e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Πατριαρχικό Τρισάγιο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιο
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, πληροφορηθείς την εκδημία του αειμνήστου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κυρού Ιγνατίου, τέλεσε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, την Τρίτη, 26η Ιουνίου 2018, μετά την Ακολουθία του Εσπερινού, Τρισάγιο υπέρ Αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Ιεράρχου, περιστοιχούμενος από κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής. 

Φωτογραφίες ανωτέρω: Νικόλαος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο


Τα εκ Φαναρίου νέα της 25ης και 26ης Ιουνίου 2018


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις

Ὁ Πατριάρχης πρός τόν Πρόεδρον Erdoğan

Ἐπί τῇ ἐκλογικῇ νίκῃ τήν ὁποίαν κατήγαγε κατά τάς ἐκλογάς τῆς Κυριακῆς, 24ης τ. μ., ὁ Πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας Ἐξοχ. κ. Recep Tayyip Erdoğan, ἡ Α.Θ.Παναγιότης ὁ Πατριάρχης ἀπέστειλεν αὐτῷ θερμόν συγχαρητήριον Μήνυμα ἐκ μέρους τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου καί τῆς περί αὐτό ἐνταῦθα Ὁμογενείας.

*    *    *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐπί τῷ ἀγγέλματι τῆς εἰς Κύριον ἐκδημίας τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Λαρίσης καί Τυρνάβου κυροῦ Ἰγνατίου, ἐτέλεσε  τήν Τρίτην, 26ην Ἰουνίου, μετά τόν Ἑσπερινόν, ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ Τρισάγιον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς αὐτοῦ.

*    *    *

Ἡ Α .Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Πισιδίας κ. Σωτήριον, συνοδευόμενον τῆς Ὁσιωτ. Μοναχῆς Ἀγάθης, ἐκ τῆς Ἱ. Μονῆς Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Κορέας.
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Σασίμων κ. Γεννάδιον, συνοδευόμενον ὑπό τῶν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδριτῶν κ. Προδόμου Ἀναστασιάδου, Ἱερατικῶς Προϊσταμένου τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίων Ἀποστόλων Φερίκιοϊ, καί κ. Σαμουήλ Ἐφφέ, Ἐφημερίου αὐτοῦ, καὶ τῆς ὑπό τήν προεδρείαν τοῦ Ἐντιμολ. κ. Κωνσταντίνου Σανταλτζίδου, Ἄρχοντος Ἐξάρχου τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μ. Ἐκκλησίας, Ἐκκλησιαστικῆς Ἐπιτροπῆς τῆς Κοινότητος, κομίσαντας Αὐτῷ τόν εἰθισμένον ἄρτον, ἐπί τῇ ἐγγιζούσῃ πανηγύρει τοῦ  ὡς ἄνω Ἱ. Ναοῦ.
- Τόν Ἱερολ. ΡΚαθολικόν Διάκονον κ. Βαρθολομαῖον J. Koet, Καθηγητήν ἐν τῷ Πανεπιστημίῳ τῆς Οὐτρέχτης, μετά τοῦ Ἐντιμ. κ. Βαρθολομαίου van Bolhuis, Γενικοῦ Προξένου τῆς Ὁλλανδίας ἐνταῦθα.
- Τάς Ὁσιωτ. Μοναχάς Θεοπίστην καί Θεονίκην, ἐκ τῆς Ἱ. Μονῆς Τιμίου Προδρόμου Λαρίσης.
- Τόν Ἐντιμ. κ. Bertrand Buchwalter, Γενικόν Πρόξενον τῆς Γαλλίας ἐνταῦθα, συνοδευόμενον ὑπό τοῦ Ἐντιμ. κ. Thomas Dumont, ἐκ Στρασβούργου. 

- Τόν Ἐξοχ. κ. Κυριακόν Χατζηγιάννην καί τήν Ἐξοχ. κ. Εἰρήνην Χαραλαμπίδου, Βουλευτάς, ἐκ Κύπρου.
- Τούς Ἐντιμ. κ. κ. Θεόδωρον Μήτραν, Δικηγόρον, πρ. Βουλευτήν, ἐκ Κατερίνης, καί Σεραφείμ Λιάπην, Οἰκονομολόγον, ἐξ Ἀθηνῶν.
- Τόν Ἐντιμ. κ. Ἰωάννην Στεργίου, φωτογράφον, ἐξ Ἀθηνῶν.
- Τόν Ἐντιμ. κ. Ἀντώνιον Γραφιαδέλλην, ἐκ Θεσσαλονίκης.
- Τήν Εὐγεν. κ. Ἑλένην Κυρανάκη, ἐξ Ἀθηνῶν.
- Τόν Ἐντιμ. κ. Ἰωάννην Τριανταφυλλίδην, Ἀντιπρόεδρον τῆς Ὁμοσπονδίας Προσφυγικῶν Σωματείων Ἑλλάδος, μετά τῆς μητρός αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Ἑλένης, τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Ἑλένης καί τῆς θυγατρός αὐτῶν Νεφέλης, ἐξ Ἀθηνῶν.

Ομολογία Χριστού προϋπόθεση σωτηρίας


Είπεν ο Κύριος: «Όποιος με ομολογήσει μπροστά στους ανθρώπους θα ομολογήσω κι Εγώ αυτόν μπροστά στον Πατέρα Μου τον ουράνιο».

Αποκαλυπτικός ο λόγος του Χριστού, ξεκάθαρος και απλός. Προϋπόθεση σωτηρίας του ανθρώπου είναι η ομολογία πίστεως σ' Αυτόν. Όταν, όμως, λέει «μπροστά στους ανθρώπους» τι εννοεί; Να βγούμε στους δρόμους και να φωνάζουμε ότι είμαστε Χριστιανοί; Όχι, βέβαια.

Οι άγιοι, οι μάρτυρες και οι ομολογητές ομολόγησαν Χριστό όταν κλήθηκαν, έκαστος εξ αυτών, είτε με την ζωή τους είτε με το αίμα τους και αξιώθηκαν της σωτηρίας. Δεν φοβήθηκαν ούτε τον δήμιο, ούτε τον όχλο, ούτε τον κριτή.

Σήμερα καλεί ο Χριστός πάλι τον άνθρωπο, προσωπικά, να Τον ομολογήσει, να Τον πιστέψει πραγματικά. Η ομολογία αυτή, όμως, θα πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από τον εαυτό του. Αν δεν πείσει ο άνθρωπος τον εαυτό του να πιστέψει στον Χριστό, καμιά άλλη ομολογία δεν μπορεί να σταθεί. Τότε ο άνθρωπος θα καταρρεύσει, θα δειλιάσει αμέσως.

Η πίστη στον Χριστό είναι τρόπος ζωής. Μεταμορφώνει τον άνθρωπο, τον δυναμώνει, τον ηρεμεί, γιατί αντλεί απ' Αυτόν βεβαιότητα και ασφάλεια, τον βγάζει από τα αδιέξοδα, τα οποία έχει δημιουργήσει ο ίδιος.

Ας σκεφθούμε λοιπόν, μήπως έχουμε ήδη κληθεί να ομολογήσουμε Χριστό κι εμείς Τον αρνηθήκαμε με τον τρόπο, που ζούμε και σκεπτόμαστε; Περιμένουμε, μήπως, κάποιον δήμιο να απειλήσει την ζωή μας, ώστε να μην αρνηθούμε τον Χριστό, ενώ εμείς Τον έχουμε ήδη αρνηθεί και αδιαφορούμε γι' Αυτόν; Νομίζουμε ότι ομολογία πίστεως είναι να κατεβαίνουμε σε διαδηλώσεις κρατώντας Σταυρό στο χέρι, εκπληρώνοντας κάποιο «ιερό καθήκον», δήθεν, και μετά να πνίγουμε, να αδικούμε, να συκοφαντούμε, να μισούμε τον αδελφό μας;

Ομολογία πίστεως είναι τρόπος ζωής, είναι η εν Χριστώ ζωή. Ομολογείς Χριστό μπροστά στους ανθρώπους, γιατί ζεις με τον Χριστό στην ζωή σου. Έτσι δεν χρειάζεται ούτε διαδήλωση, ούτε φωνές, ούτε κραυγές και λόγια, διότι επικρατεί η σιωπή.  Αυτή η σιωπή, που πηγάζει από την ασφάλεια και την σιγουριά, που κυριεύει τον άνθρωπο μέσω της αδιάλειπτης επικοινωνίας με τον Χριστό. Αυτήν την επικοινωνία, ας την βάλουμε ως αγώνα ζωής. Έτσι είναι μονόδρομος η σωτηρία. 

+Αρχ. Βαρθολομαίος, Καθηγούμενος Ι. Μ. Εσφιγμένου 

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιγνάτιος εκοιμήθη... Δεν άντεξε κατά τη μεταμόσχευση ήπατος


Η πόλη της Λάρισας, η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, το πλήρωμα της τοπικής εκκλησίας σήμερα πενθούν… Ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος εκοιμήθη. Άφησε την τελευταία του πνοή, προδομένος από την καρδιά του όπως επισημαίνεται στις πρώτες πληροφορίες, κατά την διάρκεια της επέμβασης μεταμόσχευσης ήπατος την οποία πραγματοποιούσε ο χειρούργος Ανδρέας Τζάκης σε ιατρικό κέντρο του Μαϊάμι των ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωσή της, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα, η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου αναγγέλει την εκδημία του Μητροπολίτη Ιγνατίου.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου, κ. Ιγνατίου.
     Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα της Τρίτης 26 Ιουνίου 2018 (ώρα Ελλάδος), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος.
     Ο Σεβασμιώτατος προδόθηκε από την καρδιά του, δύο ώρες πριν ολοκληρωθεί η μεταμόσχευση στο συκώτι από τον Ιατρό κ. Ανδρέα Τζάκη».


Ποιός ήταν ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Λαρίσης κυρός Ιγνάτιος, (κατά κόσμον Ιάκωβος Λάππας), γεννήθηκε στη Σαλαμίνα στις 11 Ιανουαρίου 1946.

Σπούδασε στην Νομική Σχολή και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκάρη Μοναχός στις 17 Ιανουαρίου 1976, Διάκονος χειροτονήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1976 και Πρεσβύτερος στις 25 Ιανουαρίου 1976. Το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου έλαβε στις 30 Νοεμβρίου 1978. Από το 1976 έως το 1994 υπηρέτησε ευδόκιμος την γενέτειρά του, προσφέροντας στη νεολαία του νησιού, εκδίδοντας δε και το νεανικό περιοδικό Το Τάλαντο.

Από το έτος 1984 υπηρέτησε ως Α΄Γραμματέας – Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου εξελέγη στις 25 Μαΐου 1994 από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 28 Μαΐου του ιδίου έτους από τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ. Η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα στις 28 Ιουλίου 1994.Πένθος εξαπλώνεται στην πόλη της Λάρισας, καθώς, όσο περνούν οι ώρες γίνεται ευρύτερα γνωστή η είδηση της εκδημίας του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνατίου. Ήδη σε ιερούς ναούς της πόλης χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες. Το ανωτέρω βίντεο προέρχεται από τον Ναό Αγίας Τριάδας, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στο Επισκοπείο Λάρισας.

[πηγή: larissanet.gr]

Το Όσλο στηρίζει την ανακαίνιση του Καθεδρικού Ναού Στοκχόλμης | Oslo Faithful Support the Renovation of the Metropolis Cathedral of Stockholm


Επ᾽ ευκαιρία της τετάρτης επετείου από της ενθρονίσεως του Σεβασμιωτάτου κ. Κλεόπα στην Ι. Μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας (14 Ιουνίου 2014), τον επισκέφθηκαν στην έδρα του, στη Στοκχόλμη, για να τον συγχαρούν και να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για τις 14 μέχρι τούδε ποιμαντορικές επισκέψεις του στη Νορβηγία, ο Εφημέριος, Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος, και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο κ.κ. Μιχαήλ Μπίκουλης, Κυριακή Παπαδοπούλου - Samuelsen, Καρολίνα Αλευρά, Δήμητρα Αξιώτη-Βαλεοντή και Δημήτριος Κρανιώτης.

Ο Σεβασμιώτατος υπεδέχθη τους ανωτέρω επισκέπτες το απόγευμα του Σαββάτου, 16 Ιουνίου 2018, συζήτησε μαζί τους θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και για τις δραστηριότητες της επόμενης εκκλησιαστικής περιόδου και τους προσέφερε δείπνο σε ελληνικό εστιατόριο της Στοκχόλμης.

Την επομένη, Κυριακή 17 Ιουνίου 2018, ο Σεβασμιώτατος κ. Κλεόπας χοροστάτησε στην τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, στην οποία έλαβαν μέρος οι Αρχιμανδρίτες κ. Αλέξανδρος Λουκάτος και κ. Σωσίπατρος Στεφανούδης και ο εξ Αιγίου επισκέπτης κληρικός, Αιδ. Πρεσβύτερος κ. Άγγελος Σπυρόπουλος.

