e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

"Πρωτοκύριακο" 2018 στην Κέρκυρα. Η ανάμνηση του θαύματος του Αγ. Σπυρίδωνος για την απαλλαγή από την πανώλη (1673)


Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 4 Νοεμβρίου  2018  η λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος στην πόλη της Κέρκυρας, επί τη αναμνήσει του θαύματος του Αγίου και την απαλλαγή της νήσου από την πανώλη το έτος 1673.

Της λιτανεύσεως προεξήρχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ναζαρέτ κ. Κυριακός, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Χόνις και Σαμτρεντίας κ. Σάββας εκ Γεωργίας και ο επιχώριος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Στον σύντομο λόγο του ο κ. Νεκτάριος αναφέρθηκε στις αναρίθμητες ευεργεσίες του Προστάτου της νήσου Αγίου Σπυρίδωνος, ο οποίος προστάτευσε και συνεχίζει να προστατεύει τον λαό της Κέρκυρας. Σήμερα νοσούμε ως Έθνος πνευματικά, εξαιτίας της απομακρύνσεώς μας από τον Θεό. Γι’ αυτήν μας την συμπεριφορά έχουν αποθρασυνθεί και οι γείτονές μας, οι οποίοι διεκδικούν εδάφη της χώρας μας. Αλλά και οι δυτικοί εποφθαλμιούν την Ελλάδα μας, διότι αυτή είναι η κιβωτός της Ορθοδοξίας και  η κοιτίδα του πολιτισμού. Στόχος τους είναι να αποδομήσουν  τις βάσεις που μας κράτησαν όρθιους στο διάβα των αιώνων.

Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Κερκύρας τόνισε ότι η απάντηση σε όλους αυτούς που απεργάζονται την αλλοτρίωσή μας είναι το πλήθος των πιστών που διατρανώνει με όλη του την ψυχή ότι μοναδική του ελπίδα είναι ο Ιησούς Χριστός και απαντοχή του οι Άγιοι της Εκκλησίας μας.

Να σημειωθεί ότι της λιτανεύσεως του Ιερού Λειψάνου, προηγήθηκε η τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ναζαρέτ κ. Κυριακού και συνιερουργούντων των Μητροπολιτών Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, Χόνις και Σαμτρεντίας κ. Σάββα και του επιχώριου Μητροπολίτου  Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο κ. Κυριακός ο οποίος υπογράμμισε ότι το χαριτόβρυτο λείψανο του Αγίου  Σπυρίδωνος αποτελεί πηγή ιαμάτων. Ο Άγιος σύμφωνα με ιστορικές πηγές συνδέεται με την Αγία Γη των Ιεροσολύμων, καθώς παρευρέθη στα εγκαίνια του πανσέπτου Ναού της Αναστάσεως του Κυρίου στην Αγία πόλη Σιών.

Κλείνοντας ο κ. Κυριακός ευχήθηκε ο Άγιος Σπυρίδων να δίδει την χάρη του σε όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς.




































Δεν υπάρχουν σχόλια: