e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

ΗΠΑ: Η αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας θα αποφασιστεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη


Τα επόμενα βήματα του «οδικού χάρτη» για την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πρέπει να αποφασιστούν από την ίδια την Ορθόδοξη Εκκλησία και τον Οικουμενικό Πατριάρχη διεμήνυσε ο πρεσβευτής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα διεθνούς θρησκευτικής ελευθερίας, Σάμιουελ (Σαμ) Μπράουνμπακ, τονίζοντας παράλληλα πως οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία εμπλοκή στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Αυτό (ο οδικός χάρτης) θα αποφασιστεί από την ίδια την Ορθόδοξη Εκκλησία, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και από την οργάνωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας εντός της Ουκρανίας. Άρα ο οδικός χάρτης θα πρέπει να αποφασιστεί από την ίδια την θρησκευτική ομάδα. Αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι που πρέπει να καθοριστεί από τις ΗΠΑ», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την πρόσφατη τοποθέτηση που έκανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών για το ζήτημα της αυτοκεφαλίας, ο κ. Μπράουνμπακ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως θέση αρχής το δικαίωμα κάθε θρησκευτικής ομάδας να οργανωθεί διοικητικά χωρίς παρεμπόδιση ή άλλου είδους κρατικές παρεμβάσεις.
«Η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ότι κάθε εκκλησία, οποιαδήποτε θρησκευτική ομάδα πάσης φύσεως, έχει το δικαίωμα να οργανωθεί όπως το κρίνει κατάλληλο. Αυτό είναι δικαίωμά τους. Αυτό δεν είναι ένα δικαίωμα που πρέπει να παρεμβαίνει η κυβέρνηση. Είναι μέρος του δικαιώματός τους ως μέλη της κοινωνίας των πολιτών και το αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο στην Ουκρανία. Αυτός είναι ο λόγος που ο ΥΠΕΞ είπε ότι αυτό είναι δικαίωμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, του ουκρανικού λαού, να οργανωθεί θρησκευτικά όπως κρίνει ότι είναι κατάλληλο, όπως επιθυμεί, χωρίς παρεμπόδιση ή εξωτερική παρέμβαση, και έτσι βλέπουμε το θέμα με την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία καθώς αυτό εξελίσσεται. Αυτή είναι η αντίληψη των ΗΠΑ και αυτή είναι η θέση των ΗΠΑ».
πηγή: CNN Greece | 26.10.2018

Δεν θα συμμετάσχουν οι μαθητές των σχολείων στην αυριανή επέτειο του "ΟΧΙ", λόγω των σεισμών


Όπως πληροφορηθήκαμε σήμερα αρμοδίως, δεν θα εκκλησιασθούν αύριο συντεταγμένοι οι μαθητές των σχολείων της περιφέρειάς μας στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, όπως είχε προγραμματισθεί, στο πλαίσιο της εθνικής επετείου του "ΟΧΙ" των Ελλήνων της 28ης Οκτωβρίου 2018. 

Το αυτό θα συμβεί -εννοείται- και σε ολόκληρη τη Ζάκυνθο, αποφασίστηκε χθες το βράδυ από την Αντιπεριφέρεια, εξαιτίας τους επισυμβάντος ισχυρότατου σεισμού 6,8 ρίχτερ, τη νύκτα προς την 26η τρέχοντος μηνός και της μετασεισμικής ακολουθίας, η οποία ακόμη μαίνεται. Παρομοίως και για τον ίδιο λόγο, δεν θα πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις καθ' όλη τη Ζάκυνθο. 

Κατά συνέπεια, σε ό,τι μάς αφορά, αύριο το πρωί, στο Ναό της Φανερωμένης μας, μετά την θεία Λειτουργία, θα γίνει η καθιερωμένη Δοξολογία και τέλος η κατάθεση στεφάνων από τον Αντιδήμαρχο περιοχής Αρκαδίων και τον Πρόεδρο Μπανάτου στο Ηρώο των Πεσόντων στην κεντρική πλατεία Λάμπρου Ζήβα, καιρού επιτρέποντος.

28η Οκτωβρίου

28η Οκτωβρίου 1940:
Ημέρα ορόσημο για την ιστορία της Ελλάδος.
Ημέρα μνήμης για τα παιδιά της Ελλάδος, που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά τους.

Στο μεγαλείο αυτό, των ηρώων, εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες, οφείλουμε να γονατίσουμε και με δέος να φέρουμε στην μνήμη μας τον άνισο αγώνα τους, ο οποίος μετετράπη σε νίκη, γιατί δεν δείλιασαν ποτέ, αλλά όρθωσαν το ανάστημά τους εμπρός στον κατακτητή.

Θυσιάστηκαν για να ζούμε εμείς οι απόγονοί τους ελεύθεροι.
Θυσιάστηκαν για να μας παραδώσουν την πατρίδα μας ελεύθερη.

Το «ΟΧΙ» που ακούστηκε, βγήκε μέσα από την πίστη του Έλληνα για την ελευθερία. Η ιαχή «ΑΕΡΑ» που φώναζαν οι στρατιώτες στο μέτωπο και απωθούσε τον εχθρό, έβγαινε μέσα από την ψυχή του Έλληνα, όπου ήταν εδραιωμένη η αγάπη για την ελευθερία.

