e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Κηροπλαστική στα Μυρτίδια των Κυθήρων


Γράφει και παρουσιάζει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ

Τις κρύες και βροχερές μέρες του Γενάρη και του Φλεβάρη η δραστήρια Επιτροπή των Μυρτιδίων, συνεπικουρούμενη κι από εθελοντές που ευλαβούνται ιδιαιτέρως τη Μυρτιδιώτισσα, φτιάχνει τα κεριά και τις λαμπάδες του Προσκυνήματος, που θα καταναλωθούν όλο το χρόνο.

Σήμερα, τα κεριά δεν γίνονται με τον παραδοσιακό παλιό τρόπο, που εγώ προσωπικά τον έχω συνδέσει με ιστορίες, αστεία, πειράγματα, γέλια αλλά και με εκείνη την υπέροχη μυρωδιά του γνήσιου κεριού που προμήθευαν το Προσκύνημα οι μελισσοκόμοι του νησιού. 

Ακόμα, όμως, και ο βιομηχανοποιημένος τρόπος παραγωγής τους διατηρεί κάτι από τη μαγεία εκείνης της διαδικασίας και ανακαλεί στη μνήμη μας όμορφες εικόνες και αξέχαστες μυρωδιές.


















Δεν υπάρχουν σχόλια: