναι η Χριστιανική και οι Χριστιανοί αποτελούν το 80% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.


ECUMENICAL PATRIARCH EMBARKS ON HISTORIC VISIT TO ICELAND

STOCKHOLM – The Holy Metropolis of Sweden and All Scandinavia is pleased to announce that His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew, spiritual leader of the world’s 300 million Orthodox Christians, will make his first ever official visit to Iceland between October 12-15, 2017, as the official guest and keynote speaker at this year’s annual Assembly of The Arctic Circle, the largest network of international dialogue and cooperation on the future of the Arctic.

As part of the framework of his visit, the Ecumenical Patriarch will preside over the Divine Liturgy that will be celebrated on the morning of Sunday, October 15, 2017 in Reykjavik.

Scheduled appearances for the Ecumenical Patriarch Bartholomew’s official visit to Iceland will begin on the afternoon of Thursday, October 12, 2017, where he will be officially received at Reykjavik Airport. A luncheon hosted by the Evangelical Lutheran Diocese of Reykjavik will follow.

The following day, Friday, October 13, 2017, His All-Holiness will attend the official opening of The Arctic Circle 2017 Assembly, including the opening remarks by the organization’s Chairperson and former President of Iceland, His Excellency Mr. Olafur Ragnar Grimsson, and a greeting by the Prime Minister of Iceland His Excellency Mr. Bjarni Benediktsson.

That same day, His All-Holiness will hold a private meeting with the Prime Minister of Iceland, deliver his keynote address to the Assembly, and attend a dinner in his honor hosted by the Roman Catholic Diocese of Iceland.

On Saturday, October 14, 2017, Ecumenical Patriarch Barholomew will visit the historic cultural and educational center in Skálholt, operated by the Evangelical Lutheran Church of Iceland, where he will deliver a greeting to the conference being organized by the Sigurbjörn Einarsson Icelandic Institute of Religion and Reconciliation. Subsequently, he will visit the site where the Patriarchate of Moscow’s new church will be built and attend an official dinner that will be hosted in his honor by the Russian Embassy to Iceland.


On Sunday, October 15, 2017, His All-Holiness will preside over the Divine Liturgy that will be celebrated in Reykjavik’s Hallgrímskirkja church. Afterwards, he will attend an event organized by the World Council of Churches in conjunction with the Evangelical Lutheran Church of Iceland and local religious and civic bodies. Subsequently, he will attend a luncheon hosted in his honor by the President of Iceland, His ExcellencyGuðni Th. Jóhannesson, at the Bessastadir Presidential Residence and depart for Constantinople in the afternoon.

The Holy Metropolis of Sweden expresses its gratitude and thanks to The Arctic Circle Chairperson His Excellency Mr. Olafur Ragnar Grimsson for his gracious invitation to the Ecumenical Patriarch, as well as all the ecclesiastical and civil authorities in Iceland without exception for their major contribution in helping to organizing Ecumenical Patriarch Bartholomew’s historic first visit to Iceland.

Iceland is a Nordic island nation located in the North Atlantic Ocean, situated between Greenland, Scotland, the Faroe Islands, and Norway. It has a population of almost 330,000, with Reykjavik as its capital city. Iceland is the 18th largest island in the world and Europe’s second largest after Great Britain. The nation’s official state religion is Christianity, with approximately 80 percent of its population adhering to a Christian denomination.

"Μη κλαίε"

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής Γ΄ Λουκά
8 Οκτωβρίου 2017
(Λουκ. ζ΄, 11-16)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Απερίγραπτος με λόγια και μέγιστος ο πόνος της φτωχής χήρας της ευαγγελικής περικοπής, η οποία χτυπήθηκε από την δυστυχία. Αρχικά έχασε σε νεαρή ηλικία τον άνδρα της κι αμέσως μετά ολοκληρώθηκε η δυστυχία της με την απώλεια του μονάκριβου γιου της, ο οποίος αποτελούσε το μοναδικό στήριγμα και την παρηγοριά της.
Ο Κύριός μας γνωρίζει τέλεια όλα τα ανθρώπινα και συμμερίζεται σε βάθος κάθε μεγάλο ή μικρό ανθρώπινο πόνο. Καθόλου τυχαίο που τα βήματά Του Τον οδήγησαν στην μικρή πόλη της Ναΐν για ν' ανακουφίσει τη φτωχή αυτή γυναίκα και να δώσει μέγα σημείο της δύναμης του Θεού.
Ως τέλειος άνθρωπος άφησε τα δάκρυά Του να τρέξουν, διότι ο θάνατος είναι κάτι αφάνταστα βαρύ και ξένο προς την ανθρώπινη φύση, αντίθετο με τον πόθο της αιωνιότητας που ο Θεός τοποθέτησε στην ανθρώπινη ψυχή. Όπως κανείς από εμάς δεν θα μείνει αλώβητος από την αμαρτία, έτσι δεν θα μείνει άθικτος και από τον θάνατο που είναι συνέπεια και αποτέλεσμά της. Ήδη από τα χρόνια της Καινής Διαθήκης οι Μεγάλοι Προφήτες και σοφοί συγγραφείς, όπως ο Σοφός Σειράχ, μιλούν για το πόσο πικρή και καταθλιπτική για τον άνθρωπο είναι ακόμη και η σκέψη του θανάτου.
Όμως ο αληθινός Χριστιανός οφείλει να είναι και να παραμένει αληθινός και ηρωικός αγωνιστής ενάντια στον αναπόφευκτο πόνο. Οφείλει να γνωρίζει ότι ο χωρισμός με το αγαπημένο του πρόσωπο θα είναι προσωρινός. Εάν η ζωή μας είναι σύμφωνη με το θείο θέλημα, θα μεταβούμε κι εμείς στους κόλπους του Θεού κοντά στα προσφιλή μας πρόσωπα και τότε η απόλαυση της αιωνιότητας θα είναι διαρκής.
Αυτό το γεγονός τόνισε ο Κύριός μας όχι μόνο με την αγία Του ζωή και στο Λόγο Του, αλλά και με την Σταύρωση και την Ανάστασή Του. Με όργανο τον ίδιο τον θάνατο νίκησε και εξουδετέρωσε τον θάνατο, γινόμενος η απαρχή της Αναστάσεως όλων των κεκοιμημένων.
Ας έχουμε λοιπόν κουράγιο και ας γίνουμε κι εμείς αληθινοί μαχητές για να κερδίσουμε την αιώνιο ζωή. Γένοιτο! 

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου
Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Στις δυσκολίες της εποχής, στην ενότητα της Ιεραρχίας και στην προσφορά της Εκκλησίας αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος απευθυνόμενος προς το νέο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο κατά την χειροτονία του σε Επίσκοπο σήμερα το πρωί στον ιερό Μητροπολιτικό ναό Αθηνών.

Παρέστησαν αρκετοί Μητροπολίτες, πολιτικοί και πολιτευτές, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών της Μεσσηνίας, κλήρος και λαός. 

Ο νέος Μητροπολίτης στον χειροτονητήριο λόγο του ευχαρίστησε τους Αρχιερείς, τον κλήρο και λαό της Μεσσηνίας, το Μητροπολίτη Μεσσηνίας και τον Αρχιεπίσκοπο για την ειλικρινή αγάπη τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος προς τον νέο Μητροπολίτη τόνισε πως «πορεύεσαι σήμερα με την χάρη του Θεού να ποιμάνεις μια ιερά Μητρόπολη με μεγάλη προσφορά στη ζωή της Εκκλησίας του Έθνους».

Μίλησε για τις δυσκολίες της εποχής υπογραμμίζοντας πως «η Εκκλησία δεν θέλει εξουσία. Το έχουμε πει πολλές φορές. Δε μας ενδιαφέρει η εξουσία. Δεν έχουμε δικαίωμα από τον ιδρυτή της Εκκλησίας μας να κάνουμε τέτοιες σκέψεις. Ο Κύριος μας είπε ότι δεν ήρθα για να με διακονούν, αλλά για να υπηρετώ».

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις επιρροές και στην επίδραση της Δύσης στην Ορθοδοξία και στην παράδοση, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει αναστάτωση και αναρωτήθηκε αν μπορούμε να φέρουμε σε κοινή πορεία τα δύο ρεύματα, ώστε να συμβιβαστούν.

Σημείωσε, ακόμη, ότι είναι διαφορετικό το πρόσωπο από το άτομο τονίζοντας πως «άτομο σημαίνει ότι στοιβάζω τον έναν πάνω στον άλλο, ενώ πρόσωπο είναι αυτός που έχει ελευθερία». Μίλησε για την ενότητα που υπάρχει στην Ιεραρχία, η οποία διακονεί τον λαό συμπληρώνοντας ότι «πολλές οι παρεξηγήσεις και τα προβλήματα αλλά -αλίμονο- σε τέτοια εποχή, οι μικρότητες και οι υπονομεύσεις να μην μας αφήνουν να απλώσουμε τα φτερά μας, όλοι μαζί, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα σε μια εποχή δύσκολη για όλους τους ανθρώπους».

Έκανε λόγο, επίσης, για την προσφορά της Εκκλησίας σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου και κάλεσε τον νέο Μητροπολίτη να διακονεί με αγάπη προς κάθε άνθρωπο.