Μας πρόσφεραν την ελευθερία.
Μας πρόσφεραν την αγάπη για την πατρίδα.
Μας πρόσφεραν την εμπιστοσύνη τους στον Θεό.
Μας πρόσφεραν την ζωή τους, για να ζούμε εμείς.

Τι έχουμε να τους προσφέρουμε εμείς σήμερα, ως δείγμα ευγνωμοσύνης γι' αυτά που μας πρόσφεραν;

Την θύμηση και την εμπιστοσύνη στα ίδια ιδανικά. Μας έδειξαν τον τρόπο. Είναι πλέον απλός ο τρόπος για να βρίσκουμε διέξοδο στα εμπόδια και τις δυσκολίες μας.

Το οφείλουμε στην μνήμη των προγόνων μας και στην αγάπη των παιδιών μας. Έχουμε εμπειρία και γνώση ως Έλληνες από την ιστορία μας, με τι «υλικά» θα χτίσουμε το μέλλον των παιδιών μας. Η «λάσπη» είναι έτοιμη και περιμένει, ζυμωμένη με το αίμα των προγόνων!

+Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους

Επιστολή συμπαράστασης του Οικουμενικού Πατριάρχου προς τον σεισμοπαθή λαό της Ζακύνθου


Ενημερωτικό Δελτίο
Από το Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Την συμπαράσταση και την συμπάθεια της Μητρός Εκκλησίας προς τον λαό της Ζακύνθου, ο οποίος δοκιμάζεται από τις συνέπειες του ισχυρού σεισμού που έπληξε τη νήσο, εκφράζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με επιστολή του προς τον επιχώριο Μητροπολίτη Διονύσιο. 

Ο Πατριάρχης εύχεται «όπως ο Κύριος των δυνάμεων και των οικτιρμών ιάσηται τας δημιουργηθείσας πληγάς, προστατεύη δε και τηρή υπό την κραταιάν σκέπην Αυτού την τε υμετέραν προσφιλή Ιερότητα και την Ιεράν Μητρόπολιν αυτής, ίνα δοξάζητε διά της ενθέου βιοτής και των αγαθών έργων υμών επί μήκιστον το πανάγιον όνομα Αυτού».


Δελτίο ειδήσεων εκ Φαναρίου της 27ης Οκτωβρίου 2018

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί Εἰδήσεις 


Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐπί τῷ ἀκούσματι τοῦ ἐπισυμβάντος σεισμοῦ, ἐξ’ οὗ ἐπλήγη ἡ Ζάκυνθος, ἀπέστειλε θερμόν Πατριαρχικόν Γράμμα συμπαθείας πρός τόν Σεβ. Μητροπολίτην Ζακύνθου κ. Διονύσιον, ἐκφράσας τάς εὐχάς Αὐτοῦ διά την ταχεῖαν ἀποκατάστασιν τῶν ζημιῶν, τάς ὁποίας ὑπέστη καί τό ἐν Στροφάδαις Καστρομονάστηρον τοῦ Ἁγίου Δινουσίου, καί τήν ἄνωθεν ἐνίσχυσιν τοῦ πληγέντος εὐσεβοῦς Ζακυνθινοῦ λαοῦ. 

*   *   *
Τό ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου, 27ης Ὀκτωβρίου, ὁ Παναγιώτατος, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσυγκέλλου κ. Ἀνδρέου, ἐπεσκέφθη κατ᾿οἶκον τόν ἑορτάσαντα τά ὀνομαστήριά του Σεβ. Μητροπολίτην Γέροντα Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριον καί ηὐχήθη ἀδελφικῶς αὐτῷ τά εἰκότα.

*   *   *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη:
- Ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ, κατά τήν τελετήν βραβεύσεως, ὑπό τοῦ ἐν Ἀμερικῇ Τάγματος τῶν Ἀρχόντων Ὀφφικιαλίων τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου «Ἅγιος Ἀνδρέας», τοῦ Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Ἀλεξάνδρου Καρλούτσου καί τῆς πρεσβυτέρας αὐτοῦ Εὐλαβ. κ. Ξανθίππης, διά τῆς ἀπονομῆς αὐτοῖς τῆς διεθνοῦς τιμητικῆς διακρίσεως «Ἀθηναγόρειον Βραβεῖον Ἀνθρωπίνων Δικαιωμάτων 2018», ἐν τῷ ἐν Νέᾳ Ὑόρκῃ Ξενοδοχείῳ «Hilton», τό Σάββατον, 27ην Ὀκτωβρίου.
- Ὑπό τοῦ Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Ἀμορίου κ. Νικηφόρου, Ἡγουμένου τῆς Ἱ. Πατριαρχικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Μονῆς Βλατάδων, κατά τάς ὑπό τοῦ Δήμου Ἀμπελοκήπων -  Μενεμένης διοργανωθείσας ἐκδηλώσεις τῶν ἀποκαλυπτηρίων τοῦ ἀνδριάντος τοῦ Αὐτοκράτορος Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ἐν τῇ Πλατείᾳ Δημοκρατίας τοῦ εἰρημένου Δήμου, αὐθημερόν.  
- Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Ἰωακείμ, Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, κατά τάς διοργανωθείσας ἐν τῇ Ἀστικῇ Σχολῇ Γαλατᾶ διαλέξεις, ἐπί τοῦ θέματος «Yetimhaneden Öğrenmek», αὐθημερόν.   

Επισκευάστηκαν οι εκ του σεισμού ζημιές της σκεπής του Ναού της Φανερωμένης Μπανάτου


Πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί (27.10.2018), από ειδικό μάστορα της περιοχής μας, οι απαραίτητες διορθώσεις στα κεραμίδια του Ναού της Φανερωμένης, εδώ στο Μπανάτο της Ζακύνθου, ζημιές που προκλήθηκαν τη νύκτα του προχθεσινού μεγάλου σεισμού, ισχύος 6,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. 

Αν κι επρόκειτο για μικροζημιές, τα μερεμέτια ήταν επείγοντα, διότι ο καιρός ήδη χαλάει κι επίκειται βροχή (βλ. ανωτέρω φωτογραφίες), οπότε θα ήταν άμεσος ο κίνδυνος για την εσωτερική ξυλόγλυπτη και αγιογραφημένη ουρανία. 

Παράλληλα, από μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου επανατέθηκε στη συζήτηση η χρεία πλήρους αλλαγής της σκεπής της Φανερωμένης (εάν κάποια στιγμή υπάρξει οικονομική ευχέρεια), η οποία -αν και αντέχει ακόμη- έχει κατασκευασθεί αμέσως μετά τους σεισμούς του 1953, με τα μέσα και τις γνώσεις τη εποχής εκείνης, που σημαίνει ότι είναι ήδη πεπαλαιωμένη και με προβλήματα κάθε που συμβαίνει μεγάλος σεισμός. 

Σημειωτέον, ότι η προηγούμενη ζημιά που είχε υποστεί - μεγαλύτερη εκείνη από τη τωρινή- συνέβη κατά τους μεγάλους και αλλεπάλληλους σεισμούς της Μεγάλης Τετάρτης του 2006.

«Μη φοβού, μόνον πίστευε»

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Ζ΄ Λουκά 
ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ 
28 Οκτωβρίου 2018
(Λουκ. η΄ 41-56)


Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 

«Μη φοβού, μόνον πίστευε», λέει ο Θεάνθρωπος Ιησούς στον αρχισυνάγωγο Ιάειρο, ο οποίος βίωνε τραγικές στιγμές, έχοντας μόλις χάσει την μονάκριβη και πολυαγαπημένη κόρη του. Όλοι οι διάσημοι γιατροί και τα φάρμακα, οι φροντίδες και τα έξοδα απέβησαν, δυστυχώς, μάταια και δεν απέτρεψαν το μοιραίο.

Ο Κύριος γνωρίζει τα βάθη της καρδιάς του και καταλαβαίνει τον πόνο του. Όμως τον προτρέπει να έχει κουράγιο, να είναι γενναίος και θαρραλέος.

Ο θάνατος -τραγική συνέπεια της ανθρώπινης ανυπακοής και αμαρτίας από την εποχή των Πρωτοπλάστων-  δεν πρέπει να μας οδηγεί στην εξαλλοσύνη, την απελπισία και την απόγνωση. Δεν είμαστε εμείς οι Χριστιανοί σαν αυτούς τους «μη έχοντας ελπίδα», κατά τον Απόστολο Παύλο. Ο δε Προφητάναξ Δαυίδ τονίζει ότι: «δεν θα φοβηθώ ακόμη και αν πορευθώ εν μέσω σκιάς θανάτου». Ο Θεός επιτρέπει μόνον ό,τι μπορεί ν’ αντέξει ο άνθρωπος, διότι γνωρίζει τις δυνάμεις και τις αντοχές του καθενός μας. Δεν επιθυμεί την εξόντωση και την εξουθένωσή μας, αλλά πάντοτε είναι βοηθός και οδηγός μας προς την ωφέλεια και την σωτηρία μας. Ο Κύριος είναι «υπερασπιστής της ζωής μας». Έτσι, η αγάπη μας προς Αυτόν χρειάζεται να γιγαντώνεται και ο φόβος να αποβάλλεται.

Ας αποφύγουμε, λοιπόν, το ηθικό κατάντημα των υποκριτών και ασεβών εκείνων, οι οποίοι περιστοίχιζαν το νεκροκρέβατο της νεκρής κόρης και, παρότι μπροστά στα μάτια τους συντελέσθηκε το μέγα θαύμα της Αναστάσεώς της, χλεύαζαν τον Κύριο. Αντίθετα, οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τους ασεβείς και χλευαστές με ηρεμία, προσευχόμενοι για την σωτηρία τους και μιμούμενοι τον Κύριο. Η δε ελπίδα της αναστάσεως πλάι στον νικήσαντα θανάτω τον θάνατον, ας μας συνοδεύει κατά την όλη βιοτή και πολιτεία μας! Γένοιτο!