Στο κήρυγμά του, εμπνευσθείς από την ευαγγελική περικοπή της Γ' Κυριακής Ματθαίου και τις αναφορές της στην επί του Όρους ομιλία του Κυρίου, ο Επίσκοπος μίλησε για τις κατά Χριστόν πνευματικές συντεταγμένες της ζωής του πιστού, στην εμπιστοσύνη που θα πρέπει να έχουμε στο θέλημα και την πρόνοια του Θεού, σε αντιδιαστολή με το άγχος, τη βιοτική μέριμνα, τη θεοποίηση της εξωτερικής εμφάνισης, τον άκρατο καταναλωτισμό και τον φόβο που χαρακτηρίζουν την εποχή μας, με ιδιαίτερη μνεία στον Ιερό Χρυσόστομο, ο οποίος χαρακτηρίζει την πλεονεξία ως ειδωλολατρία.

Ακολούθως, ο Ποιμενάρχης καλωσόρισε “τους εγγύς και τους μακράν” αδελφούς που επισκέφθηκαν την έδρα της ιεραποστολικής του επαρχίας, ενημερώνοντας το εκκλησίασμα για τις πρόσφατες ποιμαντορικές περιοδείες του στις πόλεις Jönköping, Βοrås και Göteborg της Σουηδίας, για την συμμετοχή του στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εκκλησιών στο Novi Sad της Σερβίας, όπου ηγήθηκε της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και για την προσκυνηματική επίσκεψή του στο Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας στην Κωνσταντινούπολη, για να εκφράσει στην Α. Θ. Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, εκ του σύνεγγυς, τις υιϊκές ευχές του, και αυτές του πληρώματος της Μητρός Εκκλησίας στη Σκανδιναυΐα, επί τοις σεπτοίς Αυτού ονομαστηρίοις.

Ο Μητροπολίτης καλωσόρισε την αντιπροσωπία του Όσλο, τους ευχαρίστησε για τη συστηματική υποδειγματική συμπαράστασή τους προς την Ι. Μητρόπολη Σουηδίας, τους συνεχάρη για την πρόοδο της ενορίας τους και για τις δραστηριότητές τους, για τον τριπλασιασμό σχεδόν των εγγεγραμμένων μελών τους στη διαρρεύσασα τριετία με το διορισμό τακτικού εφημερίου, ιδία δε για την ανύστακτη μέριμνά τους για τους νεοφερμένους αδελφούς μας εξ Ελλάδος.

Η αντιπροσωπεία προσέφερε, εκ μέρους της Ελληνορθοδόξου Κοινότητος Νορβηγίας, το ποσό των 10.000 νορβηγικών κορωνών (1,140 ευρώ) για  τα έργα ανακαίνισης του Καθεδρικού Ναού Στοκχόλμης.

Στην αντιφώνησή του, ο π. Αλέξανδρος επεσήμανε το γεγονός ότι ο επίσκοπος δεν περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στη Στοκχόλμη και τα περίχωρά της, αλλά μεριμνά για το ποίμνιό του σε ολόκληρη την επικράτεια της επαρχίας του και τον ευχαρίστησε εκ προοιμίου για την περιοδεία αγάπης που θα πραγματοποιήσει στις ενορίες Όσλο, Μπέργκεν και Σταβάνγκερ, τον Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο αντίστοιχα, καθώς και για την πρωτοβουλία του να ιδρύσει μέχρι τέλος του έτους μια ακόμη ενορία, στο Τροντχάιμ.

Μετά το πέρας της ευχαριστιακής σύναξης, ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα του Καθεδρικού Ναού και συνάντηση του Μητροπολίτου με την αντιπροσωπεία του Όσλο στο γραφείο του, όπου τους ευχαρίστησε για τη δωρεά τους, τους προσέφερε την πρόσφατη έκδοση της Θείας Λειτουργίας στη Σουηδική, συζήτησαν τα της περιοδείας του στη Νορβηγία το φθινόπωρο και τα της εν ευθέτω χρόνω ενάρξεως της εκ βάθρων ανακαινίσεως της αιθούσης του Μητροπολιτικού Ναού.

Εν κατακλείδι, ο Σεβασμιώτατος προσέφερε στη συνοδεία του π. Αλεξάνδρου γεύμα σε εστιατόριο της περιοχής και τους ευχήθηκε καλή επιστροφή στο Όσλο.

Οι φωτογραφίες είναι προσφορά της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας, του π. Αλεξάνδρου Λουκάτου και της κ. Μαρίας Κεχαγιά.

*     *     *

STOCKHOLM – On the occasion of His Eminence Metropolitan Cleopas’ fourth anniversary of enthronement as prelate of the Holy Metropolis of Sweden and All Scandinavia (June 14, 2014), the parish priest of the Metropolitan Church of the Annunciation of the Theotokos in Oslo the V. Rev. Archimandrite Alexandros Loukatos and the members of its parish council Michael Bikoulis, Kyriaki Papadopoulou-Samuelsen, Carolina Alevra, Demetra Axioti-Valeonti, and Demetrios Kraniotis visited him at the Metropolis headquarters in Stockholm to congratulate him and express their gratitude for the 14 pastoral visits he has made to Norway until today.

Metropolitan Cleopas welcomed the aforementioned visitors on Saturday afternoon, June 16, 2018, discussed issues of common interest with them, as well as their initiatives ahead of the upcoming ecclesiastical period, and hosted a dinner for them at a local Greek restaurant.

The next day, Sunday, June 17, 2018, Metropolitan Cleopas presided in chorostasia over the Divine Liturgy at the St. George Cathedral in Stockholm, with the V. Rev. Archimandrites Alexandros Loukatos and Sosipators Stefanoudis, and the Rev. Presbyter Angelos Spyropoulos, a visiting clergyman from Aigio, concelebrating.

During his sermon, the Metropolitan drew inspiration from the Gospel passage of the 3rd Sunday of Matthew and its references to the Lord’s Sermon on the Mount, and spoke about the spiritual coordinates that the faithful must follow to lead a life in Christ. He also emphasized the faith that they must show in God’s will and Divine Providence in order to overcome the stress, cares of life, adoration of outward appearance, unbridled consumerism, and fear that characterize contemporary society, making special mention of St. John Chrysostom, who labels greed as a form of idolatry.

Afterwards, Metropolitan Cleopas welcomed brethren from near and far, who visited the see of the missionary Metropolis of Sweden, and informed the congregation of his recent pastoral visits to the Swedish cities of Jönköping, Βοrås, and Göteborg, and his participation in the general assembly of the Conference of European Churches, which took place earlier this month in Novi Sad, Serbia, where he led the Ecumenical Patriarchate’s delegation. He also spoke about his recent pilgrimage to the Venerable Center of Orthodoxy in Constantinople, to personally convey his filial wishes and those of the Mother Church’s plentitude in Scandinavia, to His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew, on the occasion of the latter’s nameday.

The Metropolitan welcomed the delegation from Oslo, thanked them for their systematic exemplary support towards the Holy Metropolis of Sweden, congratulated them on the progress of their parish and ministries, the approximate tripling of their registered members over the past three years following the appointment of a permanent parish priest, and especially for their tireless care for the newly arrived brethren migrating from Greece.

The delegation from Oslo offered the amount of 10,000 Norwegian Kroner (1,140 euros) on behalf of the Hellenic Orthodox Community of Norway, in support of the renovation works at the Metropolis Cathedral of Stockholm.

In his response, Fr. Alexandros highlighted the fact that Metropolitan Cleopas does not limit himself to appearances in Stockholm and its outlying areas, but also reaches out to his flock throughout the domain of the Metropolis’ jurisdiction, and thanked him beforehand for his upcoming tour of the parishes in Oslo, Bergen, and Stavanger in September and November, as well as his initiative to establish a new parish in Trondheim by the end of the year.

Following the conclusion of the Divine Liturgy, a reception followed in the Cathedral hall, where the Metropolitan met with the delegation from Oslo in his office, thanked them for their donation, offered them copes of the Metropolis’ recent publication of the Divine Liturgy of St. John Chrysostom in Swedish, and discussed the details of his fall visit to Norway and the complete renovation of the Metropolitan Church, which is set to begin imminently.

Finally, Metropolitan Cleopas hosted a luncheon for Fr. Alexandros and his entourage at a local restaurant, wishing them a safe return to Oslo.

Photo credit: Holy Metropolis of Sweden, Fr. Alexandros Loukatos, and Mrs. Maria Kehagia.