e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Αρχιερατικός Εσπερινός στο Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος Κερκύρας (12.12.2018)
Συνεχίζονται οι λατρευτικές εκδηλώσεις στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος για την Μνήμη του. Το απόγευμα του Τετάρτης 12 Δεκεμβρίου 2018 τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Στον λόγο του ο Μητροπολίτης Κερκύρας επεσήμανε ότι ο Άγιος Σπυρίδων αποτελεί το κέντρο της ζωής των Κερκυραίων, και η εορτή της Μνήμης του μετατρέπεται σε εσωτερική χαρά. Το στοιχείο εκείνο που μπορεί να θαυμάσει κανείς από τον Άγιο είναι η καθαρότητα της καρδίας του σε εκείνους τους πρώτους Χριστιανικούς αιώνες που έζησε και δέχθηκε το πολυτιμότατο δώρο της Ιεροσύνης και μεθ ’ου πολύ της Αρχιεροσύνης. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μάς ομιλεί για το ανεκτίμητο αυτό δώρο, το Θεόσδοτο Χάρισμα της Ιεροσύνης. Το Χάρισμα αυτό επιτελείται μεν επί της γης, αλλά έχει επουράνιον τάξη.   Ο Ιερέας είναι από τον Τριαδικό Θεό ο κεχαριτωμένος, ο προορισμένος που θα εξαγγέλει την αλήθεια του Χριστού εις τον κόσμο. Είναι εκείνος ο οποίος μεταφέρει την Άκτιστη Χάρη του Θεού  στις καρδιές των ανθρώπων.

Επιπροσθέτως ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι ο Άγιος Σπυρίδων ανεδείχθη ο τέλειος ποιμένας, αλλά συνάμα και τέλειος Ιερέας και Επίσκοπος. Είναι ο φορέας της Χάριτος του Θεού. Την Χάρη αυτή δεν την  είχε μόνο εν ζωή, αλλά την διατηρεί στην αιωνιότητα. Μέσω αυτής της Χάριτος, της Ιεροσύνης και της Αρχιεροσύνης, όλοι εμείς τον επικαλούμαστε και τον ικετεύουμε να δέεται υπέρ ημών στο επουράνιο θυσιαστήριο, στο οποίο τελείται ακαταπαύστως η Θεία Λειτουργία. Την εικόνα αυτής της συνεχούς ιερουργίας είδε Χάριτι Θεού, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και την περιγράφει πολύ παραστατικά στο βιβλίο της Αποκαλύψεως.

Αναφερόμενος στην σημερινή εποχή ο κ. Νεκτάριος υπογράμμισε ότι η Ιεροσύνη  και η Αρχιεροσύνη ενοχλούν μερικούς και γι’αυτό τον λόγο προσπαθούν με διάφορους τρόπους να ξεφορτωθούν τόσο τους Ιερείς, όσο και τους Επισκόπους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αλωνίζει ο πειρασμός και να οδηγεί πολλές ψυχές στον πνευματικό όλεθρο.

Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τους πιστούς να επικαλούνται τον Άγιο  Σπυρίδωνα, ιδίως στους χαλεπούς καιρούς που διανύει η πατρίδα μας.

Ιερατικό Συλλείτουργο στην Ενορία Δράκα Ζακύνθου προς τιμήν του Αγίου Σπυρίδωνος


Πρωί Τετάρτης, 12ης Δεκεμβρίου 2018, στον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, της καλής Οικογένειας Χιώνη, στον συνοικισμό Δράκα Ζακύνθου. Συλλειτούργησαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας και ο οικείος Εφημέριος π. Ιωάννης Ρένεσης. Φέτος η εορτή έγινε σεμνά και ταπεινά, εξαιτίας του πρόσφατου αιφνίδιου θανάτου του ιδιοκτήτη, μακαριστού Σπυρίδωνος Χιώνη, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του οποίου εψάλη Επιμνημόσυνη Δέηση. 
     Ομίλησε κατάλληλα ο π. Παναγιώτης, αναφερθείς τόσο στην απλή κι εμπειρική θεολογία του τιμωμένου Αγίου Σπυρίδωνος, όσο και πώς η ορθόδοξη παράδοση παρηγορεί, μέσω του Αγίου Ποτηρίου της Ζωής, όσους πενθούν.
[Φωτογραφίες: Πέτρος Σταμίρης]


Αρχιερατική Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στις Σγούρνες Αργασίου Ζακύνθου


Πρωί Τετάρτης, 12ης Δεκεμβρίου 2018, στον γραφικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος της περιοχής Σγούρνες Αργασίου Ζακύνθου, πλάι στη θάλασσα, προεστώτος της Ευχαριστιακής Συνάξεως του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, απουσιάζοντος στην Αθήνα του οικείου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, για λόγους ανωτέρας βίας της οικογενείας του.