e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Η Χειροτονία του Επισκόπου Μαλάουι κ. Φωτίου


Γράφει ο Γιώργος Κάτσικας | ekalexandria.org

Τις καρδιές των πιστών άγγιξε σήμερα ο λόγος του Επισκόπου Μαλάουι, κ. Φωτίου, τον οποίο χειροτόνησε ο Πατριάρχης Θεόδωρος, όταν ο νέος Επίσκοπος λίγο πριν εισέλθει εις τα Άγια των Αγίων, μίλησε για την ανάγκη που έχουν τα παιδιά της Αφρικής, που πεθαίνουν καθημερινά, με την ευθύνη της εκκλησίας να γίνεται μεγαλύτερη να τα βοηθήσει, ειδικά στους δύσκολους καιρούς της σύγχρονης εποχής.

Για τα ίδια αυτά παιδιά, που δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού, μίλησε και ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος, τονίζοντας ότι από τα παλαιότερα χρόνια, και εκείνος έβαλε σαν έναν από τους βασικούς σκοπούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, να ανοίγει και να προσφέρει στην τοπική κοινωνία κέντρα υγείας και κλινικές, για τους εμπερίστατους αφρικανούς, όπως ακριβώς έπραξε και στο Μαλάουι.

Να σημειωθεί, παράλληλα, ότι το έργο που καλείται να αναλάβει στην αφρικανική αυτή χώρα ο Επίσκοπος Μαλάουι είναι πολύ σημαντικό και για τον δυναμικό ελληνισμό της περιοχής, καθώς ζούνε εκεί 200 Έλληνες που κατάγονται κυρίως από τη Λήμνο, έχοντας δημιουργήσει μία μεγάλη ελληνική κοινότητα.

Άλλη στιγμή ιδιαίτερης συγκίνησης κατά τη σημερινή χειροτονία ήταν την ώρα που ο νέος Επίσκοπος αναφέρθηκε στη μητέρα του, η οποία λόγω ασθένειας δε μπόρεσε να παραβρεθεί στην Αίγυπτο, αλλά βρίσκεται νοερά μαζί του, με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας να μιλάει για την αγάπη της μάνας και τη σημασία της ύπαρξής της σε κάθε έναν από εμάς, όπως και για τον γεννηθέντα Ιησού Χριστό.

Κατά τη χειροτονία του, ο νέος Επίσκοπος Μαλάουι κ. Φώτιος ευχαρίστησε θερμά τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, και την Ιερά Σύνοδο που τον εξέλεξε, καθώς επίσης και τους παρευρισκόμενους αρχιερείς: τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο, τον Μητροπολίτη Πηλουσίου κ. Νήφωνα, τον Μητροπολίτη Αξώμης κ. Δανιήλ, τον Μητροπολίτη Μπουρούντι κ. Ιννοκέντιο, τον Επίσκοπο Γκούλου και Ανατολικής Ουγκάντας κ. Σίλβεστρο και τον Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Θεόδωρο.

Στο Μυστήριο παραβρέθηκε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, η Β΄ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κα Μαίρη Παυλίδου, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας κα Αλίκη Αντωνίου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α΄» Δρ Λιλίκα Θλιβίτου και άλλοι επίσημοι.

Να σημειωθεί ότι το έργο του νέου Επισκόπου, που ολοκλήρωσε πριν αναχωρήσει από την Αλεξάνδρεια, ήταν η ανακαίνιση της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, με τη στήριξη δωρητών από την Ελλάδα.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: