e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Διαθρησκειακή προσευχή και αλληλοασπασμοί στον Καθεδρικό της Αγ. Σοφίας Κιέβου υπέρ της Ουκρανίας

Σχόλιο του π. Π. Καποδίστρια 


Με την ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων για την 27η επέτειο Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, πραγματοποιήθηκε στις 24.8.2018, στον περιώνυμο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας Κιέβου, διαθρησκευτική προσευχητική συνάντηση υπέρ της ενότητος και ωφελείας της χώρας, στην οποία παρέστησαν οι ηγέτες ή εκπρόσωποι όλων των θρησκειών και δογμάτων, που δραστηριοποιούνται εκεί - μελών του Πανουκρανικού Συμβουλίου Εκκλησιών και Θρησκευτικών Οργανώσεων. Παρών ήταν ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο με την οικογένειά του και πολλοί θεσμικοί παράγοντες. Ο κάθε εκπρόσωπος θρησκείας ή εκκλησιαστικής ομάδας εξέφρασε ευχετήριο λόγο εν είδει προσευχής.

Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι συνυπήρξαν οι τρεις μεγαλύτερες εκκλησιαστικές τάσεις των Ορθοδόξων της χώρας, όπως μαρτυρούν οι δημοσιευόμενες εδώ φωτογραφίες και το σχετικό βίντεο από ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι. Εννοούμε τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο (του Πατριαρχείου Μόσχας), τον Πατριάρχη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Φιλάρετο του αυτοανακηρυγμένου φερώνυμου Πατριαρχείου (σχισματικού μέχρι τώρα) και τον Μητροπολίτη Κιέβου Μακαρίου, ηγέτη της λεγόμενης Ουκρανικής Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας (σχισματικής επίσης έως τώρα). 

Τόσον ο Πρόεδρος, όσο και οι θρησκευτικοί ηγέτες ή εκπρόσωποι, άναψαν συμβολικά από ένα κερί στο εικονοστάσιο του Ναού.

Άξιος προσοχής και πολλαπλών σχολίων ή ερμηνειών είναι ο ασπασμός Ονουφρίου και Φιλαρέτου, οι οποίοι -κατά τα άλλα- είναι αντίπαλοι έως εχθροί. Ο πρώτος μάλιστα (όντας εξαρτημένος στο άρμα του Πατριαρχείου Μόσχας) είναι δεδηλωμένα ταγμένος κατά της θρυλούμενης Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο δε δεύτερος αναφανδόν υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής, στοιχούμενος μάλιστα στην επιθυμία και εκζήτηση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. 






























Δεν υπάρχουν σχόλια: