e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Όχι κακοί και ανάξιοι εργάτες του πνευματικού αμπελώνα του Θεού

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής ΙΓ΄ Ματθαίου 
26 Αυγούστου 2018 
(Ματθ. κα΄ 33-42)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 

Εγκληματικότητα, ξεδιαντροπιά, αχαριστία και απανθρωπιά χαρακτηρίζουν τους εργάτες του αμπελώνος της σημερινής περικοπής. Περιφρονώντας τις ευεργεσίες του κυρίου τους και ιδιοκτήτη του αμπελώνα, τον σφετερίστηκαν και, για να κρατήσουν τα άνομα κέρδη τους, δολοφόνησαν κάθε απεσταλμένο. Στο τέλος ως κορωνίδα και επισφράγισμα της κακίας και της εγκληματικής δραστηριότητάς τους, δολοφόνησαν και τον ίδιο τον αγαπημένο γιο του ιδιοκτήτη. 

Ο κύριος του αμπελώνος δεν είναι άλλος από τον Παντοδύναμο και φιλάνθρωπο Θεό. Ο αμπελώνας είναι ο λαός του Θεού. Το ανθρώπινο ποίμνιο, το οποίο Αυτός εμπιστεύθηκε στους πνευματικούς ηγέτες κάθε εποχής.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες της εποχής του Κυρίου, οι ασεβείς Γραμματείς και Φαρισαίοι, καθώς και τα άλλα μέλη του ασεβούς ιουδαϊκού συνεδρίου, γνώριζαν άριστα τις Γραφές. Ήταν μορφωμένοι και μελετούσαν ενδελεχώς τους ψαλμούς, τους Προφήτες και τον Νόμο. Όμως, λόγω της ιδιοτέλειας και του εγωισμού τους, αντιμετώπιζαν επιφανειακά και επιδερμικά την ιερή διδασκαλία. Πολλές φορές μάλιστα την διέστρεφαν και αδυνατούσαν να την κατανοήσουν, οδηγώντας και τον λαό στην πλάνη.

Το μίσος κατά του Ιησού είχε καταλάβει τις καρδιές τους και είχε σκοτίσει τον νου τους. Ουδέποτε αποδέχτηκαν τον Υιό του Θεού και ποτέ δεν θέλησαν να επωφεληθούν από την διδασκαλία και τα θαύματά Του. Αντίθετα, έκαναν ό,τι μπορούσαν να Τον συκοφαντήσουν, να Τον μειώσουν και προσπαθούσαν να απομακρύνουν τον λαό από Αυτόν. Ένιωθαν ιδιοκτήτες και κύριοι του λαού αυτού, τον οποίον εκμεταλλεύονταν, θεωρούσαν κατώτερο και περιφρονούσαν.

Γι’ αυτό, κακοί και ανάξιοι εργάτες του πνευματικού αμπελώνα του Θεού, δεν περιορίστηκαν μονάχα να διώξουν τους Προφήτες και τους Δίκαιους, όπως έκαναν οι πρόγονοί τους, αλλά κατεδίωξαν, συνέλαβαν και εξόντωσαν τον ίδιο τον Υιό του Θεού και Σωτήρα του κόσμου. Και συνετέλεσαν, ώστε να σταυρωθεί ως κοινός κακούργος ανάμεσα σε κακοποιούς, αφού πρώτα τον βασάνισαν και τον εξευτέλισαν. Όμως, σε πείσμα όλων, ο Θεάνθρωπος Ιησούς θα αποτελεί πάντα το θεμέλιο της Εκκλησίας και την πηγή της Σωτηρίας, ενώ οι ασεβείς και ανάξιοι εργάτες του αμπελώνα θα οδηγηθούν στην απώλεια και στο «πυρ το εξώτερον» τιμωρημένοι για τις άνομες, ανόσιες και μισάνθρωπες πράξεις τους.

Ας φροντίσουμε, λοιπόν, να μην τους μιμηθούμε και κυρίως εμείς ως ιερείς ας μη φανούμε ανάξιοι του έργου και της θείας αποστολής μας. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: